Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Utorak, 02.09.2014 23:06 h A A A  

"Sarajevo - evropski most kultura 2014"

Obiljezavanje stotinu godina od sarajevskog atentata i pocetka Prvog svjetskog rata, 30 godina od odrzavanja XIV Zimskih olimpijskih igara, 30 godina festivala "Sarajevska Zima", 20 godina Sarajevo Film Festivala, te otvorenje sarajevske Vijecnice samo su neki od dogadjaja koje Sarajevo docekuje u 2014. godini.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

U povodu nove školske godine čestitka gradonačelnika Ive Komšića

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić uputio je čestitku učenicima i njihovim nastavnicima u povodu početka nove školske 2014./15. godine. Gradonačelnik je đacima poručio da budu prepoznatljivi i kreativni, vječni istraživači za novim znanjima i vještinama. „Budite zahvalni svojim roditeljima, poštujte svoje učitelje i nastavnike. Družite se i stvarajte prijateljstva za čitav život“, istaknuo je prof. dr. Komšić. 
Glavni haški tužilac Serge Brammertz obišao sarajevsku Vijećnicu u okviru dvodnevne posjete BiH

U sklopu dvodnevne radne posjete Bosni i Hercegovini, glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz danas je u pratnji gradonačelnika Ive Komšića obišao sarajevsku Vijećnicu. Tužilac Brammertz je izrazio želju posjetiti obnovljenu Vijećnicu koju je vidio kada je bila srušena i prilikom posjete, nije krio oduševljenje cjelokupnim ambijentom ove impozantne građevine. Ovom prilikom, gradonačelnik ga je upoznao sa procesom obnove ovog kulturno-historijskog spomenika, koji je trajao 18 godina.  
Gradonačelnik Ivo Komšić u Pragu prisustvuje drugoj Konferenciji lidera Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe

Na poziv organizatora kineske strane gradonačelnik Ivo Komšić, zajedno sa načelnikom općine Novi Grad Semirom Efendićem, ispred delegacije grada Sarajeva prisustvuje drugoj Konferenciji lidera Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe koja se održava 28. i 29. augusta u Pragu (Češka Republika). Pored predstavnika grada Sarajeva na Konferenciji će uzeti učešće i predstavnici ostalih nivoa vlasti u BiH.  
Obilježena 19. godišnjica masakra kod gradske tržnice Markale

Dogradonačelnik Sarajeva Aljoša Čampara, predsjedavajući Gradskog vijeća Sabahudin Delalić, njegov zamjenik Miro Lazović i vijećnica Gradskog vijeća Novka Agić, u ime Grada Sarajeva danas su odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježje ispred gradske tržnice Markale, gdje je prije 19. godina ubijeno 43-oje naših sugrađana, a 84 je teže ranjeno.  
Gradonačelnik prof.dr. Ivo Komšić posjetio Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić posjetio je Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo, koji predstavlja prvi Centar za zdravo starenje u Sarajevu, jedini u Bosni i Hercegovini i regionu, a čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života osoba treće životne dobi i njiihove socijalne uključenosti u zajednicu. Obzirom na činjenicu da Centar djeluje na području općine Novo Sarajevo i da na taj način istovremeno skrbi o građanima Sarajeva, gradonačelnikova posjeta je imala za cilj podrobnije upoznavanje sa radom Centra, njegovim uposlenicima i korisnicima, kao i potrebama, a kako bi se na temelju takvog iskustva izgradila kvalitetna osnova za intenzivnije uključivanje i angažman Grada Sarajeva u njegovom daljem razvoju. 
Obraćanje Gradonačelnika Ive Komšića u znak sjećanja na 22 godine od paljenja Vijećnice

U noći sa 25. na 26. august navršavaju se 22 godine od kada je projektilima ispaljenim sa položaja srpskih zločinaca zapaljena sarajevska Vijećnica, jedan od najznačajnijih arhitektonskih, kulturnih i civilizacijskih monumenata Europe. U nezapamćenoj vatrenoj stihiji izgorilo je 80 procenata knjižnog fonda i značajnih povijesnih dokumenata Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, te zgrada u cjelini, od podova do kupole i krovne konstrukcije. Paljenje i uništavanje Vijećnice je zločinački čin koji je proveden pod opsadom grada koja je trajala preko 1400 dana. Pri tome je ubijeno oko 11.000 građana, od toga oko 1.500 djece.  
Uskoro realizacija donacije 30 autobusa grada Istanbula gradu Sarajevu

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas u posjetu g. Fatiha Karacu, direktora Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) za BiH. Susret je iniciran od strane gradonačelnika Ive Komšića, a sa ciljem postizanja dogovora o što skorijoj realizaciji donacije od 30 autobusa gradu Sarajevu od strane pobratimskog grada Istanbula. „ Grad Sarajevo ima veoma intenzivnu i kontinuiranu saradnju sa turskim pobratimskim i prijateljskim gradovima: Istanbulom, Ankarom, Konyom i Bursom. Jedan dio saradnje vezan je za pomoć Istanbula putem donacije 30 autobusa koje će Grad Sarajevo dati na korištenje JKP GRAS. Dobio sam informaciju od direktora JKP GRAS-a da su o navedenom već razgovarali sa TIKO-om i želio sam da vidim u kojoj je fazi ova procedura i na koji način ćemo putem vas realizirati navedenu donaciju“, kazao je gradonačelnik Komšić. 

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 15 °C
Izlazak sunca: 6:10
Zalazak sunca: 7:19
Vlažnost: 94%
Vidljivost: 6km
Pritisak: 1010.84mb
Vjetar: Z 9.66k/h
Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.Sarajevo Grand Prix 2014
22. juni 2014.15. - 23.08.2014