Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Petak, 06.03.2015 22:29 h A A A  

"Sarajevo & East Sarajevo EYOF 2017"

Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti domaćini 13. Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) od 11. do 18. februara 2017. godine, na kojem se očekuje učešće 1.500 sportista iz 50 zemalja Evrope i preko 2.000 gostiju.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Konkurs za izradu Idejnog rješenja scenarija Svečane sjednice Gradskog vijeća povodom Dana grada Sarajeva

S ciljem nabavke produkcije i realizacije Svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja se održava 6. aprila 2015. godine u povodu obilježavanja Dana grada Sarajeva, Gradsko vijeće objavljuje konkurs za izradu Idejnog rješenja za izradu scenarija, produkcije, organizacije i realizacije Svečane sjednice. Od pristiglih prijava izabrat će se tri idejna rješenja koja će se novčano nagraditi. 
Delegacije Grada Sarajeva i Općine Stari Grad obradovale Harisa Tvrtkovića za njegov 18 rođendan

Predstavnici Grada Sarajeva su u ime gradonačelnika prof. dr. Ive Komšića u Vogošći posjetili Harisa Tvrtkovića, koji danas proslavlja svoj 18 rođendan. Uz iskrene želje za što brži oporavak, savjetnica gradonačelnika Mila Eminović obradovala je Harisa prigodnim poklonom za rođendan. Sa čestitkama i poklonom pridružila se i delegacija Općine Stari Grad predvođena načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem. Suosjećajujući se sa svojim mladim sugrađaninom i njegovom porodicom, gradonačelnik Ivo Komšić je i u septembru prošle godine posjetio dječaka i omogućio mu besplatno korištenje gradskog olimpijskog bazena „Otoka“ u terapeutske svrhe, te obezbijedio jednokratnu finansijsku pomoć Grada Sarajeva.  
Održana zajednička Svečana akademija povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH održana Svečana akademija u organizaciji Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Foruma parlamentaraca BiH 1990 i općina u Kantonu Sarajevo. Miro Lazović, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990 i predsjednik Skupštine R BiH 1992.-1996. g. i prof. dr. Ivan Šarčević, gvardijan samostana Sv. Ante na Bistriku, na Svečanoj akademiji, prigodnim govorima, obratili su se diplomatskom koru, zastupnicima, predstavnicima svih nivoa vlasti u zemlji i vijećnicima Gradskog vijeća Grada Sarajeva.  
Za Dan nezavisnosti BiH predstavnici Grada Sarajeva odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježja

Povodom 1. marta - Dana nezavisnosti BiH, delegacija Grada Sarajeva predvođena zamjenicima predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mirom Lazovićem i Gradimirom Gojerom, zajedno sa delegacijama državne, entitetske, kantonalne i općinske vlasti odala je počast i položila cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra. Predstavnici Grada Sarajeva danas su odali počast i položili cvijeće i na šehidskom spomen-mezarju Kovači, mezaru Prvog predsjednika Republike BiH, Alije Izetbegovića, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., bisti Josipa Broza Tita, Spomen-parku Vraca, groblju Lav i Spomen-obilježju na Trgu ZAVNOBiH-a.  
Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva održana premijera filma „Sarajevo simbol građanske hrabrosti“

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, večeras je u kinu „Meeting Point“ upriličena premijera dokumentarnog filma „Sarajevo simbol građanske hrabrosti“ pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva. U  90-minutnom filmu je prikazan život građana Sarajeva, koji su tokom 1.425 dana opsade svog grada, pod najtežim okolnostima, svakodnevno, pokazivali građansku hrabrost i pružili impresivan otpor raznim prijetnjama s ciljem očuvanja tradicionalnog duha multikulturalnog života u gradu. Tim povodom, Gradimir Gojer, zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća je, u ime Grada Sarajeva, svim građanima Bosne i Hercegovine čestitao Dan nezavisnosti, a autorima filma uputio iskrene čestitke i želje za dalji život ovog ostvarenja koje će doprinijeti trajanju istine o otporu Sarajeva opsadi i agresiji.  
Na ljeto završetak prve faze biciklističke staze u Novom Gradu

Na insistiranje gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, intenzivirani su radovi na izgradnji prve faze biciklističke staze na području općine Novi Grad, u dužini od 2,12 kilometara. Staza će prolaziti obostrano - Bulevarom Meše Selimovića i dijelom Zmaja od Bosne, od Nedžarića do mosta na Otoci. Tako će na ljeto, Općina Novi Grad biti prva općina u BiH, koja će imati izgrađenu biciklističku stazu po evropskim standardima. Radnici KJKP „Rad“, prema planiranoj dinamici, izvode zemljane radove, koji podrazumijevaju skidanje asfalta, postavljanje tampona i ivičnjaka. Trenutno ove radove izvode na trasi duž Bulevera Meše Selimovića, od pijace Heco do RTV doma, s tim da će uskoro nastaviti sa izgradnjom staze do Otoke.  
Počasni građani Grada Sarajeva postali Florence Hartmann i dr. Kadir Topbaş

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 22. sjednici kojom je predsjedavao Miro Lazović, zamjenik Predsjedavajućeg Gradskog vijeća, usvojilo Odluku da se Florence Hartmann, francuska novinarka i književnica, proglasi ,,Počasnim građaninom Grada Sarajeva”. Klub gradskih vijećnika SDA na inicijativu Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, kandidirao je Komisiji za izbor i imenovanja, a Komisija je predložila  Gradskom vijeću da se Florence Hartmann dodijeli ovo priznanje. Florence Hartmann je, kako je navedeno u obrazloženju, kao novinarka francuskog lista Le Monde, tokom oružanih sukoba u BiH, bila dugogodišnja dopisnica za ovo područje. Pisanom riječju, putem publikacija i knjiga koje je izdavala, od kraja sukoba do danas, svjedočila je o zločinima počinjenim u BiH, i trajno se zalagala protiv nekažnjivosti, te principijelno branila univerzalne vrijednosti pravde i pravičnosti.   

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 1 °C
Izlazak sunca: 6:14
Zalazak sunca: 5:41
Vlažnost: 87%
Vidljivost: 5.01km
Pritisak: 1028.11mb
Vjetar: SZ 8.05k/h
Olimpijski bazen Otoka

Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.