Virtualna izložba: Deveti sarajevski salon u suzvučju divergentnosti

Virtualna izložba: Deveti sarajevski salon u suzvučju divergentnosti
  • 15 Jan, 2021

Umjetnička galerija BiH najavila je za večeras otvaranje Devetog Sarajevskog likovnog salona, virtualne izložbe u organizaciji Udruge likovnih umjetnika Kantona Sarajevo.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, a sukladno preporukama Kriznog stožera KS i nadležnih tijela zdravstva, Deveti Sarajevski likovni salon bit će u narednih mjesec dana dostupan isključivo online u obliku virtualne izložbe.

Sarajevski salon, kao izložbena aktivnost s dugogodišnjom tradicijom, osmišljena je s ciljem afirmacije kulture i prezentiranja aktualnih kretanja na bosanskohercegovačkoj likovnoj sceni.

Deveti sarajevski salon, prvi put u novom formatu, izlazi iz klasičnog izložbenog prostora i  prezentira djela renomiranih bh. umjetnika različitih generacija u virtualnom okruženju.

Konceptualno izložbu karakterizira divergentnost u kreativnim pristupima, poetikama, odabirima tehnika i materijala. Osim tradicionalnih medija poput skulpture, grafike i slikarstva, nazočnost fotografije i novih umjetničkih praksi potvrda je aktualnosti i uključenosti u tijekove suvremene umjetnosti.

Tematski okviri i stilske orijentacije kreću se od dominacije paradigme realizma, figurativnih sadržaja s obilježjima ekspresionističkih tendencija do apstraktnih oblika unutar kojih likovnost postaje temeljni sadržaj i problemski okvir umjetničkog djela.   

U kratkom povijesnom osvrtu važno je ukazati da su inicijatori ideje za pokretanje novog koncepta prezentacije recentnih tendencija u području likovnosti bili umjetnici Mehmed Zaimović, Borislav Aleksić, Mersad Berber i likovni kritičar Muhamed Karamehmedović.

- Nastojanja da se organizira manifestacija, koja će se razlikovati od revijalnih izložbi ULUBiH-a u selektivnijem pristupu, rezultirala su novom kvalitetom u izložbenoj aktivnosti. U konačnici trebala je, kroz otkup umjetničkih djela, biti poticajem za osnivanje galerije bosanskohercegovačke moderne umjetnosti - navodi se.  

Prvi  put takav tip kolektivne izložbe održan je 1968. i zadržava kontinuitet do 1974. godine. Nakon duljeg razdoblja ponovno je pokrenuta izložbena aktivnost 2011. godine, uspostavom Udruge likovnih umjetnika Kantona Sarajevo da bi se skrenula pozornost na najznačajnije stilske odrednice suvremene bh. umjetnosti, obilježene različitostima unutar konceptualnih opredjeljenja i individualnih umjetničkih izričaja.

Virtualna izložba zvanično će biti otvorena 15. siječnja u 19 sati. Link za virtualnu izložbu, kao i više informacija o Salonu, dostupno je na web stranici ULUKS.

Virtualna izložba: www.artsteps.com/view/5fdb62aaddab6b26f0833a1c/

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj