Trebević: Projekat unaprjeđenja infrastrukture i sigurnosti

Trebević: Projekat unaprjeđenja infrastrukture i sigurnosti
  • 15 Jan, 2021

(FENA) - Projekat unaprjeđenja planinarske, sportske i izletničke infrastrukture na planini Trebević nadomak Sarajeva, predstavili su danas u Turističkoj zajednici Sarajevskog kantona predstavnici Gorske službe spašavanja Trebević na sastanku sa predsjednikom udruženja Avdom Miladinom, saopćila je ta turistička zajednica.

Projekat je pokrenut radi unaprjeđenja postojeće infrastrukture kao doprinos promociji aktivnog turizma i prilike posjetiocima da slobodno vrijeme provedu u prirodi, zdravom i sigurnom okruženju.

Faza digitalnog mapiranja planinarskih staza je već počela kao neophodna osnova za izradu besplatne mobilne aplikacije koja bi bila dostupna svim zainteresiranim korisnicima, a koja će biti funkcionalna i u offline modu. 

U slučaju potrebe za pružanjem neophodne pomoći na planini, to bi omogućilo  pripadnicima Gorske službe spašavanja Trebević da brzo lociraju unesrećenog i u kratkom roku pruže odgovarajuću pomoć.

Ostale aktivnosti u projektu podrazumijevaju i adekvatno vizuelno označavanje, klupe/odmarališta te popravku stare i izradu nove ferrate kako bi bila dostupna i atraktivna i za iskusne penjače i početnike.

U saradnji sa partnerskim udruženjima te uz podršku socijalno odgovornih kompanija i relevantnih institucija, planirano je da navedene aktivnosti budu realizirane do početka ljetne sezone ove godine.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo opredijeljena je za podršku navedenom projektu koji bi ojačao turističku ponudu u Kantonu Sarajevu i novim sadržajima privukao pažnju ljubiteljima planine, sporta i prirode.

Radi bolje i jače buduće saradnje između Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Gorske službe spašavanja Trebević, potpisan je i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji kao temelj i za druge zajedničke aktivnosti od značaja za razvoj i unaprjeđenje turizma u Kantonu Sarajevo.

Planina Trebević u posljednjih nekoliko godina nesumnjivo vraća epitet najpopularnijeg sarajevskog izletišta, naročito nakon obnavljanja žičare, te je nezaobilazna destinacija građana glavnog grada Bosne i Hercegovine, drugih posjetilaca i turista.

Bez obzira na godišnje doba ili vrijeme trenutne pandemije, Trebević je veoma posjećena oaza čistog zraka i mjesto bijega iz gradskog područja u kojem posljednjih godina nastaju periodi velike zagađenosti zraka.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj