Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Ponedeljak, 30.05.2016 12:14 h A A A  

"Sarajevo & East Sarajevo EYOF 2019"

Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti domaćini Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019. godine.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Dogradonačelnik Skaka u Vijećnici ugostio poslovnu eminenciju regiona, učesnike Samita 100 biznis lidera

Samit 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope okupio je u Sarajevu od 27. do 30. maja najeminentnije poslovne lidere iz regiona uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu. Uz pokroviteljstvo Predsjedništva BiH, ovogodišnji Samit 100 pod nazivom „Dogovor za novo doba Bosne i Hercegovine“ održan je zajedno sa Brdo Brijuni procesom, koji je okupio političku eminenciju jugoistočne i centralne Evrope. Grad Sarajevo je podržao ovaj skup organizirajući Gala večeru prvog dana Samita u Vijećnici. Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka je tom prilikom poželio dobrodošlicu i ugostio poslovnu eminenciju regiona.  
Delegacija Grada Sarajeva odala počast žrtvama masakra u ulici Ferhadija

Gradonačelnik Ivo Komšić sa gradskim vijećnicima Edinom Latif, Velijom Katicom i Suvadom Kerlom, u ime Grada Sarajeva danas je položio cvijeće i odao počast žrtvama masakra u ulici Ferhadija.Na tom mjestu je prije 24 godine, usljed rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja, ubijeno 26, a teže i lakše ranjeno 108 naših sugrađana dok su čekali u redu za hljeb. 
Grad Sarajevo sa 80.000 KM podržao vjerske zajednice i crkve

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je u prostorijama Gradske uprave potpisao ugovore o realizaciji odobrenih sredstava iz Budžeta Grada Sarajeva za 2016. godinu s predstavnicima vjerskih zajednica i crkava: Islamske vjerske zajednice i Jevrejske opštine, te Katoličke i Pravoslavne crkve. Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Abdulah Skaka i pomoćnica gradonačelnika za lokalnu samoupravu, Dragana Solaković.  
U fokusu susreta Abdulaha Skake i Kadira Topbaşa organiziranje manifestacije „Dani Istanbula u Sarajevu“

Na poziv gradonačelnika Grada Istanbula Kadira Topbaşa, zamjenik gradonačelnika Sarajeva  Abdulah Skaka učestvovao je na Panel konferenciji pod nazivom "Odgovor gradova na problem migracija", organiziranoj za gradonačelnike iz Evrope i svijeta u sklopu Svjetskog humanitarnog skupa u Istanbulu. Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas na posebno organiziranom bilateralnom susretu primio je dogradonačelnika Skaku, tokom kojeg su razgovarali o budućoj saradnji Sarajeva  i Istanbula.  
Gradsko vijeće usvojilo Izvještaj o radu i poslovanju JP „Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o. Sarajevo za 2015. godinu

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 39. sjednici, kojom je predsjedavao Suljo Agić, predsjedavajući Gradskog vijeća, minutom šutnje odalo počast Branki Inić i Jagodi Kurtagić, preminulim članicama radnih tijela Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koje su dale svoj doprinos zajednici i u radu određenih radnih tijela. Gradsko vijeće je započelo rad današnje sjednice, tako što je svojom odlukama razriješilo određene članove radnih tijela. Također, usvojene su odluke o izboru novih članova radnih tijela Gradskog vijeća Grada Sarajeva.  
Ljubljana će dobiti Sarajevsku ulicu

Tokom boravka u Istanbulu, gdje je juče počeo prvi Svjetski humanitarni samit, delegacija Grada Sarajeva na čelu sa Abdulahom Skakom, zamjenikom gradonačelnika, susrela se sa Zoranom Jankovićem, gradonačelnikom Ljubljane i Nedžadom Grabusom, ljubljanskim muftijom. Susret je iskorišten za razmjenu ideja i planova koje će zasigurno značajno unaprijediti odnose dva glavna grada. 
Evropski olimpijski komitet zadovoljan do sada osiguranim finansijskim garancijama bh. vlasti za EYOF 2019.

Predstavnici Evropskog olimpijskog komiteta, koji su održali svoj 37. seminar u španskom gradu Taragoni, izrazili su zadovoljstvo do sada osiguranim finansijskim garancijama bh. nivoa vlasti za organizaciju Evropskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala - EYOF 2019. u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. EOK očekuje još i finansijsku garanciju Vlade Republike Srpske kako bi se zatvorila finansijska konstrukcija Projekta. Tokom sastanka je istaknuto da je potrebno intenzivirati sve neophodne mjere i konkretne aktivnosti do dolaska Komisije EOK-a, koja će u septembru ove godine posjetiti domaćine EYOF-a 2019 te izvršiti procjenu na osnovu zatečenog stanja.  
Vlada FBiH izdvojit će 1,5 miliona KM za organiziranje EYOF-a 2019.

Vlada Federacije BiH, kako je i najavila, potvrdila je finansijsku podršku u ukupnom iznosu od 1,5 miliona KM za organiziranje Evropskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala - EYOF 2019. Naime, Vlada F BiH je na danas održanoj 54. sjednici donijela zaključak da će za organiziranje  EYOF-a 2019 izdvojiti 170.000 KM iz tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2016. godinu. Također će za ovaj višegodišnji projekat planirati i osigurati za 2017. godinu 430.000 KM, a za 2018. i 2019. godinu po 450.000 KM.  

Olimpijski bazen Otoka

Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.