Džaferović: Dati garancije da će BiH intenzivnije ići europskim putem

Džaferović: Dati garancije da će BiH intenzivnije ići europskim putem
  • 29 Sep, 2020

(FENA) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izrazio je nadu, uoči posjete članova Predsjedništva Bruxellesu, da će se intenzivirati put BiH ka Europskoj uniji, posebno jer je urađeno nekoliko stvari od 14 prioriteta definiranih u Mišljenju Europske komisije.

Napomenuo je da postoji i plan kako pristupiti rješenju ostalih prioriteta i o tome će, kaže, obavijestiti dužnosnike u Bruxellesu.

- Nadam se da će se Predsjedništvo BiH predstaviti u svjetlu u kojem treba kako bi dali garancije EU da će BiH intenzivnije ići svojim europskim putem - dodao je Džaferović u izjavi na sarajevskoj zračnoj luci pred polazak.

Izrazio je uvjerenje da bi nakon toga BiH mogla očekivati i dobivanje kandidatskog statusa i to krajem ove ili najkasnije početkom 2021. godine, ali napominje da sve to ovisi od BiH.

- Ova posjeta je da se još jednom potvrdi i pobudi europski put BiH i kod nas u BiH kada su u pitanju naše institucije, ali i u Europskoj uniji, odnosno kada su u pitanju institucije EU - naglasio je.

Mišljenja je da je na snazi trenutno opstrukcija u radu Vijeća ministara, podsjećajući da je cijela godina bila potrebna da bi se usvojio Godišnji nacionalni plan (ANP) koji je od BiH tražio NATO te je na snazi bio zastoj u radu parlamenta i Vijeća ministara iako tada ministri nisu bili iz SNSD-a.

Nakon toga je došla odluka Ustavnog suda BiH koja je bila potrebna, ali je to iskorišteno da se napravi nova blokada Vijeća ministra i Parlamentarne skupštine BiH i to je potrajalo neko vrijeme.

- Uspjeli smo deblokirati rad Vijeća ministara i Parlamenta BiH i to u vrijeme kada je došla pandemija koronavirusa, ali uspjeli smo u zadnjih nekoliko mjeseci riješiti neke od prioriteta - kazao je Džaferović.

Nažalost, istaknuo je, u BiH postoje neke snage koje su spremne da opstruiraju rad institucija ne bi li postigli neke ciljeve te je ponovio da im je to uzaludan posao, zbog čega se i nada da će se svi okrenuti reformama i ispunjavanju bh. obveza i na EU i NATO putu kako bi svima bilo bolje u BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić odlaze u službenu posjetu Bruxellesu gdje će se sastati s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem.

Planiran je i radni ručak s komesarom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyjem te susrest s potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Josephom Borrellom.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj