Gradsko vijeće prihvatilo Program prigodnih manifestacija povodom Dana početka opsade Sarajeva 1992.-1995.

Gradsko vijeće prihvatilo Program prigodnih manifestacija povodom Dana početka opsade Sarajeva 1992.-1995.
  • 30 Oct, 2019

Gradski vijećnici danas su jednoglasno prihvatili Program prigodnih manifestacija, kojima će se od iduće godine – 5. april i zvanično obilježavati kao Dan početka opsade Sarajeva 1992.-1995. godine.

Programom su predviđeni brojni kulturni, memorativni, naučni i drugi sadržaji, kako bi se dostojanstveno i primjereno tog datuma iskazalo poštovanje prema Sarajevu, gradu koji je doživio najdužu opsadu u modernoj evropskoj historiji, dugu puna 44 mjeseca.

Pored centralne manifestacije koja će činiti okosnicu ovog simboličnog i važnog događaja, kao i odavanja počasti svim stradalim u odbrani Sarajeva, planirano je održavanje naučnog skupa, izložbi, video-projekcija o imenima svih stradalih civila i djece, te video zapisa o važnim događajima tokom opsade grada.

 “Kao gradonačelnik, ali i stanovnik Sarajeva, ponosan sam na ovu gradsku administraciju i Gradsko vijeće koji su, moram reći, za razliku od prethodnih gradskih vlasti, donijeli odluke ključne za višestoljetnu historiju postojanja ovog grada. Uz višestruko simbolični 6. april – Dana grada Sarajeva, utvrdili smo 1. februar kao Dan osnivanja Grada i 5. april kao Dan početka opsade Sarajeva. To je uobičajna praksa u svim velikim gradovima, te od iduće 2020. godine to će postati i dio naše tradicije”, istakao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Ovaj koncept obilježavanja Dana početka opsade grada nizom prigodnih manifestacija, koje će Grad Sarajevo realizovati zajedno sa drugim nivoima vlasti i institucijama, bit će dostupan svim generacijama građana bh. prijestolnice, gostima i turistima.

Obilježavanje jednog od najtežih poglavlja u historiji Sarajeva je naša obaveza i odgovornost prema svim žrtvama i preživjelima, a pogotovo prema mladim ljudima, koje trebamo ohrabriti i odgajati sa novom pozitivnom sviješću, univerzalnim vrijednostima i novim otvorenim perspektivama.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj