Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Četvrtak, 23.10.2014 2:25 h A A A  

"Sarajevo - evropski most kultura 2014"

Obiljezavanje stotinu godina od sarajevskog atentata i pocetka Prvog svjetskog rata, 30 godina od odrzavanja XIV Zimskih olimpijskih igara, 30 godina festivala "Sarajevska Zima", 20 godina Sarajevo Film Festivala, te otvorenje sarajevske Vijecnice samo su neki od dogadjaja koje Sarajevo docekuje u 2014. godini.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Građani Sarajeva od sada mogu komunicirati s gradonačelnikom Ivom Komšićem kada god to žele

Pokretanjem nove internet stranice gradonacelniksarajeva.ba, građani Sarajeva su sada u prilici da pored praćenja redovnih aktivnosti gradonačelnika Ive Komšića, koriste i novu uslugu pod nazivom „Gradonačelnik odgovara“ a putem koje će im biti omogućeno da neposredno komuniciraju s gradonačelnikom slanjem svojih upita, prijedloga ili kritika. Na ovaj način ostvaruje se neposredna komunikacija što će sigurno doprinijeti većem povjerenju između građana i gradonačelnika, kao i poboljšanju životnih uslova za sve stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine. “Želja mi je da na ovaj način što više građana ukaže na probleme s kojima se susreće kako bih iskoristio svoje ovlasti i autoritet funkcije, te pomogao u njihovom rješavanju”, ističe gradonačelnik Ivo Komšić.  
Danas počinje seminar „Podrška razvojnim odjeljenjima općina i Grada Sarajeva“

Seminar povodom implementacije projekta „PODRŠKA RAZVOJNIM ODJELJENJIMA OPĆINA I GRADA SARAJEVA“ za državne službenike Grada Sarajeva i četiri gradske općine, održat će se od 20.10. - 31.10.2014. godine, u terminu od 09.00-17.00 sati u Ovalnoj sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Predavači će biti eksperti Češke razvojne agencije, gdin. David Koppiz i gdin. Jiri Svitek. Početak seminara je zakazan za danas, 20.10.2014. godine u 13.00 sati, kada će se učesnicima obratiti gđa. Olga Zdralkova, konzulica Ambasade Republike Češke.  
Održan koncert Magdeburškog tria i učenika sarajevske Srednje muzičke škole

U okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata u sali Srednje muzičke škole Sarajevo, održan je koncert muzičkog tria Magdeburškog konzervatorija „Georg Philipp Telemann“ i učenika ove sarajevske škole. U tridesetominutnom nastupu, trio se predstavio izvedbama svjetskih kompozitora G. P. Telemanna, V. Jíroveca, T. Carreňo, H.  Schmidingera, Z. Fibicha i R. Schumanna, dok su učenici Srednje muzičke škole prisutne počastili izvedbama F. Liszta, W. Jacobija i L. Boccherinija.  
Gradonačelnik Komšić sa indijskim ambasadorom razgovarao o kulturnoj saradnji

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas ambasadora Indije za BiH, NJ.E. Malay Mishra-u, u okviru njegove redovne posjete BiH obzirom da je sjedište Ambasade u Budimpešti. Tokom razgovora akcenat je stavljen na kulturnu saradnju između Sarajeva i gradova Indije. “Sarajevo je prije rata bio ne samo privredni, znanstveni i sportski, nego i značajan kulturni centar. Rat je uspio uništiti privredu, infrastrukturu ali ne i entuzijazam i veliko kulturno stvaralaštvo. Naše bogatstvo je i u ljudima koji prave kulturne događaje značajne za promociju Sarajeva i BiH u Evropi i svijetu”, kazao je Komšić.  
Gradonačelnik Komšić pozvao nadležne da što prije uklone predizborni promidžbeni materijal sa gradskih javnih površina

S obzirom na činjenicu da nakon izbora predizborni plakati kao i ostali štampani promidžbeni materijali političkih subjekata narušavaju izgled grada još mjesecima poslije, bili oni postavljeni ili distribuirani na predviđena ili nedozvoljena mjesta, pozivam sve političke stranke, koalicije i nezavisne kandidate da što prije uklone promidžbeni materijal sa gradskih javnih površina.  
Gradonačelnik Komšić primio predstavnike Izvršnog odbora Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica

U našem glavnom gradu od 13. do 17. oktobra ove godine zasjeda Izvršni odbor Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (UCESM). Tim povodom  gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić upriličio je danas u prostorijama Gradske uprave prijem za predstavnike Izvršnog odbora Unije, koje je predvodio predsjednik dr. Giovanni Peragine. Poželivši im dobrodošlicu u grad Sarajevo, gradonačelnik Komšić je izrazio zadovoljstvo održavanjem ovako izuzetno značajnog događaja za grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu.  
Na svoj 15. rođendan, šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje Adnan Mević poželio postati pilot

Pomoćnik gradonačelnika Sarajeva za obrazovanje, kulturu i sport Ramiz Kadić posjetio je u Visokom Adnana Mevića, šestmilijarditog stanovnika planete Zemlje, koji danas na dan Općih izbora, proslavlja svoj 15. rođendan. Tom prilikom pomoćnik gradonačelnika je slavljeniku u ime Grada Sarajeva uručio novčanu pomoć i rođendansku tortu. “U ime Grada Sarajeva i gradonačelnika Ive Komšića u posjeti smo Adnanu kako bi mu i ovaj put poželjeli sretan rođendan. Grad Sarajevo će ostati dosljedan svom obećanju da će nastaviti novčanom donacijom pomagati Adnanovo školovanje“, istaknuo je Kadić.  

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 1 °C
Izlazak sunca: 7:09
Zalazak sunca: 5:49
Vlažnost: 100%
Vidljivost: 2km
Pritisak: 1008.13mb
Vjetar: S 0k/h
Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.Sarajevo Grand Prix 2014
22. juni 2014.15. - 23.08.2014