Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Četvrtak, 26.11.2015 22:06 h A A A  

"Sarajevo & East Sarajevo EYOF 2019"

Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti domaćini Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019. godine.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Gradonačelnik Ivo Komšić na Svečanoj akademiji u Vijećnici: Bez institucije glavnog grada nema države BiH

Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, u Svečanoj sali Vijećnice, održana je Zajednička svečana akademija Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća općina Kantona Sarajevo, SABNOR-a BiH i Fonda memorijala Kantona Sarajevo. Prigodnim govorom povodom Dana državnosti BiH prisutnim zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru, predstavnicima svih nivoa vlasti u zemlji, te vjerskog i kulturnog života u BiH, kao i ostalim zvanicama obratio se gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić. Nakon intoniranja himne BiH u izvođenju hora „Art vivo“, prisutni su odali počast svim našim patriotima koji su dali život za Bosnu i Hercegovinu i njen opstanak.  
Delegacija Grada Sarajeva položila cvijeće i odala počast poginulim braniteljima našeg grada povodom Dana državnosti BiH

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, delegacija Grada Sarajeva je zajedno sa delegacijama svih nivoa vlasti u zemlji položila cvijeće i odala počast poginulim braniteljima našeg grada i zemlje. Gradonačelnik Ivo Komšić sa zamjenikom Rankom Čovićem, predsjedavajući Gradskog vijeća Suljo Agić sa zamjenicima Mirom Lazovićem i Gradimirom Gojerom odali su počast i položili cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra. 
Gradski vijećnici razmotrili Nacrt Odluke o pristupanju izradi Izmjena i dopuna RP „Gradski centar Marijin Dvor“ za lokalitet Kvadrant ,,B“, te ga uputili u javnu raspravu

Gradski vijećnici su, pri otvaranju 31. sjednice, kojom je predsjedavao Suljo Agić, predsjedavajući Gradskog vijeća, odali počast ubijenim pripadnicima Oružanih snaga BiH u terorističkom napadu u Rajlovcu. Rad Gradskog vijeća je počeo usvajanjem Odluke o obrazovanju Odbora za dodjelu  „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2016. godini. Predsjedavajući Odbora je Miroslav Živanović, zamjenik predsjedavajućeg Velija Katica, a članovi su: Gradimir Gojer, Enes Husejnović, Drago Jurić, Slaven Kovačević, Sanja Lazar, Tarik Drina, Igor Kamočaji, Edin Mustafić, Predrag Puharić, Salih Selmanović i Dženana Zlatar.  
Grad Sarajevo i gradonačelnik Komšić pozdravljaju usvajanje izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u oba doma Parlamenta FBiH

Grad Sarajevo i gradonačelnik Ivo Komšić pozdravili su usvajanje izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH u Zastupničkom i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Temeljem novog zakonskog rješenja, kojeg je nedavno utvrdila Vlada FBiH i uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, Grad Sarajevo se uključuje u izravnu raspodjelu javnih prihoda sa jedinstvenog računa Federacije Bosne i Hercegovine.  
Gradonačelnik Komšić na Konferenciji u Daytonu imao zapažen govor na temu „Dejtonski sporazum – nametnut i nepravičan sporazum“

U Daytonu je u sklopu obilježavanja 20. godišnjice od mirovnih pregovora počela s radom dvodnevna Konferencija pod nazivom  „Daytonski mirovni sporazum – 20 godina“.Na panel diskusiji „Daytonski mirovni sporazum – neispričane priče o diplomatskom poduhvatu: šta su bili ključni elementi, mogućnosti i zapreke?“, gradonačelnik Komšić, kao jedan od učesnika pregovora u Daytonu 1995. godine, danas je imao zapaženi govor na temu „Dejtonski sporazum – nametnut i nepravičan sporazum“. Gradonačelnik Komšić je svoje obraćanje počeo riječima da Daytonski sporazum nije nastao u Daytonu, on se ovdje dovršio i dobio neprimjereno ime grada u kome je održana konferencija.  
Gradonačelnik Komšić oštro osudio ubistvo dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić najoštrije osuđuje gnusan zločin nad dvojicom pripadnika Oružanih snaga BiH, Arminom Salkićem i Nedeljkom Radićem, koji se desio u srijedu navečer u sarajevskom naselju Rajlovac. Gradonačelnik Komšić je i ovaj put, kao i u više navrata do sada, pozvao sve nadležne da samoinicijativno, kao i u saradnji s Gradom Sarajevom, poduzmu konkretne, svrsishodne i hitne mjere s ciljem obnove narušene sigurnosne situacije u gradu, te građanskog mira i povjerenja u institucije države.  
Gradonačelnik Komšić u Daytonu prisustvovao otvaranju trga Richarda Holbrookea u koji je ugrađen kameni fragment iz sarajevske Vijećnice

U sklopu posjete Daytonu povodom obilježavanja 20. godišnjice mirovnih pregovora, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je prisustvovao ceremoniji otvaranja trga u čast sjećanja na ambasadora Richarda Holbrookea, istaknutog američkog diplomatu i mirovnog posrednika koji je imao presudnu ulogu u kreiranju i potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma. Vrijedi istaknuti da je kameni fragment iz Vijećnice, koji je gradonačelnik Komšić u maju ove godine predao ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država u BiH NJ.E. Maureen Cormack, ugrađen u podzid Holbrooke-ovog trga u Daytonu.  
Gradonačelnik Komšić s čelnicima Banja Luke, Mostara i Daytona potpisao Memorandum o razumijevanju

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić i savjetnica gradonačelnika Mila Eminović u višednevnoj su posjeti Daytonu povodom obilježavanja 20. godišnjice mirovnih pregovora, koji su vođeni u zračnoj bazi Wright Patterson, kraj ovog američkog grada. Delegacija Sarajeva boravi u Daytonu na poziv ovog pobratimskog grada i Odbora za obilježavanje 20. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma. U sklopu programa posjete danas je u Daytonu upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, kojeg su potpisali gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i gradonačelnica Daytona Nan Whaley. 

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 1 °C
Izlazak sunca: 6:54
Zalazak sunca: 4:11
Vlažnost: 87%
Vidljivost: 8km
Pritisak: 1010.16mb
Vjetar: ZSZ 4.83k/h
Olimpijski bazen Otoka

Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.