Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Četvrtak, 30.10.2014 14:30 h A A A  

"Sarajevo - evropski most kultura 2014"

Obiljezavanje stotinu godina od sarajevskog atentata i pocetka Prvog svjetskog rata, 30 godina od odrzavanja XIV Zimskih olimpijskih igara, 30 godina festivala "Sarajevska Zima", 20 godina Sarajevo Film Festivala, te otvorenje sarajevske Vijecnice samo su neki od dogadjaja koje Sarajevo docekuje u 2014. godini.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Građani Sarajeva od sada mogu komunicirati s gradonačelnikom Ivom Komšićem kada god to žele

Pokretanjem nove internet stranice gradonacelniksarajeva.ba, građani Sarajeva su sada u prilici da pored praćenja redovnih aktivnosti gradonačelnika Ive Komšića, koriste i novu uslugu pod nazivom „Gradonačelnik odgovara“ a putem koje će im biti omogućeno da neposredno komuniciraju s gradonačelnikom slanjem svojih upita, prijedloga ili kritika. Na ovaj način ostvaruje se neposredna komunikacija što će sigurno doprinijeti većem povjerenju između građana i gradonačelnika, kao i poboljšanju životnih uslova za sve stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine. “Želja mi je da na ovaj način što više građana ukaže na probleme s kojima se susreće kako bih iskoristio svoje ovlasti i autoritet funkcije, te pomogao u njihovom rješavanju”, ističe gradonačelnik Ivo Komšić.  
Očekuje se donacija 20 tramvaja posredstvom prijateljskih odnosa gradova Sarajeva i Konye

Još jedan projekat kao rezultat potpisanog Sporazuma o saradnji, jeste donacija 20 tramvaja Grada Konye Gradu Sarajevu. Radi se o tramvajima koji su veći od onih koje KJKP GRAS trenutno ima i, samim tim, moći će primiti više putnika. Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) za BiH, koja je na sebe preuzela transport donacije iz Istanbula, tokom susreta koji je gradonačelnik Ivo Komšić inicirao sa direktorom Fatihom Karacom, iskazala je spremnost podržati realizaciju i ovog značajnog projekta za grad Sarajevo. 
18. sjednica Gradskog vijeća: Manuel Vila Motllo „Počasni građanin Grada Sarajeva“

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 18. sjednici, kojom je predsjedavao Sabahudin Delalić, usvojilo Odluku da se Manuel Vila Motllo iz Barcelone, proglašava „Počasnim građaninom Grada Sarajeva“. Udruženje ,,Obrazovanje gradi BiH’’ i Fondacija lokalne demokratije uputili su Gradskom vijeću ovaj prijedlog, a podršku prijedlogu su dali načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i Fama Collection. Manuel Vila Motllo, profesionalni političar i uposlenik Skupštine grada Barcelone, punim angažmanom se zalagao za podršku gradu Sarajevu i njegovim građanima od 1991. godine do danas, a veći dio svog angažiranja posvetio je djeci i obrazovanju mladih kao i obnovi grada. Priznanje se dodjeljuje u obliku Povelje, koju će uručiti gradonačelnik Grada Sarajeva na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.  
Grad Sarajevo je pokrenuo inicijativu o projektovanju i izgradnji biciklističke staze po evropskim standardima

Projekat izgradnje biciklističke staze u bh. prijestolnici pokrenula je Gradska uprava Grada Sarajeva. Razlog tome je popularizacija i pojačana svijest o biciklističkom saobraćaju kao o sve poželjnijem, praktičnijem i jeftinijem načinu prijevoza. Uz to, biciklistički saobraćaj u urbanim sredinama pozitivno utječe na zdravlje, ekologiju, uštedu energije, a pogotovo na saobraćaj, koji je zagušen u našem glavnom gradu. Inicijativu Grada podržali su Vlada Kantona Sarajevo, tačnije Ministarstvo saobraćaja, načelnici tri gradske općine kroz koje će prolaziti staza, te Direkcija za ceste KS, koja zajedno sa Gradom Sarajevom finansira projektovanje staze u iznosu od 48.000 KM. Za  izgradnju prve faze biciklističke staze koja će prolaziti kroz novogradsku općinu, predviđeno je 600.000 KM, s tim da će Grad Sarajevo i Direkcija za ceste KS izdvojiti po 300.000 KM.  
Gradonačelnik Komšić u nastupnu posjetu primio ambasadora Palestine u BiH

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Palestine u BiH NJ.E. Rezeq Namoora te mu ovom prilikom izrazio dobrodošlicu u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu i poželio uspješan mandatni period. „Drago mi je što mi je pripala čast predstavljati palestinski narod u vašoj prijateljskoj zemlji u kojoj se uz susretljivost i ljubaznost vaših sugrađana, osjećam kao kod kuće. Nadam se da će se naši dobri odnosi nastaviti i u budućnosti“, rekao je ambasador Namoor.  
Gradonačelnik Komšić upriličio prijem za delegaciju Grada Umaga

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas delegaciju Grada Umaga koju su činili gradonačelnik Vili Bassanese i zamjenici gradonačelnika Niko Čančarević i Mauro Jurman, te predsjednika KUD-a LOLA Sarajevo, Midhata Karovića i generalnog sekretara Mihaila Perućicu. Ovom prilikom predsjednik KUD-a „Lola“ je gradonačelnika Komšića upoznao sa izuzetnom dugogodišnjom saradnjom koju ovo društvo ima sa upravom Grada Umaga.  
Nastupna posjeta francuske ambasadorice Claire Bodony Gradu Sarajevu

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Francuske u BiH, NJ.E. Claire Bodony. Na samom početku, gradonačelnik je novoimenovanoj ambasadorici poželio uspješan mandat i dobrodošlicu u Sarajevo i BiH, te iskazao nadu za uspješnim nastavkom saradnje koju je Grad do sada imao sa Francuskom Ambasadom.  

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 8 °C
Izlazak sunca: 6:18
Zalazak sunca: 4:39
Vlažnost: 87%
Vidljivost: 4.01km
Pritisak: 1024.04mb
Vjetar: S 3.22k/h
Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.Sarajevo Grand Prix 2014
22. juni 2014.15. - 23.08.2014