Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Subota, 31.01.2015 0:16 h A A A  

"Sarajevo - evropski most kultura 2014"

Obiljezavanje stotinu godina od sarajevskog atentata i pocetka Prvog svjetskog rata, 30 godina od odrzavanja XIV Zimskih olimpijskih igara, 30 godina festivala "Sarajevska Zima", 20 godina Sarajevo Film Festivala, te otvorenje sarajevske Vijecnice samo su neki od dogadjaja koje Sarajevo docekuje u 2014. godini.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Novosti

Print   E-mail
Potpisan Sporazum o saradnji Grada Sarajeva i Općine Centar u realizaciji projekta energetske efikasnosti
Sarajevo, 8.9.2011

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i načelnik Općine Centar Dževad Bećirević potpisali su danas u Gradskoj upravi Sporazum o saradnji koji se odnosi na implementaciju projekta „Izgradnja kapaciteta za upravljanje energijom u gradovima“. Na osnovu potpisanog Sporazuma, Općina Centar će participirati ustupanjem prostora za smještaj Ureda za upravljanje energijom, a Grad Sarajevo će putem ovog ureda pružiti podršku nadležnim općinskim službama, u cilju racionalnog korištenja energije i energenata u javnim i drugim objektima na području ove općine.

Gradonačelnik Alija Behmen ocijenio je da je potpisivanje ovog sporazuma vrlo važan korak nakon usvajanja Akcionog plana na Gradskom vijeću, a ustupanje prostorija omogućit će da što prije profunkcionira Ured za upravljanje energijom.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević naglasio je kako ovo predstavlja doprinos Općine projektu energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine, te da će Općina Centar ubuduće i na druge načine podržavati ovaj i slične projekte.

„Ključ za realizaciju projekta energetske efikasnosti su sami građani tako da otvaranje ovog ureda u Sarajevu predstavlja ključni korak ka postizanju konačnog cilja u ovom projektu“, istaknuo je Johannes Elle, direktor sektora Otvoreni regionalni fond za JI Evropu pri Njemačkom društvu za međunarodnu saradnju - GIZ. On je također dodao kako Grad Sarajevo u realizaciji projekta energetske efikasnosti predstavlja uzor ostalim gradovima i općinama u Bosni i Hercegovini.

Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji, kojem su prisustvovali i zamjenici gradonačelnika Igor Kamočaji i Miroslav Živanović, sekretar Gradske uprave Milorad Kojović, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević, te pomoćnik općinskog načelnika Fahrudin Kurtović i projekt-menadžer u GIZ-u Dubravka Bošnjak, načelnik Dževad Bećirević simbolično je predao ključeve prostorija u ulici Hamdije Kreševljakovića 27 u kojima će biti smješten Ured Grada Sarajeva za upravljanje energijom.

Njegovo otvaranje očekuje se već narednog mjeseca, a u njemu će  biti zaposleni certificirani i referentni eksperti za ovu oblast. [ Nazad ]

Arhiva novosti
<< Septembar 2011 >>
Po Ut Se Če Pe Su Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30