Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Nedelja, 19.04.2015 1:24 h A A A  

"Sarajevo & East Sarajevo EYOF 2017"

Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti domaćini 13. Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) od 11. do 18. februara 2017. godine, na kojem se očekuje učešće 1.500 sportista iz 50 zemalja Evrope i preko 2.000 gostiju.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Izložba „Sarajevo birvaktile“ otvara se u ponedjeljak u Vijećnici

Izložba „Sarajevo birvaktile“ otvara se u ponedjeljak u Vijećnici JU Muzej Sarajeva u saradnji s Gradskom upravom Grada Sarajeva priređuje izložbu „Sarajevo birvaktile“ u sarajevskoj Vijećnici. Svečano otvaranje je u ponedeljak 20. aprila u 19 sati. Izložba je 2008. godine bila postavljena u Gradskoj galeriji Collegium artisticum i izazvala je veliku pažnju javnosti. Radi se o poznatim autorima s kraja 19. i prve polovine 20. stoljeća koji su naslikali motive Sarajeva. Dovoljno je spomenuti imena kao što su Gabrijel Jurkić, Špiro Bocarić, Karlo Mijić, Ismet Mujezinović, Petar Tiješić, Vojo Hadžidamjanović, Danijel Kabiljo, Roman Petrović, Petar Šain, Đoko Mazalić i drugi. 
Postavlja se pigmentirani asfalt na desnoj strani biciklističke staze na području općine Novi Grad

Kako je najavio gradonačelnik Ivo Komšić prilikom jučerašnjeg obilaska trase buduće biciklističke staze u novogradskoj općini, radovi na desnoj strani - od pijace Heco do Otoke, privode se kraju. Postavlja se pigmentirani asfalt smeđo-crvene boje, a ivičnjaci se farbaju u bijelo na dionici Otoka-"GRAS".  Potom će se pristupiti postavljanju vertikalne saobraćajne signalizacije duž staze. Općina Novi Grad planira da od Nedžarića do DZ „Kumrovec“, zasadi 780 m tzv. žive ograde, a da na lijevoj strani kod Olimpijskog bazena, izgradi jedno odmorište gdje će se moći koristiti usluge bežičnog interneta (WI-FI). 
Grad Sarajevo i gradske općine pozvani da svojim razvojnim projektima učestvuju u maju na Međunarodnom ekonomskom i trgovinskom forumu u kineskoj provinciji Hebei

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je Xi Xianjuna, predstavnika Vlade kineske provincije Hebei. U organizaciji ove provincije, koja je jedna od tri vodeće ekonomije u NR Kini, od 18. do 20. maja ove godine, u gradu Langfangu, održat će se Međunarodni ekonomski i trgovinski forum. „U sklopu Foruma predviđena je konferencija, na kojoj se očekuje učešće predstavnika zemalja srednje i istočne Evrope. Pozivamo gradonačelnika Sarajeva, načelnike općina i poslovne ljude Grada da se pridruže ovom forumu i prezentiraju svoje razvojne projekte kao i mogućnosti i razloge zbog kojih vrijedi ulagati u Sarajevo i njegove općine“, poručio je Xianjun. 
Gradonačelnik Ivo Komšić danas promovirao aktuelne projekte Grada Sarajeva: nove informativne table sa nazivima tramvajskih stajališta, biciklističku stazu i zvučnu signalizaciju

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić promovirao je danas aktuelne projekte Grada Sarajeva, koje gradska administracija realizira i finansira sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo i Općinom Novi Grad. Predstavljanju projekata Grada, pored gradonačelnika Komšića, prisustvovali su i Mujo Fišo, ministar saobraćaja u Vladi KS, direktor Direkcije za ceste KS Adem Zolj i načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić. Ovom prilikom su danas u Nedžarićima, gradonačelnik Komšić i direktor Direkcije Zolj ozvaničili završetak projekta postavljanja informativnih tabli sa nazivima tramvajskih stajališta na svim tramvajskim linijama na području Kantona Sarajevo.  
Čestitka gradonačelnika Ive Komšića u povodu Vaskrsa

U povodu nastupajućeg kršćanskog praznika Vaskrsa, gradonačelnik Ivo Komšić je u svoje i u ime Grada Sarajeva, uputio čestitku mitropolitu Dabrobosanske mitropolije gospodinu Nikolaju, sveštenstvu i svim pravoslavcima. „Neka ovaj praznik nade i optimizma podstakne sve ljude da u duhu iskrene brige za bližnje istraju u zalaganju za izgradnju sigurnijeg, pravednijeg i boljeg života za sve u našem gradu“, istaknuo je gradonačelnik Komšić u svojoj čestitci. 
Gradonačelnik Komšić primio delegaciju Unije općina Republike Turske (TDBB)

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, primio je danas delegaciju Unije općina Republike Turske (TDBB), koju je predvodio dr. Fahri Solak, generalni sekretar TDBB-a. Delegacija Republike Turske  posjetila je Gradsku upravu u cilju predstavljanja rada i djelokruga ove unije.  „TDBB je međunarodna organizacija koja je osnovana odlukom Vlade R Turske 2003. godine. Cilj Unije je jačanje saradnje i razmjena iskustava između lokalnih samouprava u regijama turskih republika, ali i zajednica koje imaju historijsku, kulturnu i geografsku vezu sa našom zemljom“, istakao je Solak, te dodao da Unija broji 1.107 članica iz 28 zemalja, od kojih je 15 iz Bosne i Hercegovine. 
Hvala portalu klix.ba na ustupljenoj fotografiji za 6. april

Gradsko vijeće Grada Sarajeva se zahvaljuje portalu klix.ba i InterSoft, d.o.o. Sarajevo, koji su ustupili fotografiju autora Nedima Grabovice, a koja je korištena za izradu vizuelnog identiteta manifestacije obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva i scenografije Svečane sjednice Gradskog vijeća.  

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 3 °C
Izlazak sunca: 5:57
Zalazak sunca: 7:34
Vlažnost: 93%
Vidljivost: 7km
Pritisak: 1022.01mb
Vjetar: JZ 4.83k/h
Olimpijski bazen Otoka

Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.