Turković: Ismet Kasumagić bio je čovjek koji je utkao sebe u domovinu, porodicu i nauku

Turković: Ismet Kasumagić bio je čovjek koji je utkao sebe u domovinu, porodicu i nauku
  • 22 Oct, 2020
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, uputila je riječi saosjećanja porodici Ismeta Kasumagića, te ga opisala kao "čovjeka koji je utkao sebe u domovinu, porodicu i nauku":
"Veliki čovjek koji je do kraja svog života ostao predan svojoj domovini, porodici, nauci i vjeri, preselio je na bolji svijet u svom Sarajevu. 

Sa velikom tugom sam primila vijest da je naš istaknuti intelektualac, profesor Ismet Kasumagić, preminuo u 93. godini.

Dobri čovjek od kojeg smo svi nešto mogli naučiti. Čvrsto je svjedočio kako se, uprkos progonima i nepravdi, bori za svoje ideje. I nikad nije odustajao. Učio nas je o trajnoj važnosti porodice i nauke, a njegova djela su uvijek bila ispred njegove priče. To potvrđuje i dubok trag koji je ostavio u nauci i politici u Bosni i Hercegovini, snažno se držeći moralnih principa, na kojima je, uz nauku i vjeru, odgajao i svoju djecu. Na njegov cjelokupni život možemo svi biti ponosni, a rahmetli Ismet, ostat će uzor budućim generacijama.

Impozantan životni put, koji je trasiran članstvom u Mladim muslimanima, dvostrukim zatvorom sa rahmetli predsjednikom Izetbegovićem, studijem i specijalizacijama širom Evrope, kada postaje UN-ov ekspert za metalurgiju, ali i radom u Energoinvestu i prvoj Vladi RBiH, pokazuje da se iskrenom borbom za svoja uvjerenja i stavove, uvijek može uspjeti. Upravo je to činio i tome nas učio Ismet Kasumagić.

Neka dragi Allah dž.š. profesoru Kasumagiću podari lijepi džennet, a njegovoj porodici sabur".
Podijeli:

Najnoviji sadržaj