Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Četvrtak, 21.08.2014 2:15 h A A A  

"Sarajevo - evropski most kultura 2014"

Obiljezavanje stotinu godina od sarajevskog atentata i pocetka Prvog svjetskog rata, 30 godina od odrzavanja XIV Zimskih olimpijskih igara, 30 godina festivala "Sarajevska Zima", 20 godina Sarajevo Film Festivala, te otvorenje sarajevske Vijecnice samo su neki od dogadjaja koje Sarajevo docekuje u 2014. godini.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Nastupna posjeta njemačkog ambasadora Hellbacha Gradu Sarajevu

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić susreo se danas sa ambasadorom SR Njemačke, NJ.E. Christian Hellbachom te mu poželio uspješan mandatni period. Ambasador nije krio oduševljenje gradom kao i ljubaznošću njegovih građana. Gradonačelnik Komšić je iskazao zahvalnost na svesrdnoj podršci i pomoći koju je SR Njemačka kao prijateljska zemlja tokom ratnog perioda pružala Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Gradonačelnik je posebno istaknuo aktivni i konstruktivni angažman SR Njemačke u postdejtonskom periodu, a koji se u najvećoj mjeri sastojao u pružanju značajne finansijske i stručne pomoći BiH u oblastima provođenja ekonomskih i pravnih reformi s ciljem stvaranja demokratske, ekonomski i pravno održive BiH. 
Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije izrazio spremnost za podršku projektima Grada Sarajeva

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas ambasadora  Kraljevine Saudijske Arabije, NJ.E Eid Mohamed Althakafija koji ga je na početku susreta upoznao sa širokim spektrom aktivnosti u kulturno-obrazovnom djelovanju koje Kulturni centar „Kralj Fahd“ Sarajevo nudi. Razgovarali su i o mogućoj saradnji ovog centra sa veoma razvijenom katedrom za arapski, perzijski i turski jezik na Odsjeku za orijentalnu filologiju pri Filozofskom fakultetu. Gradonačelnik Komšić se zahvalio na svesrdnoj pomoći koju Kraljevina Saudijska Arabija od 1992. godine posredstvom posebnog komiteta za pomoć BiH pruža kroz investiranja u različite infrastrukturne projekte, projekte humanitarne pomoći, razvoj malih i srednjih preduzeća, povratak izbjeglica itd.  
Gradonačelnik Komšić i turski ambasador Erginay u šetnji Sarajevom

Nakon poziva koji je gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić tokom nastupne posjete novog ambasadora Republike Turske u BiH proteklog petka, uputio NJ.E. Cihad Erginayu, šetnja glavnim gradom upriličena je danas. Gradonačelnik Komšić i ambasador Erginay prošetali su sarajevskom ulicom „Istanbul“. Tom prigodom gradonačelnik je ambasadora upoznao sa projektom Svjetski forum urbanizma koji se svake dvije godine održava u Sarajevu, kao i sa činjenicom da je u fokusu održavanja narednog grad Istanbul sa svojim značajnim urbanim projektima. Tim povodom jednoj od ulica grada Sarajeva dodijeljen je privremeni naziv „Istanbul“.  
Francuski ambasador Roland Gilles u oproštajnoj posjeti Gradu Sarajevu

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić danas je u prostorijama Gradske uprave primio u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Francuske u BiH, NJ.E. Roland Gillesa. „Čovjek se lako sprijatelji sa dobronamjernim ljudima koji čine pozitivno za ovu zemlju. Ovom gradu i državi trebaju takvi prijatelji, energija i ljubav“, kazao je gradonačelnik Komšić. Ambasador Gilles je istakao da je upravo to i doživio tokom svoje četiri godine mandata te da će se vrlo rado vratiti. „Uvijek ću srcem ostati vezan za Sarajevo i pažljivo ću pratiti sva dešavanja“, rekao je francuski ambasador. 
Gradonačelnik Komšić primio u nastupnu posjetu ambasadora Republike Turske u BiH

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Turske u BiH, NJ.E. Cihad Erginaya te mu tom prilikom poželio uspješan mandatni period. Gradonačelnik je ambasadora upoznao sa intenzivnom i kontinuiranom saradnjom Sarajeva sa turskim pobratimskim i prijateljskim gradovima. „Grad Sarajevo ima veoma dobre odnose sa najvećim i najrazvijenijim gradovima Republike Turske, i to: Bursom, Ankarom, Istanbulom i Konyom u oblastima kulture, obrazovanja, privrede, turizma, sporta, kao i na području zaštite kulturno-historijskog naslijeđa. Namjera nam je takve odnose njegovati i razvijati“, istakao je Komšić. 
Povodom Međunarodnog dana mladih, gradonačelnik Komšić uputio iskrene čestitke mladima u Sarajevu i Bosni i Hercegovini

Povodom 12. augusta, Međunarodnog dana mladih, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić upućuje iskrene čestitke mladima u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. „Mladi su budućnost. Oni su najvrijedniji resurs koji država može imati. Zato je naša obaveza da im obezbijedimo uslove za bolje i kvalitetnije obrazovanje, radna mjesta i zaposlenje, a time i sigurniju budućnost. Jer samo na taj način omladinu možemo zadržati i sačuvati unutar granica naše države i učiniti da budu pokretačka snaga društva. Stoga, mladima u Sarajevu i Bosni i Hercegovini čestitam njihov dan, s nadom da će njegovo obilježavanje podići svijest o važnosti omladine za razvoj naše zemlje, ali i motivirati ih da budu aktivnici članovi društvene zajednice i na taj način doprinesu razvoju svoje domovine“.  
Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić uputio pismo sućuti povodom smrti fra Luke Markešića

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je pismo sućuti Franjevačkom provincijalatu Bosne Srebrene i Franjevačkom samostanu i crkvi sv. Ante u Sarajevu, u kojem je u ime Grada i u svoje osobno ime iskazao iskreno suosjećanje povodom smrti fra Luke Markešića.  

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 14 °C
Izlazak sunca: 5:57
Zalazak sunca: 7:40
Vlažnost: 94%
Vidljivost: 9.99km
Pritisak: 1016.93mb
Vjetar: S 0k/h
Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.Sarajevo Grand Prix 2014
22. juni 2014.15. - 23.08.2014