Biografija: Milan Trivić

Biografija: Milan Trivić

Milan Trivić rođen je 03. septembra 1952. godine. Od februara 2017. na prijedlog SBB-a, biran je za zamjenika gradonačelnika Sarajeva iz reda srpskog naroda. Nije član nijedne političke stranke.

Tokom četiri decenije rada u medijima stekao je bogato bosanskohercegovačko i internacionalno iskustvo: Oslobođenje, Naši Dani, Komunist, TVSA, YUTEL, ZDF, BBC, DEUTCH WELLE... U Londonu je bio (1999.-2004.) osnivač i direktor ”London TV International“, itd.

Kao direktor BHT1 bio je na čelu novinarsko-uredničkog tima koji je 2004. pokrenuo prvi samostalni TV kanal javnog servisa za cijelu BiH. Od 2012. do 2017. bio je direktor Radija Bosne i Hercegovine. Profesionalno zvanje diplomirani žurnalista stekao je 1975. na FPN, u prvoj generaciji novinara školovanih u BiH. Osamdesetih godina bio je turistički vodič grada Sarajeva.

Rat 92.-95. dočekao je u Aerodromskom naselju. U blokiranoj Dobrinji bio je dio samoorganizovanog novinarskog tima koji je formirao press centar radi informisanja domaće i strane javnosti. Radio je kao novinar, reporter, ratni snimatelj, reditelj i TV producent. Juna 1992. bio je ranjen na dobrinjskoj barikadi za vrijeme obavljanja profesionalnog zadatka.

Bio je član tima koji je pripremio nominacijski fajl za upis stećaka na listu svjetske kulturne baštine UNESCA (2016.). Jedan je od inicijatora izrade replike Zgošćanskog stećka i njegovog postavljanja na Trgu Bosne i Hercegovine na Marijin Dvoru. Trivić je član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Savjeta međureligijskog hora Pontanima. U februaru 2010. u Berlinu je biran za nacionalnog koordinatora BiH u svjetskoj asocijaciji javnih servisa INPUT.

Dobitnik je brojnih profesionalnih priznanja, a sa grupom sarajevskih autora dobitnik je nagrade Evropske filmske Akademije FELIX za film ”Vjenčanje u Sarajevu”. Kao producent na BBC dokumentarnoj seriji ”Smrt Jugoslavije” dobio je više međunarodnih nagrada i priznanja. Dobio je 2005. priznanje menadžer godine BiH i jugoistočne Evrope.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj