Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Petak, 25.04.2014 6:56 h A A A  

"Sarajevo - evropski most kultura 2014"

Obiljezavanje stotinu godina od sarajevskog atentata i pocetka Prvog svjetskog rata, 30 godina od odrzavanja XIV Zimskih olimpijskih igara, 30 godina festivala "Sarajevska Zima", 20 godina Sarajevo Film Festivala, te otvorenje sarajevske Vijecnice samo su neki od dogadjaja koje Sarajevo docekuje u 2014. godini.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Javni uvid na temu Nacrt RP ''Mahmutovac''

Obavještavamo građane da će se u periodu od 15.04. – 15.05.2014.god. održati:- Javni uvid na temu: Nacrt RP ''Mahmutovac'', u prostorijama Općine Stari Grad – ulazni hol objekta A, i - Javna rasprava koja će se održati dana 15.05.2014.god. u 16.00 h u velikoj Sali Općine Stari Grad. Pozivaju se svi zainteresirani građani da obave javni uvid i prisustvuju javnoj raspravi o ovom planskom dokumentu.  
Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo Odluku o podizanju spomenika Papi Ivanu Pavlu II

Gradsko vijeće Grada Sarajeva, na svojoj 13. sjednici, kojom je predsjedavao Sabahudin Delalić, usvojilo je Odluku o podizanju spomenika Papi Ivanu Pavlu II. Usvojena je i Odluka o pristupanju izradi Akcionog plana rodne ravnopravnosti Grada Sarajeva. Cilj izrade ovog dokumenta je unapređenje rodne ravnopravnosti u gradu Sarajevu kroz implementaciju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou koju je Grad Sarajevo potpisao u decembru 2011. godine. Na prijedlog Etičkog vijeća Gradskog vijeća, sa dnevnog reda je povučen  Prijedlog Etičkog kodeksa izabranih zvaničnika Grada Sarajeva. Vijeće je prihvatilo Odluku o pristupanju izradi Projekta službene elektronske komunikacije u Gradskom vijeću Grada Sarajeva. 
Edmond Offermann potpisao Pismo namjere podršci obnove Trebevićke žičare

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić održao je danas sastanak sa švicarskom delegacijom, predvođenom ambasadorom Švicarske Nj.E. Andre Schallerom i Edmondom Offermannom, inicijatorom donacije žičare Sarajevu iz švicarskog zimskog centra Grachen. Izražavajući zadovoljstvo do sada poduzetim aktivnostima Grada Sarajeva na projektu Trebevićke žičare, Offerman je danas tokom sastanka potpisao Pismo namjere podršci obnove Trebevićke žičare, s dogovorom da se u julu ove godine potpiše i memorandum o saradnji.  
Gradonačelnik Komšić čestitao Uskrs i Vaskrs

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, u ime Gradske uprave i svoje osobno, uputio je iskrene čestitke nadbiskupu Vrhbosanske nadbiskupije kardinalu Vinku Puljiću, svim katolicima, kao i fra Lovri Gavranu, provincijalu Franjevačke provincije Bosne Srebrene, povodom nastupajućeg blagdana Uskrsa.''Želim Vam sretan Uskrs, uvjeren da će ovaj blagdan proslave života doprinijeti da učvrstimo nadu i potvrdimo vjeru u ljudsku dobrotu, solidarnost i bolju budućnost, temeljenu na višestoljetnoj toleranciji, povjerenju i suživotu. Neka Vama i svim katolicima ovaj blagdan prođe u radosti obiteljskog zajedništva, miru i dobrom zdravlju.'' 
Za 118. rođendan Vijećnice gradonačelnik Komšić se zahvaljuje svima koji su pomogli njenu obnovu

U nedjelju 20. aprila bit će tačno 118 godina, kada je barun Johhan Appel svečano otvorio sarajevsku Vijećnicu, koja predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekat iz austro-ugarskog perioda građen u pseudo-maurskom stilu. Na Dan Evrope i pobjede nad fašizmom, 9. maja svečano ćemo, nakon 22 godine od kada je spaljena, odnosno nakon 18 godina obnove, otvoriti Vijećnicu, koja predstavlja simbol stradanja, ali i uzdizanja i neuništivosti Sarajeva. Grad Sarajevo priprema prigodan program ceremonije otvaranja ovog simbola grada Sarajeva, za koju među građanima, turistima i gostima grada vlada veliko interesovanje, a svoj dolazak su već potvrdile i brojne zvanice iz zemlje i svijeta. 
Gradonačelnik Komšić uprličio prijem za delegaciju turske oblasti Eskišehir

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas delegaciju iz oblasti Eskišehir u Republici Turskoj. Delegaciju su činili guverner Güngör Azim Tuna i zamjenici guvernera, İsmail Kureci i Günhan Yazar. Gradonačelnik Komšić je istaknuo izuzetnu saradnju koju Grad Sarajevo ima sa pobratimskim gradovima Bursom, Istanbulom, Ankarom i Konyom. Također je ukazao i na brojne zajedničke projekte, koje Katedra za turski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, realizira sa turskim visokoškolskim institucijama.  

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 11 °C
Izlazak sunca: 5:46
Zalazak sunca: 7:40
Vlažnost: 100%
Vidljivost: 8km
Pritisak: 1011.85mb
Vjetar: S 0k/h


Prognoza za ostatak dana

25 Apr 2014
Najniža temperatura: 9 °C
Najviša temperatura: 19 °C

Prognoza za sutra

26 Apr 2014
Najniža temperatura: 9 °C
Najviša temperatura: 17 °C

Prognoza za sutra

27 Apr 2014
Najniža temperatura: 7 °C
Najviša temperatura: 19 °C

Prognoza za sutra

28 Apr 2014
Najniža temperatura: 8 °C
Najviša temperatura: 16 °C

Prognoza za sutra

29 Apr 2014
Najniža temperatura: 7 °C
Najviša temperatura: 16 °COtvorenje Vijećnice
9. maja 2014.