Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Petak, 19.09.2014 3:36 h A A A  

"Sarajevo - evropski most kultura 2014"

Obiljezavanje stotinu godina od sarajevskog atentata i pocetka Prvog svjetskog rata, 30 godina od odrzavanja XIV Zimskih olimpijskih igara, 30 godina festivala "Sarajevska Zima", 20 godina Sarajevo Film Festivala, te otvorenje sarajevske Vijecnice samo su neki od dogadjaja koje Sarajevo docekuje u 2014. godini.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Građani Sarajeva od sada mogu komunicirati s gradonačelnikom Ivom Komšićem kada god to žele

Pokretanjem nove internet stranice gradonacelniksarajeva.ba, građani Sarajeva su sada u prilici da pored praćenja redovnih aktivnosti gradonačelnika Ive Komšića, koriste i novu uslugu pod nazivom „Gradonačelnik odgovara“ a putem koje će im biti omogućeno da neposredno komuniciraju s gradonačelnikom slanjem svojih upita, prijedloga ili kritika. Na ovaj način ostvaruje se neposredna komunikacija što će sigurno doprinijeti većem povjerenju između građana i gradonačelnika, kao i poboljšanju životnih uslova za sve stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine. “Želja mi je da na ovaj način što više građana ukaže na probleme s kojima se susreće kako bih iskoristio svoje ovlasti i autoritet funkcije, te pomogao u njihovom rješavanju”, ističe gradonačelnik Ivo Komšić. 
Iz Istanbula stiže još 15 doniranih autobusa GRAS-u

U toku narednih 15 dana GRAS-u treba da bude isporučeno još 15 iz ukupnog kontingenta donacije od 30 autobusa Grada Istanbula Gradu Sarajevu. Riječ je o vozilima visokog standarda i kvalitete, koji se odmah mogu staviti u funkciju jer odgovaraju standardima javnog gradskog prijevoza u gradu Sarajevu.Podsjećanja radi, istanbulsko preduzeće za javni saobraćaj (IETT) prošle sedmice isporučilo je prva tri autobusa, što je predstavljalo uspješan početak realizacije ove donacije, dogovorene tokom susreta gradonačelnika Sarajeva prof. dr. Ive Komšića i turskog ambasadora u BiH, Nj.E. Cihada Erginay-a 15. augusta ove godine.  
Uskoro početak gradnje prve dionice biciklističke staze Nedžarići-Skenderija

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić u prostorijama Gradske uprave Grada Sarajeva održao je sastanak povodom skorog početka gradnje biciklističke staze. Projekat izgradnje staze, duge oko 7 km, realizovat će se fazno, na potezu Nedžarići-Skenderija. Duž dvosmjerne biciklističke staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, iluminacija, odmorišta sa klupama i česmama, te će se moći koristiti usluge bežičnog interneta (WI-FI). „Grad Sarajevo poput drugih evropskih gradova treba da ima ne samo rekreativan već i funkcionalan biciklistički saobraćaj. Zbog toga je Grad Sarajevo u svom budžetu planirao sredstva za realizaciju ovog projekta“, istaknuo je gradonačelnik Komšić.  
Ambasador Kraljevine Maroko predložio bratimljenje Sarajeva sa jednim od marokanskih gradova

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva dr. Ranko Čović primio je danas Nj.E. Moulay Abbes El Kadiri-ja, nerezidentnog ambasadora Kraljevine Maroko sa sjedištem u Hrvatskoj, odakle pokriva i BiH. Zamjenik gradonačelnika Čović izrazio je zadovoljstvo zbog stalnog unapređenja odnosa između BiH i Kraljevine Maroko, uspostavljenih još 1993. godine, uvjeren da će se saradnja između dvije zemlje intenzivirati, posebno na ekonomskom planu, za šta postoji obostrani interes.  
Gradonačelnik Ivo Komšić: Treba prekinuti sa politizacijom ne samo GRAS-a već svake firme iz javnog uslužnog sektora

„Iako Grad Sarajevo još nema prenesenih nadležnosti iz javnog gradskog prijevoza, spreman sam da pomognem i odgovorim na aktuelna pitanja iz ove oblasti koja zanimaju građane i zbog kojih se svakodnevno obraćaju meni kao gradonačelniku. Pogotovo što Sarajevo kao glavni grad mora imati javni gradski prijevoz na evropskom nivou i u funkciji građana“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primivši danas u prostorijama Gradske uprave delegaciju Sindikata vozača preduzeća GRAS. Predstavnici Sindikata koji su i inicirali današnji sastanak, zahvalili su se gradonačelniku Komšiću na njegovoj konkretnoj pomoći koja je rezultirala uspješnim početkom realizacije donacije autobusa Grada Istanbula. Naime, prošle sedmice je istanbulsko preduzeće za javni saobraćaj (IETT) isporučilo tri prva autobusa iz ukupnog kontingenta donacije 30 autobusa. Također, uskoro se očekuje i donacija 20 tramvaja Grada Konye. Riječ je o vozilima visokog standarda i kvalitete.  
Održan Šesti međunarodni vaterpolo turnir SARAJEVO CHAMPIONS CHALLENGE 2014.

Na Olimpijskom bazenu Otoka proteklog vikenda održan je Šesti međunarodni vaterpolo turnir SARAJEVO CHAMPIONS CHALLENGE 2014.Na turniru su nastupili najbolji klubovi iz regiona: “Jadran” Herceg Novi, “Jadran” Split, “KINEF” St. Petersburg, “Radnički” Kragujevac. Generalni pokrovitelj turnira bio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, dok je ulogu pokrovitelja preuzeo gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić. Na otvaranju turnira, prigodnim govorom u ime pokrovitelja, prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika dr. Ranko Čović, a ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevo Ivica Šarić je svečano otvorio takmičenje.  
Gradonačelnik Ivo Komšić večeras otvorio jedan od najvažnijih tehnoloških događaja u regionu

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić večeras je otvorio 48-satno takmičenje u programiranju pod nazivom „Hackathon 4 Startups“ u organizaciji HUB387, a u okviru prvog regionalnog tzv. „Startup accelerator“ programa. Pored gradonačelnika, prisutnima se obratila i Asa Trullson u ime Švedske Ambasade i Ceco Gaković, mentor iz San Franciska koji je takmičare upoznao sa detaljima i sistemom bodovanja i koji će ih voditi kroz ovo takmičenje. 

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 10 °C
Izlazak sunca: 6:29
Zalazak sunca: 6:49
Vlažnost: 94%
Vidljivost: 9.99km
Pritisak: 1022.01mb
Vjetar: S 1.61k/h
Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.Sarajevo Grand Prix 2014
22. juni 2014.15. - 23.08.2014