Zlatnik Grada Sarajeva uručen gradonačelniku Ohrida

Zlatnik Grada Sarajeva uručen gradonačelniku Ohrida
  • 15 Nov, 2019

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić sastao se sa gradonačelnikom Ohrida Konstantinom Georgeskim, kojem je uručio zlatnik Grada Sarajeva.

Na sastanku je razmatrana mogućnost bratimljenja Općine Ohrid sa Općinom Centar Sarajevo, a potom je razgovarano o regionalnim projektima, kao i problemima sa kojima se dva grada suočavaju u vrijeme posjeta većeg broja turista.

Skrenuta je pažnja i na problematiku sa kojom se suočava Općina Ohrid nakon prijedloga UNESCO-a da se kulturno i prirodno nasljeđe Ohridskog regiona stavi na listu ugroženog svjetskog nasljeđa.

UNESCO je preporučio nadležnim vlastima koje je aktivnosti potrebno preduzeti, što uključuje i detaljnu analizu o stanju u regionu, kao i obnovu kolektorskog sistema. Razmijenjena su iskustva o toj temi, s posebnim osvrtom na rekonstrukciju kolektorskog sistema.

Razgovor je upriličen u okviru višednevne službene posjete Makedoniji, gdje u Ohridu sa Gavrićem borave zamjenica predsjedavajućeg Edina Gabela, te gradski vijećnici Nuko Grebović, Velija Katica, Miro Lazović i Sanela Holjan, saopćeno je iz Gradske uprave. 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj