Bistrička stanica

Bistrička stanica
  • 08 Oct, 2019

Stara Bistrička stanica, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, vraćena je građanima Sarajeva. Naime, Grad Sarajevo je okončao rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ušao u posjed te stvorio pretpostavke za početak obnove ovog devastiranog, ali reprezentativnog objekta koji je svojevrstan simbol Grada Sarajeva.

U okviru ovih aktivnosti, Grad Sarajevo je riješio stambeno pitanje za sedam porodica koje su godinama živjele u ovom oronulom i za stanovanje neuslovnom objektu.
„Ovaj projekat ima tri vrlo važne dimenzije - kulturnu, socijalnu i razvojnu. Obnovom i čuvanjem ove stanice branimo našu baštinu, sjećanja generacija i vrijednu tradiciju. Zatim, rješavamo stambeno pitanje za sedam porodica. Vidjeli ste u kakvim su uslovima živjeli. Ovo nikada nije trebao biti stambeni objekat. I na koncu, razvojni aspekt. Obnovljena Bistrička stanica će biti snažan doprinos kao turistička atrakcija i multifunkcionalni objekat koji će biti u potpunosti samoodrživ“, rekao je gradonačelnik Skaka.

Prema njegovim riječima, sve investicije u Bistričku stanicu su realizirane i bit će realizirane na bazi jasnog plana kako bi i ovaj projekat, kao i ostali koje realizira ova gradska administracija, bili u potpunosti ekonomski opravdani i uspješni.
„U budžetu za 2020. godinu ćemo planirati sredstva za obnovu ovog spomenika i davanje njegove konačne namjene, smještaja muzeja koji će govoriti o dugoj željezničkoj tradiciji u Bosni i Hercegovini i njenom glavnom gradu. Projekat realiziramo iz dobiti JP "Sarajevo" d.o.o., koji je ostvaren u 2018. godini“, istakao je gradonačelnik.

Jedina željeznička stanica iz perioda austro-ugarske, sada oronuli, a nekada reprezentativni objekat velike historijske vrijednosti, postat će mjesto susreta kulturnih i društvenih događaja značajnih za Grad Sarajevo.  Gradonačelnik Skaka se posebno zahvalio Gradskom vijeću Grada Sarajeva na podršci za ovaj projekat, te Pravobranilaštvu Grada Sarajeva koje je vodilo kompliciran imovinsko-pravni postupak.

Opis


Zgrada željezničke stanice Bistrik izgrađena je nakon što su austro-ugarske vlasti 1882. godine željeznicom uvezale Sarajeva sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Tada se stvorila potreba da se sa Sarajevom povežu i istočni dijelovi BiH, gdje su uz granicu sa Srbijom, bili stacionirani vojni garnizoni.

Tako je stvorena ideja o izgradnji tzv. Istočne pruge prema Višegradu, odakle se preko Šarganske osmice moglo putovati dalje, za Beograd, Sofiju, Solun i Istanbul. Puštanje pruge u promet 1906. godine ozvaničeno je i otvaranjem zgrade Željezničke stanice na Bistriku.

Bistrička stanica je u svojim posljednjim godinama stekla svjetsku prepoznatljivost, jer su se pored nje snimali kadrovi filma "Valter brani Sarajevo".

Na ovim linkovima možete skinuti video o Bistričkoj stanici

WeTransfer - Download Link

YouTube Video

Podijeli:

Najnoviji sadržaj