Gradonačelnik Skaka ugostio ambasadora Francuske u BiH

Gradonačelnik Skaka ugostio ambasadora Francuske u BiH
  • 15 Nov, 2019

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva je sa Guillaume Roussonom, ambasadorom Francuske u BiH i njegovim savjetnikom za kulturu i saradnju, razgovarao o mogućnostima da za 9. maj naredne godine, kada se obilježava godišnjica otvorenja obnovljene Vijećnice, te Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, bude organizovan nastup Pariške filharmonije - jednog od najprestižnijih svjetskih orkestara.

- Gradu Sarajevu bi bila izuzetna čast nakon velikog broja renomiranih svjetskih umjetnika, u prelijepom ambijentu Vijećnice ugostiti i Pariški filharmonijski orkestar koji iza sebe ima dugu i prestižnu tradiciju - istakao je Skaka.

Vijećnicom je do sada prodefilovala sarajevska, zagrebačka, mađarska filharmonija, te moskovski orkestar “Schnittke”, a ovo raskošno i reprezentativno zdanje postalo je mjesto susreta umjetnika svijeta koji obogaćuju kulturnu scenu našeg grada.

Bečka filharmonija, jedan od najčuvenijih austrijskih i svjetskih orkestara današnjice, zajedno sa horom opere Narodnog pozorišta Sarajevo, 2014. godine je održala koncert u Vijećnici, a u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, čemu je posvjedočilo više miliona evropskih gledatelja koji su pratili ovaj jedinstveni događaj.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj