Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Subota, 19.04.2014 11:26 h A A A  

"Sarajevo - evropski most kultura 2014"

Obiljezavanje stotinu godina od sarajevskog atentata i pocetka Prvog svjetskog rata, 30 godina od odrzavanja XIV Zimskih olimpijskih igara, 30 godina festivala "Sarajevska Zima", 20 godina Sarajevo Film Festivala, te otvorenje sarajevske Vijecnice samo su neki od dogadjaja koje Sarajevo docekuje u 2014. godini.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Javni uvid na temu Nacrt RP ''Mahmutovac''

Obavještavamo građane da će se u periodu od 15.04. – 15.05.2014.god. održati:- Javni uvid na temu: Nacrt RP ''Mahmutovac'', u prostorijama Općine Stari Grad – ulazni hol objekta A, i - Javna rasprava koja će se održati dana 15.05.2014.god. u 16.00 h u velikoj Sali Općine Stari Grad. Pozivaju se svi zainteresirani građani da obave javni uvid i prisustvuju javnoj raspravi o ovom planskom dokumentu.  
Gradonačelnik Komšić čestitao Uskrs i Vaskrs

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, u ime Gradske uprave i svoje osobno, uputio je iskrene čestitke nadbiskupu Vrhbosanske nadbiskupije kardinalu Vinku Puljiću, svim katolicima, kao i fra Lovri Gavranu, provincijalu Franjevačke provincije Bosne Srebrene, povodom nastupajućeg blagdana Uskrsa.''Želim Vam sretan Uskrs, uvjeren da će ovaj blagdan proslave života doprinijeti da učvrstimo nadu i potvrdimo vjeru u ljudsku dobrotu, solidarnost i bolju budućnost, temeljenu na višestoljetnoj toleranciji, povjerenju i suživotu. Neka Vama i svim katolicima ovaj blagdan prođe u radosti obiteljskog zajedništva, miru i dobrom zdravlju.'' 
Za 118. rođendan Vijećnice gradonačelnik Komšić se zahvaljuje svima koji su pomogli njenu obnovu

U nedjelju 20. aprila bit će tačno 118 godina, kada je barun Johhan Appel svečano otvorio sarajevsku Vijećnicu, koja predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekat iz austro-ugarskog perioda građen u pseudo-maurskom stilu. Na Dan Evrope i pobjede nad fašizmom, 9. maja svečano ćemo, nakon 22 godine od kada je spaljena, odnosno nakon 18 godina obnove, otvoriti Vijećnicu, koja predstavlja simbol stradanja, ali i uzdizanja i neuništivosti Sarajeva. Grad Sarajevo priprema prigodan program ceremonije otvaranja ovog simbola grada Sarajeva, za koju među građanima, turistima i gostima grada vlada veliko interesovanje, a svoj dolazak su već potvrdile i brojne zvanice iz zemlje i svijeta. 
Gradonačelnik Komšić uprličio prijem za delegaciju turske oblasti Eskišehir

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas delegaciju iz oblasti Eskišehir u Republici Turskoj. Delegaciju su činili guverner Güngör Azim Tuna i zamjenici guvernera, İsmail Kureci i Günhan Yazar. Gradonačelnik Komšić je istaknuo izuzetnu saradnju koju Grad Sarajevo ima sa pobratimskim gradovima Bursom, Istanbulom, Ankarom i Konyom. Također je ukazao i na brojne zajedničke projekte, koje Katedra za turski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, realizira sa turskim visokoškolskim institucijama.  
Organizacioni odbor EYOF-a 2017 na svojoj prvoj sjednici razmatrao okvirni budžet ove manifestacije

Prva sjednica Organizacionog odbora zimske olimpijade mladih EYOF 2017, kojom su predsjedavali gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Ivo Komšić i Nenad Samardžija, održana je danas u Skupštini Istočnog Sarajeva. Na sjednici je razmatrano nekoliko ključnih pitanja za nastavak organizacijskih aktivnosti zimske olimpijade za mlade sportiste (EYOF), koja će biti održana 2017. godine u gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo. Najzanimljivija tačka dnevnog reda zasigurno je bila informacija o okvirnom budžetu EYOF-a, a delegati su se imali priliku upoznati i s izvještajem o posjeti Koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta (COCOM), te o aktuelnom master planu prema kojem će se naredne organizacijske aktivnosti odvijati.  
Gradonačelnik Ivo Komšić čestitao Pesah

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić čestitao je u svoje i u ime Grada Sarajeva najveći jevrejski praznik Pesah predsjedniku Jevrejske zajednice BiH, Jakobu Finciju, predsjedniku Jevrejske opštine Sarajevo Borisu Kožemjakinu i svim Jevrejima Sarajeva i Bosne i Hercegovine. „Želim da radost Pesaha, blagdana proljeća ali i blagdana slobode i nade, podijelite sa svojim najbližim, prijateljima i susjedima u tradicionalnom duhu vjere, mira i zajedništva“, istaknuo je gradonačelnik Komšić u čestitci. 

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 10 °C
Izlazak sunca: 5:57
Zalazak sunca: 7:34
Vlažnost: 94%
Vidljivost: 3.49km
Pritisak: 1007.11mb
Vjetar: S 1.61k/h


Prognoza za ostatak dana

19 Apr 2014
Najniža temperatura: 6 °C
Najviša temperatura: 14 °C

Prognoza za sutra

20 Apr 2014
Najniža temperatura: 7 °C
Najviša temperatura: 16 °C

Prognoza za sutra

21 Apr 2014
Najniža temperatura: 6 °C
Najviša temperatura: 19 °C

Prognoza za sutra

22 Apr 2014
Najniža temperatura: 8 °C
Najviša temperatura: 23 °C

Prognoza za sutra

23 Apr 2014
Najniža temperatura: 11 °C
Najviša temperatura: 19 °CObnova sarajevske Vijećnice