Godišnjica smrti Emerika Bluma: Gradonačelnica Karić odala počast i položila cvijeće

Godišnjica smrti Emerika Bluma: Gradonačelnica Karić odala počast i položila cvijeće
  • 24 Jun, 2022

Na današnji dan 1984. godine umro je Emerik Blum, izuzetan čovjek, vrstan privrednik i uspješan gradonačelnik Grada Sarajeva, antifašista i umjetnik. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić tim povodom odala je počast i položila cvijeće na grob Emerika Bluma na groblju Bare.

Zahvaljujući Blumu, kojeg su prijatelji zvali Imre, "Energoinvest", čiji je on bio osnivač i prvi direktor, za vrlo kratko vrijeme izrastao je u giganta. Blum je bio Energoinevst, a Energoinvest je bio Blum.

Njegovom zaslugom, u vrijeme kada preuzima kormilo prvog građanina grada od 1981. do 1983. godine, Sarajevo doživljava ekspanziju svoga razvoja.

Emerik Blum je zajedno sa svojim sugrađanima obavio završne pripreme kada se Sarajevo pripremalo za svoj najblistaviji nastup pred svijetom -  14. Zimske olimpijske igre.

Blum će biti upamćen po svom opredjeljenju da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija za budućnost.

Ovaj sarajevski građanin svijeta bio je znatno ispred svoga vremena i uživao svjetski ugled. U historiji grada Sarajeva Emerik Blum će uvijek imati posebno mjesto, a njegovi građani znati cijeniti sve ono što je Blum učinio za svoje i naše Sarajevo.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj