Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Subota, 04.07.2015 13:36 h A A A  

"Sarajevo & East Sarajevo EYOF 2017"

Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti domaćini 13. Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) od 11. do 18. februara 2017. godine, na kojem se očekuje učešće 1.500 sportista iz 50 zemalja Evrope i preko 2.000 gostiju.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Gradonačelnik Komšić otvara izložbu fotografiju „Srebrenički put pakla“ u Vijećnici

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić će kao pokrovitelj, u ponedjeljak, 06.07.2015. godine s početkom u 19.00 sati u Vijećnici, otvoriti izložbu fotografiju „Srebrenički put pakla“ bh. fotoreportera Ahmeta Bajrića Blicka. Fotografije prikazuju sve najvažnije događaje od izlaska protjeranih Srebreničana iz zaštićene zone UN, zatim procesa traženja nestalih, ekshumacija masovnih grobnica, zajedničkih dženaza žrtvama genocida, posjeta Srebrenici najviših zvaničnika iz svijeta... Ovom izložbom autor daje svoj doprinos obilježavanju 20. godišnjice sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.  
Gradonačelnik Komšić pozdravio učesnike Međunarodne poslovne konferencije o unapređenju biznisa

Gradonačelnik Ivo Komšić je uime domaćina grada Sarajeva, pozdravio učesnike Međunarodne poslovne konferencije o unapređenju biznisa, koja je danas održana u hotelu „Evropa”. Glavna tema ovog tradicionalnog privrednog događaja bila je „Regionalni privredni razvoj i saradnja“ sa akcentom na investiciona ulaganja. Gradonačelnik Komšić je izrazio zadovoljstvo susretom uspješnih menadžera iz BiH i regiona jugoistočne i srednje Evrope, od kojih očekuje značajniju podršku razvoju ekonomije, trgovine i preduzetništva, kao i poticaju investicionog okruženja u Sarajevu, BiH i regionu na osnovu vlastitih iskustava.  
Koncertom „Pozdrav iz Austrije“ u Vijećnici otvorene Baščaršijske noći

Svečanim koncertom Sarajevske filharmonije pod nazivom „Pozdrav iz Austrije“ večeras je u sarajevskoj Vijećnici otvoren Festival Baščaršijske noći, koji će trajati do 31. jula. Ovaj festival predstavlja jednu od manifestacija kulture koju podržava Grad Sarajevo. Na koncertu Sarajevske filharmonije nastupila je i solistica Brigitta Simon te dirigent Uwe Theimer. Na program su se, između ostalih, našla djela kompozitora Franza von Suppea, Johanna Straussa, Karla Komzaka, Franza Lehara te Roberta Stolza.  
Ugrožen ustavni položaj Grada Sarajeva

Kolegij Gradskog vijeća Grada Sarajeva, na danas održanoj sjednici, razmatrao je provođenje Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2015. godinu, pripremajući se za održavanje redovne julske 28. sjednice Gradskog vijeća. Ponovo je više puta evidentirana nemogućnost realizacije određenih planiranih aktivnosti. Ovakvo stanje je posljedica djelovanja, odnosno nedjelovanja, svih drugih nivoa vlasti kojima je dato u nadležnost odlučivanje o statusnim pitanjima Grada Sarajeva. 
Prezentacija projekta Smart Guide u cilju razvoja kulturnog turizma Sarajeva

U prostorijama Gradske uprave danas je upriličena prezentacija projekta u kulturnom turizmu pod nazivom „Pametni vodič“ (Smart Guide), koju je održao Nedjeljko Tišler, direktor firme iz Hrvatske „Astarte plus“ d.o.o. za proizvodnju i usluge u informatici. U fokusu ovog projekta bila bi promocija kulturno-historijske baštine, kulturnih i sportskih manifestacija Sarajeva, u svrhu njegovog brandiranja čime bi se doprinijelo izgradnji pozitivnog imidža, atraktivne turističke destinacije i poboljšanju ekonomskog razvoja grada. Prema riječima Tišlera,  „Smart Guide“ je osmišljen kao potpuna uloga vodiča koji umrežava smještajnu, kulturnu, ugostiteljsku i javnu ponudu grada. Jednostavnim i brzim ažuriranjem podataka kroz centralni sistem Smart Guide-a, informacija je uvijek aktuelna.  
Gradonačelnik Komšić poručio bivšim studentima fakulteta političkih nauka Vijeća Evrope: Sarajevo je grad okrenut budućnosti, čvrsto opredijeljen prihvatiti europske standarde

Danas je u Sarajevu počeo sa radom dvodnevni Međunarodni seminar bivših studenata fakulteta političkih nauka Vijeća Evrope, čija je tema „Odbrana demokracije, slobode i ljudskog dostojanstva protiv unutarnjih i vanjskih prijetnji“. Gradonačelnik Ivo Komšić se u ime domaćina grada Sarajeva, obratio skupu, poželio uspješan rad učesnicima Seminara, te u svom prigodnom obraćanju, istaknuo da “Sarajevo nije samo simbol, već i mjesto koje želi postati uspješan grad i uistinu evropska metropola koja će pokazati da je i Bosna i Hercegovina dio Europe i Svijeta i svih integracija koje vode ka duhovnom i materijalnom napretku“.  
Gradski vijećnici usvojili Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Sarajeva za 2014.godinu

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na početku današnje 27. sjednice, već pri usvajanju dnevnog reda izostavilo Odluku o davanju u zakup poslovnih prostora i garaža u vlasništvu Grada Sarajeva, budući da je Gradonačelnik, ovlašteni Predlagač, obavijestio Gradsko vijeće da povlači  svoj prijedlog. Poslije rasprave o novom Etičkom kodeksu izabranih zvaničnika Grada Sarajeva, na zahtjev Kluba gradskih vijećnika SDA, Etičko vijeće je povuklo svoj prijedlog, tako će Gradsko vijeće nastaviti sa primjenom važećeg Kodeksa ponašanja izabranih zvaničnika u organima Grada Sarajeva. Gradski vijećnici su usvojili Odluku o radnom statusu predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva. U nastavku sjednice, poslije široke rasprave, usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Sarajeva za period 01. 01.- 31.12.2014. godinu.  

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 26 °C
Izlazak sunca: 5:08
Zalazak sunca: 8:32
Vlažnost: 44%
Vidljivost: 9.99km
Pritisak: 1024.04mb
Vjetar: S 1.61k/h
Olimpijski bazen Otoka

Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.