Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Petak, 24.10.2014 15:20 h A A A  

"Sarajevo - evropski most kultura 2014"

Obiljezavanje stotinu godina od sarajevskog atentata i pocetka Prvog svjetskog rata, 30 godina od odrzavanja XIV Zimskih olimpijskih igara, 30 godina festivala "Sarajevska Zima", 20 godina Sarajevo Film Festivala, te otvorenje sarajevske Vijecnice samo su neki od dogadjaja koje Sarajevo docekuje u 2014. godini.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Građani Sarajeva od sada mogu komunicirati s gradonačelnikom Ivom Komšićem kada god to žele

Pokretanjem nove internet stranice gradonacelniksarajeva.ba, građani Sarajeva su sada u prilici da pored praćenja redovnih aktivnosti gradonačelnika Ive Komšića, koriste i novu uslugu pod nazivom „Gradonačelnik odgovara“ a putem koje će im biti omogućeno da neposredno komuniciraju s gradonačelnikom slanjem svojih upita, prijedloga ili kritika. Na ovaj način ostvaruje se neposredna komunikacija što će sigurno doprinijeti većem povjerenju između građana i gradonačelnika, kao i poboljšanju životnih uslova za sve stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine. “Želja mi je da na ovaj način što više građana ukaže na probleme s kojima se susreće kako bih iskoristio svoje ovlasti i autoritet funkcije, te pomogao u njihovom rješavanju”, ističe gradonačelnik Ivo Komšić.  
Gradonačelnik Komšić uprličio prijem za delegaciju Grada Umaga

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas delegaciju Grada Umaga koju su činili gradonačelnik Vili Bassanese i zamjenici gradonačelnika Niko Čančarević i Mauro Jurman, te predsjednika KUD-a LOLA Sarajevo, Midhata Karovića i generalnog sekretara Mihaila Perućicu. Ovom prilikom predsjednik KUD-a „Lola“ je gradonačelnika Komšića upoznao sa izuzetnom dugogodišnjom saradnjom koju ovo društvo ima sa upravom Grada Umaga.  
Nastupna posjeta francuske ambasadorice Claire Bodony Gradu Sarajevu

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Francuske u BiH, NJ.E. Claire Bodony. Na samom početku, gradonačelnik je novoimenovanoj ambasadorici poželio uspješan mandat i dobrodošlicu u Sarajevo i BiH, te iskazao nadu za uspješnim nastavkom saradnje koju je Grad do sada imao sa Francuskom Ambasadom.  
Potpisan Memorandum o sporazumijevanju za davanje novčane donacije i podrške u Projektu „Revitalizacija Trebevićke žičare“ između Grada Sarajeva i Edmonda Offermanna

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić, danas je u prostorijama Gradske Uprave Grada Sarajeva, potpisao Memorandum o sporazumijevanju za davanje novčane donacije i podrške u Projektu „Revitalizacija Trebevićke žičare“ između Grada Sarajeva i dr. Edmonda Offermanna, inicijatora donacije žičare. Ovim Memorandumom se usaglašava način podrške Projektu putem donatorskih sredstava u svrhu nabavke nove elektromehaničke instalacije, kao i daljnji koraci u pravcu dovođenja Projekta krajnjoj namjeri a to je puštanje u funkciju revitalizirane Trebevićke žičare.  
Danas počinje seminar „Podrška razvojnim odjeljenjima općina i Grada Sarajeva“

Seminar povodom implementacije projekta „PODRŠKA RAZVOJNIM ODJELJENJIMA OPĆINA I GRADA SARAJEVA“ za državne službenike Grada Sarajeva i četiri gradske općine, održat će se od 20.10. - 31.10.2014. godine, u terminu od 09.00-17.00 sati u Ovalnoj sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Predavači će biti eksperti Češke razvojne agencije, gdin. David Koppiz i gdin. Jiri Svitek. Početak seminara je zakazan za danas, 20.10.2014. godine u 13.00 sati, kada će se učesnicima obratiti gđa. Olga Zdralkova, konzulica Ambasade Republike Češke.  
Održan koncert Magdeburškog tria i učenika sarajevske Srednje muzičke škole

U okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata u sali Srednje muzičke škole Sarajevo, održan je koncert muzičkog tria Magdeburškog konzervatorija „Georg Philipp Telemann“ i učenika ove sarajevske škole. U tridesetominutnom nastupu, trio se predstavio izvedbama svjetskih kompozitora G. P. Telemanna, V. Jíroveca, T. Carreňo, H.  Schmidingera, Z. Fibicha i R. Schumanna, dok su učenici Srednje muzičke škole prisutne počastili izvedbama F. Liszta, W. Jacobija i L. Boccherinija.  
Gradonačelnik Komšić sa indijskim ambasadorom razgovarao o kulturnoj saradnji

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas ambasadora Indije za BiH, NJ.E. Malay Mishra-u, u okviru njegove redovne posjete BiH obzirom da je sjedište Ambasade u Budimpešti. Tokom razgovora akcenat je stavljen na kulturnu saradnju između Sarajeva i gradova Indije. “Sarajevo je prije rata bio ne samo privredni, znanstveni i sportski, nego i značajan kulturni centar. Rat je uspio uništiti privredu, infrastrukturu ali ne i entuzijazam i veliko kulturno stvaralaštvo. Naše bogatstvo je i u ljudima koji prave kulturne događaje značajne za promociju Sarajeva i BiH u Evropi i svijetu”, kazao je Komšić.  

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 8 °C
Izlazak sunca: 7:09
Zalazak sunca: 5:47
Vlažnost: 81%
Vidljivost: 8km
Pritisak: 1014.9mb
Vjetar: ZSZ 8.05k/h
Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.Sarajevo Grand Prix 2014
22. juni 2014.15. - 23.08.2014