U okviru EU projekta otvorena izložba „Žene u umjetnosti“ u sarajevskoj Vijećnici

U okviru EU projekta otvorena izložba „Žene u umjetnosti“ u sarajevskoj Vijećnici
  • 06 Mar, 2020

Zajednička izložba „Žene u umjetnosti“ koja se realizira u okviru EU projekta prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Srbija „Muzejske priče“ otvorena je u  Vijećnici. Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić otvorio je izložbu.

Projekat realiziraju Grad Sarajevo u partnerstvu sa Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice i  Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Ukupna vrijednost projekta je 459.981,23 EUR od čega Evropska unija sufinansira 390.110,08 EUR (84,81%), a preostalih 69.871,18 EUR (15,19%) obezbjeđuju partneri na projektu.

U okviru izložbe prezentirana su djela savremenih slika i fotografija iz svijeta žena autorki mr. Snežane Nešković Simić, Snježane Vlatković, mr. Katarine Grujović Brković, te legat Nadežde Vitorović.

Izložba će biti postavljena do 27. marta 2020. godine.

Projekat “Muzejske priče” realizira se u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II)-Programa prekogranične saradnje Srbija–Bosna i Hercegovina 2014.-2020.

Cilj projekta je jačanje kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine i Srbije kroz podršku rada muzejima prekograničnog područja kao čuvara historijskog i kulturnog naslijeđa i tradicije, u smislu povećanja njihove vidljivosti, unapređenja kapaciteta, poboljšanja međusobne saradnje i jačanja pozicije na tržištu kulturnog turizma.

Aktivnosti projekta će doprinijeti jačanju kapaciteta 11 muzeja prekograničnog područja: 6 u BiH (Historijski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Vijećnica, Muzej „Valter brani Sarajevo“) i 5 muzeja/institucija u Srbiji (Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj