Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Srijeda, 26.11.2014 2:14 h A A A  

"Sarajevo - evropski most kultura 2014"

Obiljezavanje stotinu godina od sarajevskog atentata i pocetka Prvog svjetskog rata, 30 godina od odrzavanja XIV Zimskih olimpijskih igara, 30 godina festivala "Sarajevska Zima", 20 godina Sarajevo Film Festivala, te otvorenje sarajevske Vijecnice samo su neki od dogadjaja koje Sarajevo docekuje u 2014. godini.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Predstavnici Grada odali počast povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, predstavnici Grada Sarajeva su zajedno sa delegacijama svih nivoa vlasti u zemlji položili cvijeće i odali počast poginulim braniteljima našeg grada i zemlje. Gradonačelnik Ivo Komšić i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Miro Lazović odali su počast i položili cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra. Gradonačelnik Komšić, bivši predsjedavajući GV-a Sabahudin Delalić, zamjenik gradonačelnika Aljoša Čampara i zamjenik predsjedavajućeg GV-a Miro Lazović obišli su mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića gdje su položili cvijeće i odali počast šehidima, palim borcima i braniteljima našeg grada.  
Otvorena izložba posvećena Sarajevu u posljednjih sto godina na Dan državnosti u Vijećnici

U suradnji sa Gradom  Sarajevom, Muzej Sarajeva je na Dan državnosti BiH, u Vijećnici upriličio izložbu "Sarajevo 1914.-2014.". Izložbu su otvorili gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić i direktorica Muzeja Sarajevo Amra Madžarević. Izložba posvećena Sarajevu u posljednjih sto godina kojom se želi pokazati izuzetno bogata i burna historija i život grada, postavljena je u sasvim novom prostoru u suterenu objekta, namijenjenom budućem Muzeju Vijećnice a koji javnost da sada nije imala priliku posjetiti.  
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio šefa Misije OSCE-a u BiH, ambasadora Jonathana Moorea

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas šefa Misije OSCE-a u BiH, ambasadora Jonathana Moorea. Zahvalivši se na posjeti, gradonačelnik Komšić je kazao kako OSCE u Sarajevu i Bosni i Hercegovini ima veoma značajnu i široku ulogu. S tim u vezi, gradonačelnik je istaknuo kako OSCE može utjecati na poboljšanje stanja u oblastima koje se tiču građana i njihovih prava, kao što je obrazovanje, zdravstvo, temeljna ljudska prava, sigurnosna situacija, pogotovo kad je riječ o maloljetničkoj delinkvenciji…  
Japanke koje su kupnjom karte na donatorskoj večeri u Tokiju za žrtve poplava u BiH nagrađene posjetom Sarajevu, danas obišle Vijećnicu

Japanke, Reiko i Yoko Oyama, koje su kupnjom karte za humanitarnu večeru za pomoć žrtvama katastrofalnih poplava i klizišta u BiH, organiziranoj sredinom jula u Tokiju, bile izvučene i počašćene posjetom gradu Sarajevu, danas su obišle Vijećnicu. Nisu krile oduševljenje ljepotom ovog simbola grada. Za gošće iz prijateljskog Japana, gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić je obezbijedio i obilazak kulturno-historijskih znamenitosti grada turističkim autobusom. 
Povodom međunarodnog dana djeteta, u Vijećnici otvorena izložba radova djece sa poteškoćama u razvoju

Uz podršku Grada Sarajeva, Udruženje za unapređenje obrazovanja djece sa i bez poteškoća u razvoju „EDUS – Edukacija za sve“, povodom 20. novembra - Međunarodnog dana djeteta, u Vijećnici je organizovalo izložbu pod nazivom „Talenti iz sjene“ koja će trajati do 23. novembra. Na izložbi su predstavljeni radovi više od 20 djece s poteškoćama u razvoju. Neki od njih su radovi učenika koji su trenutno u J.U. Mjedenica i programu EDUS, a neki su radovi sačuvani iz ranijih generacija. Osim crteža, izložene su i slike na svili, mozaici, te skulpture i reljefi u glini i keramici. Teme su raznovrsne, od pejzaža do portreta, uključujući i interpretacije velikih majstora, kao što su Van Gogh, Matisse, Da Vinci, itd.  
Upriličena dodjela certifikata i računarske opreme Gradu i gradskim općinama - učesnicima projekta razvojne suradnje Češke Republike i BiH

Povodom završetka prve faze projekta „Podrška odjeljenja za razvoj u gradskim općinama i Gradu Sarajevu“ i obuke koju su u periodu od 20.10.-31.10.2014. godine prošli državni službenici navedenih jedinica lokalne samouprave, danas je u prostorijama Grada Sarajeva upriličena dodjela certifikata učesnicima edukacije i uručivanje donacije u računarskoj opremi. Vrijednost donirane opreme je oko 18.000 eura a sastoji se od po četiri računara i dva printera Gradu i gradskim općinama. Uposlenici Gradske uprave koji su danas primili certifikate su: Aida Koristović, Rada Lukić, Tarik Zečić, Mustafa Handžić, Elvir Nišić i Amir Pandžo. 
Zamjenik gradonačelnika dr. Čović uručio Grundtvig nagradu, najveću evropsku nagradu na polju obrazovanja odraslih

Zamjenik gradonačelnika dr. Ranko Čović večeras je na ceremoniji otvaranja Međunarodne konferencije „Sjećanje za budućnost“ („Remembering for the Future“) u Vijećnici uručio Grundtvig nagradu. „Izuzetna mi je čast što mi je pružena prilika da uručim Grundtvig nagradu, koja se po prvi put dodjeljuje na prostoru jugoistočne Evrope, tačnije u Sarajevu i Bosni i Hercegovini“. istaknuo je dr. Čović.  

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 3 °C
Izlazak sunca: 6:54
Zalazak sunca: 4:11
Vlažnost: 93%
Vidljivost: 2km
Pritisak: 1024.04mb
Vjetar: S 0k/h
Olimpijski bazen Otoka

Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.