Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Ponedeljak, 02.02.2015 1:08 h A A A  

"Sarajevo - evropski most kultura 2014"

Obiljezavanje stotinu godina od sarajevskog atentata i pocetka Prvog svjetskog rata, 30 godina od odrzavanja XIV Zimskih olimpijskih igara, 30 godina festivala "Sarajevska Zima", 20 godina Sarajevo Film Festivala, te otvorenje sarajevske Vijecnice samo su neki od dogadjaja koje Sarajevo docekuje u 2014. godini.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Gradonačelnici Ivo Komšić i Nenad Samardžija u Montafonu preuzeli zastavu Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF)

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva,  Ivo Komšić i Nenad Samardžija preuzeli su zastavu u ime gradova domaćina 13. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala. Tradicionalna primopredaja domaćinstva održana je u petak uvečer na svečanosti zatvaranja EYOF-a 2015. u Montafonu (Austrija). Kao što su ove godine učinili Vorarlberg i Liechtenstein, 2017. godine će  dva grada, Sarajevo i Istočno Sarajevo biti domaćini EYOF-a. To će biti najveći sportski događaj nakon zimske Olimpijade 1984. i olimpijski plamen će se vratiti u Sarajevo drugi put, što je privilegija kojom se može pohvaliti samo nekolicina velikih gradova. Sportaši iz europskih zemalja natjecat će se na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini u 7 zimskih sportova.  
Gradonačelnik Komšić uputio pismo sućuti povodom smrti radnika FAMUS GRADNJE

Gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić uputio je pismo sućuti Upravi FAMUS GRADNJA d.o.o., u kojem je u ime Grada Sarajeva i u svoje osobno, iskazao iskreno suosjećanje povodom sinoćnje nesreće do koje je došlo usljed stravičnog obrušavanju velike količine betona, velike željezne oplate i skele sa zgrade u izgradnji u sarajevskoj ulici Hiseta, a u kojoj su život izgubila dva radnika ove firme dok je treći teško povrijeđen.  
Suljo Agić, novoizabrani predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 21. sjednici, koju je otvorio Miro Lazović, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, minutom šutnje, odalo počast preminulom sugrađaninu, velikom umjetniku i laureatu najvišeg priznanja Grada Sarajeva, Kemalu Montenu. Službenim obavještenjima Mandatno – imunitetske komisije vijeće je upoznato o prestanku mandata gradskih vijećnika Sabahudina Delalića, Amela Mekića i Harisa Plehe. Kao posljedicu prestanka ovih mandata Gradsko vijeće je, svojim odlukama, razriješilo funkcije Predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sabahudina Delalića, te razriješilo dužnosti više članova radnih tijela Gradskog vijeća.  
Miro Lazović:„Dragi naš Kemice, zauvijek ostaješ simbolom Sarajeva“

Sarajevsko Narodno pozorište danas su ispunili porodica, prijatelji i saradnici Kemala Montena okupivši se na komemoraciji preminulog bosanskohercegovačkog kantautora i šansonijera. Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Miro Lazović, u ime Grada Sarajeva dirljivim govorom se oprostio od Montena, prisjetivši se kako je ovaj jedinstveni umjetnik svojom gitarom i pjesmama stvorio neke od najljepših priča svog vremena o ljubavi, životu, svijetu, prolaznosti.  
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić preuzima zastavu Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF)

Delegacije gradova Sarajeva i Istočnog Sarajeva otputovala je u Montafon (Austrija) na 12. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF), kako bi zvanično preuzeli olimpijsku zastavu od domaćina festivala i Evropskog olimpijskog komiteta. Za dvije godine, od 11. do 18. februara, po prvi put, Evropski omladinski olimpijski festival, 13 po redu, održat će se na teritoriji dva grada – Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koji polako, ali sigurno idu ususret najvećem i najznačajnijem sportskom događaju nakon održane Sarajevske olimpijade, već davne 1984. Tako će Sarajevo i Istočno Sarajevo po drugi put u svojoj historiji zapaliti olimpijski plamen, oko kojeg će se okupiti oko 1.500 sportista i sportašica iz više od 40 evropskih zemalja, koji će se na našim olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini i sportskim dvoranama natjecati u sedam alpskih disciplina. 
Javni poziv o uslovima i načinu predlaganja kandidata za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2015. godini

Gradsko vijeće Grada Sarajeva obavještava da je objavljen Javni poziv o uslovima i načinu predlaganja kandidata za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2015. godini. Javni poziv je istaknut na web stranici Grada Sarajeva: http://www.sarajevo.ba/ba/files/javni_poziv_6april_2015.pdf  
U Vijećnici upriličena dodjela nagrada za najbolje fotografije festivala „Fotografija godine BiH 2014“

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić, sinoć je u prepunoj auli Vijećnice otvorio ceremoniju dodjele nagrada za „Fotografiju godine BiH 2014“. Ovim je označen početak festivalskog programa koji već peti put zaredom organizuje portal Fotografija.ba. Ovogodišnji žiri kojeg su činili Andrew Testa (predsjednik žirija), Dženat Dreković, Kemal Hadžić, Nemanja Jovanović, Zoran Marinović, Mario Periša, Igor Rill i Stipe Surać, od pristiglih fotografija iz svake kategorije, izabrao je po deset najboljih (ukupno 60). 

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 1 °C
Izlazak sunca: 7:03
Zalazak sunca: 4:58
Vlažnost: 100%
Vidljivost: 5.01km
Pritisak: 992.89mb
Vjetar: S 3.22k/h
Olimpijski bazen Otoka

Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.