Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Četvrtak, 27.10.2016 4:46 h A A A  

"Sarajevo & East Sarajevo EYOF 2019"

Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti domaćini Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019. godine.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Turističke atrakcije

Print   E-mail
Turističke atrakcije

 

Aleja na Ilidži

Atraktivno šetalište od banjsko-turističkog naselja Ilidža do Vrela Bosne, zasađeno stablima platana i kestena u dužini od 3,5 km, predstavlja najljepši drvored u BiH. Aleju sačinjava 726 stabala javorolisnog platana, sađenih u 2 reda 1892. godine, te desetine stabala divljeg kestena koji su sađeni 1888. godine. Ovaj zeleni "tunel" oduvijek je predstavljao pravu turističku atrakciju i svojevrstan spomenik prirode.

Alipašina džamija

Jedna od najljepših potkupolnih džamija, sagrađena 1561. godine uz mezar utemeljitelja bosanskog sandžak-bega Ali-paše, rodom iz Sarajevskog polja. Umro je u Sarajevu 1557. godine, a prije smrti na bolesničkoj postelji izdiktirao je testament po kojem je uz svoj mezar odredio da se podigne džamija sredstvima njegovog vakufa, što je i učinjeno.

Bjelašnica i Igman

Na udaljenosti od samo 25 km od Sarajeva nalazi se izuzetan prirodni rezervat planina Bjelašnice i Igmana na kojima je održan veći dio takmičenja XIV zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama kao i skokovima. Hotelski kapaciteti područja Bjelašnice i Igmana predstavljaju jedinstveno tkivo u međusobnom dopunjavanju hotelskih sadržaja i različitih sportskih aktivnosti, kako zimi tako i ljeti. Rekonstrukcija obuhvata obnovu uništenih i devastiranih hotelskih kapaciteta, uz nastojanje da se izvrše poboljšanja u odnosu na prethodno stanje, s obzirom da je izgradnja objekata bila prevashodno orijentirana na potrebe XIV zimskih olimpijskih igara. www.sarajevo-tourism.com

Bošnjački institut - Fondacija Adil Zulfikarpašić

Bošnjački institut - Fondacija Adil Zulfikarpašić je kulturna i naučno- obrazovna institucija, koja se bavi promoviranjem, razvijanjem i proučavanjem historije, kulture, kulturnog naslijeđa, književnosti, religije i svih oblika umjetnosti bošnjačkog naroda, kao i drugih naroda u Bosni i Hercegovini. Kompleks Bošnjačkog instituta se sastoji od zgrade biblioteke i Gazi Husrev-begovog hamama. Biblioteka Bošnjačkog instituta sadrži više od 100.000 bibliotečkih jedinica, zatim bogatu zbirku umjetničkih djela, zbirku vrijednih orijentalnih rukopisa, publikacija multimedijalne naravi, fotografija i dr.


Bijambarska pećina

Između sela Nišići i Krivajevići, u ilijaškoj općini, na putu Sarajevo-Olovo, odvaja se šumski put dug oko 2 km, kojim se kroz prelijepi ambijent crnogorične šume dolazi do Bijambara. Neposredno uz planinarsku kuću "Bijambare" (nadmorska visina 950 metara) nalazi se značajna prirodna rijetkost Bijambarska pećina koja je jednim dijelom otvorena za posjetioce. Bijambarsku pećinu čine tri speološka objekta: Gornja Bijambarska pećina, Srednja Bijambarska pećina, koja se sastoji od četiri dvorane koje su bogate pećinskim ukrasima. U četvrtoj dvorani, koja je i najveća, nalaze se brojni stalaktiti i strop je prekriven nakitom. Po ukrasima, koji su raznovrsni po obliku i veličini, ova pećinska dvorana je jedna od najljepših u BiH. U blizini pećine je i potok Bradić s jezerom i vodenicom, te potok Bjelila, koji presijeca bijambarske šume i proplanke. Područje Bijambara, s Bijambarskom pećinom, jedno je od rijetkih izletišta koje odgovara svim ljubiteljima prirode: predstavlja pravi ugođaj za ljubitelje pećine, bistrih voda, borove šume i šumske tišine.

Careva džamija

Još jedna ljepotica u nizu impresivnih sarajevskih kulturnih spomenika i današnjih duhovnih središta. Ferman o njenoj izgradnji izdao je sultan Sulejman Veličanstveni 1560. godine.

Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH

Botanički vrt se nalazi u centralnom dijelu grada i čini sastavni dio kompleksa Zemaljskog muzeja. Jedini je spomenik ove vrste u Sarajevu. Osnovan je 1913. godine, a njegov osnivač bio je istaknuti botaničar Karlo Maly. Površina botaničnog vrta iznosi 14.270 m² i u njemu se uzgaja više od 2000 biljnih vrsta. Vrt sadrži vrlo vrijedne zbirke: endemičnih vrsta, tercijalnih relikta, naših florističkih rijetkosti. U prekrasnom ambijentu se na jednom mjestu mogu vidjeti brojne egzotične vrste drveća, kao što su: japanska trešnja (Prunus serrulata), mamutovac (Sequoia), ginko (Ginkgho biloba) i dr. Posebnu atrakciju predstavlja fontana u centralnom dijelu vrta, okružena bujnom vegetacijom, koja doprinosi da vrt na posjetioca ostavlja utisak romantičnog cvijetnog parka.

Brusa-bezistan

Sagradio ga je 1551. godine veliki vezir Rustem-paša koji se pored državničkih poslova bavio i proizvodnjom svile. Krov bezistana sačinjava 6 velikih i 2 male kupole, a među svodovima su se nalazile dvije male prostorije-dva trezora u kojima su sarajevske esnaflije držale svoju arhivu. Ovaj objekat od 2003. godine otvoren je kao muzej.

Butmir - neolitsko naselje

Prve ljudske naseobine na ovom području potječu iz neolitskog perioda. Oko 2400.-2000. godine prije naše ere,u butmirskom naselju, smještenom na obalama Željeznice, razvijalo se neolitsko naselje, arheološki otkriveno 1893.-1896. godine. Najveću vrijednost iz tog perioda predstavlja keramika, koja svojom originalnošću oblika i kombinacijom različitih ornamenata, jedostavnošću i čistotom, svrstava bumirsku kulturu u red najznačajnijih manifestacija i tekovina tog doba.

Despića kuća

Za ovu stambenu zgradu bogate sarajevske srpske građanske porodice vezani su počeci organiziranog pozorišnog života u Sarajevu, kakav do tada nije bio poznat. Inače, kuća je danas muzej, svjedočanstvo o drukčijem, samosvojnom kućnom životu nemuslimanskog življa u Sarajevu.

Groblje na Alifakovcu

Nekropole bosanske, bogumilske, pravoslavne i katoličke i islamska mezarja razasuta su na svakom koraku zemlje. Bosanska groblja su lijepa, tajanstvena i uzvišena. Ovo na proplanku Alifakovac, iznad istoimenog naselja u Sarajevu, jedan je od najljepših primjera ovdašnje memorijalne arhitekture i umijeća majstora klesara.

Jahorina

Jahorina pripada Dinarskom planinskom sistemu. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1916 m nadmorske visine. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 m visokim snijegom. Jahorina spada u visoke planine. Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snijega, pogodna klima, staze za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su Jahorinu među najljepše i najpoznatije ski-centre. Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem na Jahorini je 175, i to od oktobra do kraja maja. Desetogodišnji prosjek visine snježnog pokrivača u februaru iznosi 106 cm. Boravak na Jahorini zanimljiv je u bilo koje doba godine, a naročito zimi zbog izvanrednih uvjeta. www.sarajevo-tourism.com

Jezera na Treskavici

Planina Treskavica jedna je od najljepših planina u BiH. Krase je velike i guste šume crnogorice i bjelogorice, kao i brojni proplanci s bujnom travom. Poseban ukras Treskavice su pet njenih prekrasnih glacijalnih jezera, koja predstavljaju najizrazitije tragove ledenog doba na ovoj planini. Jezera predstavljaju pravu prirodnu rijetkost i planinarsku atrakciju, a nalaze se iznad 1500 m nadmorske visine. Glacijalna jezera na Treskavici: Veliko, Bijelo, Crno, Platno i Malo jezero predstavljaju vrijedne ekosisteme sa specifičnom florom i faunom. Krajem pedesetih godina ova jezera su vještački poribljena, ali je eksperiment uspio samo u velikom jezeru, u kojem ima ribe pastrmke. Veliko jezero je najveće i najljepše (dugo 220 m, široko 185 m, a duboko 6 m) nalazi se na nadmorskoj visini od 1548 m. Kristalno čista jezerska voda i nedirnuta okolina nude nezaboravne trenutke, posebno u vrelim ljetnim danima, mada i u ostalim godišnjim dobima ljepota i atraktivnost jezera nije ništa manja.

Kapi-kula na Ploči

Jedna od tri Kapi-kule u okviru starog Vratničkog grada izgrađenog na inicijativu bosanskog namjesnika Ahmed-paše Rustempašića u periodu od 1729.-1739. godine. Kapi-kula na Ploči sada je Muzej posvećen prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.

Kazani na Željeznici

Rijeka Željeznica, koja izvire ispod Treskavice u prelijepom i atraktivnom šumskom ambijentu, u svom toku ima bezbroj brzaca i virova. Tu na rijeci Željeznici, na lokalitetu iznad sela Turova, nalazi se izuzetno lijep i rijedak prirodni fenomen, poznat pod nazivom "Kazani na Željeznici". Kazani predstavljaju najatraktivnije mjesto u kanjonu Željeznice. Na ovom lokalitetu voda je dugim nizom godina, jakim kretanjem i materijalom koji nosi, izdubila u svom dnu, u stjenovitoj podlozi, okrugla udubljenja, kazane - lonce, te se ima utisak kao da na tim mjestima voda ključa. Kazani su duboki od pola do jednog metra, promjera 0,30 do 0,70 cm, i često se susreću u koritu rijeke. Ovaj vrijedan prirodni fenomen ujedno predstavlja značajnu turističku atrakciju.

Morića han

Za potrebe velike čaršije i trgovaca što su dolazili iz dalekih zemalja građeni su karavan-saraji - moteli. Jedan od njih, Gazi Husrev-begov Morića han, podignut je u prvoj polovini 16. vijeka. Građen je po svim tadašnjim pravilima: veliko ograđeno četvrtasto dvorište, magaze i prostori za konje u prizemlju. Na spratu sobe za spavanje. Morića han imao je 44 gostinjske sobe, kapaciteta 300 ležaja. Izgorio je u požaru 1957. godine, a obnovljen 70-ih godina.

Most (ćuprija) na Plandištu - Rimski most

Kozija ćuprija je, u simboličkim relacijama, istočna, a Rimski most zapadna kapija Sarajeva. Ovaj most preko rijeke Bosne pripada graditeljskom naslijeđu turskog perioda. Sagrađen je između 1530. i 1550. godine, i do danas je zadržao svoj izvorni oblik. U konstrukciju mosta ugrađeno je i ornamentisano kamenje iz rimskog perioda, po čemu je ovaj most u narodu poznat kao "Rimski most".

Stara pravoslavna crkva na Varoši

Prvi put se spominje 1539. godine, ali se prema načinu gradnje može pretpostaviti da je izgrađena polovinom XV stoljeća. Izvjesno je da je među najstarijim sakralnim objektima na ovom prostoru. Najveća vrijednost crkve je zbirka ikona i starih knjiga koje se čuvaju u njenoj riznici.

Stari jevrejski hram

Izgrađen je po nalogu rumelijskog beglerbega Sijavuš-paše, 1581. godine, zajedno s velikim hanom prozvanim Velika avlija, namjenski građenim kao stambena četvrt za sarajevske Jevreje. Današnji izgled sinagoga je dobila nakon preduzetih radova sanacije 1821. godine. To je velika trobrodna građevina s jednom galerijom, nasvođena sa četiri veće kupole u glavnom brodu i četiri manje u bočnim brodovima.

Višegradska Kapi-kula

Sastavni dio fortifikacione arhitekture Vratničkog grada koji čine bedemi, tabije, kapi-kule i kapijice, izgrađenog na inicijativu bosanskog namjesnika Ahmed-paše Rustempašića u periodu od 1729. do 1739. godine.

Vodopad Skakavac

Vodopad Skakavac se nalazi 12 km sjeverno od Sarajeva, iznad sela Nahorevo. To je jedan od najvećih i najljepših vodopada u BiH i predstavlja pravu turističku atrakciju. Vodopad je visok 98 metara i smješten je u pejzažu izuzetne ljepote. Okolno područje je jedno od najheterogenijih na tom prostoru, gdje dominiraju smrčevo-jelove šume i bukovo-jelove šume, sa smrčom na izraženim nagibima terena. Na plitkim karbonatnim tlima, u neposrednoj blizini vodopada, razvijene su termofilne šume i šikare crnog graba i jesenje šašike, te crnog graba i crnog jasena. Posebno interesantna je vegetacija na stijenama oko vodopada, koja obiluje endemičnim i relikatnim vrstama. Vodopad Skakavac, po mnogo čemu izuzetan, predstavlja jedan od najatraktivnijih turističkih motiva u neposrednoj blizini Sarajeva.


Olimpijski bazen Otoka

Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.