Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Subota, 02.07.2016 9:18 h A A A  

"Sarajevo & East Sarajevo EYOF 2019"

Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti domaćini Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019. godine.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Konkurs za dodjelu stipendija iz sredstava Budžeta Grada Sarajeva za 2016. godinu

Nakon što je Gradsko vijeće Grad Sarajeva na svojoj posljednjoj sjednici, 29.06.2016. godine usvojilo Program stipendiranja učenika srednjih škola, Grad Sarajevo raspisao je Konkurs za dodjelu stipendija iz sredstava Budžeta Grada Sarajeva za 2016. godinu. Stipendije se dodjeljuju za školsku 2015./2016. godinu, a sredstva u iznosu od 100.000,00 KM su obezbijeđena u Budžetu Grada za 2016. godinu. Visina mjesečne stipendije iznosi 100,00 KM po učeniku, za školsku 2015./2016. godinu u trajanju od devet mjeseci. Konkurs za dodjelu stipendija istaknut je na web stranici Grada Sarajeva:  http://www.sarajevo.ba/ba/files/jp_stipendije.pdf , a prijave se podnose u roku od 15 dana od dana objavljivanja.

 
Gradonačelnik Komšić čestitao Ramazanski bajram, praznik oprosta, ljubavi i brige za bližnje

Gradonačelnik Ivo Komšić je u svoje i u ime Grada Sarajeva povodom Ramazanskog bajrama uputio čestitku Huseinu ef. Kavazoviću, reisul-ulemi Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Enesu Ljevakoviću, muftiji sarajevskom i Feridu Dautoviću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. „Vama osobno i svim muslimanima u Sarajevu i Bosni i Hercegovini želim uputiti iskrene čestitke u povodu Ramazanskog bajrama, praznika oprosta, duhovnog pročišćenja, ljubavi i brige za bližnje. 
Gradonačelnica Daytona tokom susreta sa Komšićem: Planiramo još intenzivniju saradnju sa Sarajevom

Gradonačelnik Sarajeva danas je sa zamjenikom predsjedavajućeg Gradskog vijeća Gradimirom Gojerom, upriličio prijem za višečlanu delegaciju prijateljskog i pobratimskog grada Daytona predvođenu gradonačelnicom Nan Whalrey. Nakon što je gradonačelnik Komšić u novembru prošle godine prisustvovao u ime Grada Sarajeva obilježavanju 20. godišnjice mirovnih pregovora, dogovorena je uzvratna posjeta Sarajevu gdje je delegacija Daytona danas izrazila zahvalnost Komšiću na prijemu i prijateljstvu.  
Čelnici Grada Sarajeva izrazili najiskreniju sućut porodicama stradalih u terorističkim napadima u Istanbulu

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i njegov zamjenik Abdulah Skaka danas su posjetili ambasadora R Turske u BiH, NJ.E. Cihada Erginaya povodom terorističkih napada na istanbulski međunarodni aerodrom Ataturk, u kojima je, prema posljednjim podacima, ubijeno 41 a povrijeđeno oko 239 ljudi.  Tom prilikom su osudili terorizam kao čin bezumlja nad nevinim ljudima. „Šokirani smo terorističkim napadima u Istanbulu, koji ugrožavaju sve civilizacijske vrijednosti. U ime građana Sarajeva i osobno, turskom narodu i porodicama poginulih izražavamo najiskreniju sućut, a povrijeđenima želimo brz oporavak“, kazali su Komšić i Skaka.  
Gradski vijećnici usvojili Odluku o pristupanju izgradnji nove Trebevićke žičare i pratećih objekata

Na 40. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Suljo Agić, predsjedavajući Gradskog vijeća, gradski vijećnici su odali počast ubijenim nevinim ljudima, u eksploziji koja se dogodila sinoć u terorističkom napadu u Istanbulu, na Aerodromu Ataturk. Rad Gradskog vijeća je počeo usvajanjem Odluke o dodjeli u zakup garaže u ulici Dejzina Bikića E2 (22).Dalje su gradski vijećnici usvojili Odluku o usvajanju Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Alipašin Most VII“ – Zona C sa Odlukom o provođenju iste, po skraćenom postupku, kako je predložena te izmijenjena tokom rasprave na samoj sjednici.  
U Sarajevu održana Konferencija pod nazivom “Lokalna vlast za društva zajedničkih vrijednosti u jugoistočnoj Evropi”

 “Lokalna vlast za društva zajedničkih vrijednosti u jugoistočnoj Evropi”, tema je Konferencije održane danas u Sarajevu, koju je otvorio gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić. Uz riječi dobrodošlice, gradonačelnik Sarajeva je istakao kako je ovo prva konferencija u našoj regiji koja daje priliku da se razmotre prednosti uspostavljanja dvije mreže: bosansko - hercegovačke i regionalne mreže gradova zajedničkih vrijednosti u jugoistočnoj Evropi, odnosno, postojanja ključne uloge gradova u prevazilaženju podjela na osnovu identiteta.  
Press konferencija povodom međunarodnog skupa “Lokalna vlast za društva zajedničkih vrijednosti u jugoistočnoj Evropi”

Danas je u Gradskoj upravi Grada Sarajeva održana press konferencija povodom održavanja Konferencije “Lokalna vlast za društva zajedničkih vrijednosti u jugoistočnoj Evropi”, u organizaciji Grada Sarajeva, Projekta društva zajedničkih vrijednosti „Club de Madrid” i Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo. Govoreći o značaju održavanja ovog izuzetno značajnog međunarodnog skupa u Sarajevu, gradonačelnik Komšić je istakao da je ovo prva konferencija u našoj regiji koja govori o vrlo značajnoj temi - odnosu lokalnih vlasti za društva zajedničkih vrijednosti. „Kao gradonačelnik sam se priključio organizaciji ove konferencije, jer smatram da je naša zadaća da formiramo mrežu gradova i općina, prije svega u BiH, a onda i u cijeloj regiji s ciljem rješavanja uglavnom sličnih problema s kojima se susrećemo. Obnova društva je zadatak koji stoji pred politikom, i to prije svega na lokalnoj razini”, istakao je Komšić.  
Obilježena godišnjica ubistva naših sugrađana u Osnovnoj školi „Skender Kulenović“ na Dobrinji

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti, danas su, u ime Grada Sarajeva, gradski vijećnici, Enes Husejnović i Jasmin Smječanin, obilježili 21. godišnjicu ubistva naših sugrađana u Osnovnoj školi  „Skender Kulenović“ na Dobrinji. Na tom mjestu, prije 21 godinu, od granate ispaljene sa agresorskih položaja, čekajući u redu za vodu, smrtno je stradalo sedam stanovnika Dobrinje, dok ih je dvanaest teže i lakše ranjeno.  

Olimpijski bazen Otoka

Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.