Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Ponedeljak, 30.03.2015 12:28 h A A A  

"Sarajevo & East Sarajevo EYOF 2017"

Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti domaćini 13. Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) od 11. do 18. februara 2017. godine, na kojem se očekuje učešće 1.500 sportista iz 50 zemalja Evrope i preko 2.000 gostiju.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Vijećnica ugasila svjetla povodom Sata za planetu Zemlju 2015. godine

Sarajevska Vijećnica je u subotu, 28.03.2015. u periodu od 20.30 do 21.30 sati, ugasila svoja svjetla, povodom obilježavanja Sata za planetu Zemlju (Earth Hour 2015), inicijative koju na globalnom nivou organizira Svjetski fond za prirodu (World Wide Fund for Nature - WWF) s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i ekološkim problemima općenito. Bosna i Hercegovina je prošle godine pridonijela akciji sa gašenjem svjetla na znamenitostima u 15 gradova, uključujući glavne spomenike u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru.  
Gradonačelnik Komšić otvorio Dane nacionalnih manjina u Sarajevu

Danas je u Međunarodnom centru za djecu i omladinu  gradonačelnik prof.dr. Ivo Komšić zajedno sa Janom Snaidauf, šefom političkog i ekonomskog odsjeka Delegacije EU u BiH, Taniom Van Dijk, predstavnicom Kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu i Sarah Keating, predstavnicom Vijeća Evrope otvorio Prvi dan nacionalnih manjina u gradu Sarajevu, posvećen tradicionalnim jelima i pićima. „Grad Sarajevo još od 2008. godine uspješno sarađuje sa udruženjima nacionalnih manjina, podrškom sredstvima iz Budžeta Grada, a u zadnjih nekoliko godina i obezbjeđivanjem dodatnih donatorskih sredstava“, istakao je gradonačelnik Komšić. Skrenuvši pažnju na prostor za rad udruženja nacionalnih manjina, odnosno, obezbjeđenje tzv. Kuće nacionalnih manjina, gradonačelnik je ovom prilikom pozvao sve nadležne da se ovo pitanje što prije riješi kako bi se obezbijedili elementarni uslovi za opstanak i rad udruženja nacionalnih manjina u gradu Sarajevu.  
Počelo postavljanje zaštitne ograde sa istočne strane Vijećnice

U sklopu uređenja vanjskog dijela Vijećnice, trenutno se izvode radovi na postavljanju zaštitne ograde ispred istočne fasade Vijećnice u ulici Telali. Obzirom da projektom obnove Vijećnice nije tretirano vanjsko uređenje objekta, Gradska uprava je pokrenula inicijativu te izradila projekat popločavanja trotoara i postavljanja zaštitne ograde.  
Gradonačelnik Ivo Komšić u subotu otvara Dane nacionalnih manjina u Sarajevu

Grad Sarajevo vas poziva na Dan nacionalnih manjina u gradu Sarajevu i promociju Knjige recepata jela udruženja nacionalnih manjina u gradu Sarajevu, koji će se održati u subotu, 28. marta 2015 u periodu od 11-17 sati godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.Ovu manifestaciju će u 11.00 sati svečano otvoriti prof.dr. Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, Tania Van Dijk, predstavnica Kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu i Sarah Keating, predstavnica Vijeća Evrope.„Dani nacionalnih manjina“ predstavljaju zajednički projekat Vijeća Evrope i Evropske unije pod nazivom „Unapređenje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Evropi.  
Gradsko vijeće usvojilo Budžet Grada Sarajeva za 2015. godinu

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, na danas održanoj 24. sjednici, kojom je predsjedavao Suljo Agić, predsjedavajući Gradskog vijeća, razmotrilo i jednoglasno usvojilo Izvještaj o radu Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2014. godinu, sa zaključnim razmatranjima iz kojih je potrebno izdvojiti sljedeće:„Gradski vijećnici su se i tokom 2014. godine, izvršavajući usvojeni program i evaluirajući njegovu realizaciju, susretali s problemima koji proizilaze iz nemogućnosti ostvarivanja prava Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu kao i provođenja funkcija glavnog grada, a bez jasnog pozicioniranja Grada Sarajeva u Ustavno pravnom sistemu Bosne i Hercegovine i uz trajne opstrukcije. Ovakav odnos relevantnih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini je tokom 2014. godine kulminirao izostavljanjem Grada Sarajeva iz raspodjele javnih prihoda s jedinstvenog računa Federacije Bosne i Hercegovine. Na inicijativu Gradskog vijeća pokrenute su određene aktivnosti koje do kraja godine nisu dale odgovarajuće rezultate“.  
Gradonačelnik Ivo Komšić: Koncept mikrokreditiranja, koji je uspostavio nobelovac Muhammed Yunus, prilika za mlade preduzetnike u BiH

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić upriličio je danas prijem za nobelovca Muhammeda Yunusa, bankara i utemeljitelja društveno odgovornog poslovanja. Prijemu su prisustvovali i Abdul Aziz Al-Mutairi, generalni direktor Centennial fonda iz Saudijske Arabije i Amer Bukvić, direktor BBI banke. „Vaša djelatnost je veoma značajna obzirom da je danas svijet duboko podijeljen na bogate i siromašne. Bosna i Hercegovina je 80-tih godina bila bogata zemlja; bili smo socijalno društvo sa socijalnim mehanizmima zaštite naših građana. Nakon agresije na BiH 90-tih godina, u kojoj je razorena privredna, komunalna i urbana infrastruktura, naša zemlja je postala siromašna. Nažalost, danas joj je nametnut liberalni nekontrolisani kapitalizam i u njoj dvije trećine njenog stanovništva je u stanju socijalne potrebe“, istaknuo je gradonačelnik Komšić.  
Gradonačelnik Komšić uputio je telegram sućuti obitelji Plakalo

Gradonačelnik Sarajeva  prof.dr. Ivo Komšić, u svoje i u ime Grada Sarajeva, uputio je obitelji Plakalo izraze najdublje sućuti povodom iznenadne smrti jednog od najistaknutijih dramaturga, pozorišnih kritičara i teatarskih djelatnika u  Sarajevu i Bosni i Hercegovini, te jednog od osnivača Sarajevskog ratnog teatra SARTR, dobitnika Kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. „Umro je prije svega, veliki umjetnik i izuzetan čovjek. Safet se tokom svog života potvrdio kao vrstan znalac i majstor režije, koji je uvijek nastojao da proširi vizure današnjeg profesionalnog teatra“, istaknuo je gradonačelnik Komšić.  

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 9 °C
Izlazak sunca: 6:31
Zalazak sunca: 7:08
Vlažnost: 71%
Vidljivost: 9.99km
Pritisak: 1007.11mb
Vjetar: IJI 8.05k/h
Olimpijski bazen Otoka

Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.