Proljeće 2021. trebalo bi biti jedno od toplijih u posljednjih 15 godina

Proljeće 2021. trebalo bi biti jedno od toplijih u posljednjih 15 godina
  • 08 Apr, 2021

Proljeće 2021. godine bi u Bosni i Hercegovini trebalo biti jedno od toplijih u posljednjih 15 godina, prognoziraju meteorolozi.

- Prvi proljetni mjesec bio je topliji od prosjeka, s količinama padalina u granicama normalnih suma za ovaj mjesec. Tijekom travnja i svibnja prognozira se toplije te većinom sušnije ili u granicama normalnih suma za ove mjesece, zbog čega je izgledno da će proljeće 2021. godine biti jedno od toplijih u posljednjih 15 godina, a u pogledu ukupnih suma padalina u granicama očekivanih ili nešto sušnije - izjavio je za AA Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Istaknuo je da se do kraja travnja prognoziraju stabilnije vremenske prilike, s temperaturama višim od uobičajenih proljetnih za stupanj ili dva.

Najveća pozitivna odstupanja očekuju se na sjeveru Bosne i Hercegovine. Tijekom mjeseca svibnja, odnosno krajem proljeća, pozitivna odstupanja od prosječnih temperatura još su veća i kreću se od dva do četiri stupnja. Istaknuo je da je najveće pozitivno odstupanje ponovno na sjeveru zemlje, a najmanje odstupanje prognozira se za krajnji jug Bosne i Hercegovine.

Dodao je da su očekivane količine padalina tijekom mjeseca travnja prostorno neujednačene.

- Na sjeveroistoku i krajnjem jugu, prema dostupnim rezultatima numeričkih modela, sume padavina kretat će se u granicama uobičajenih. Neznatna negativna odstupanja izgledna su širom naše zemlje, a u centralno planinskim predjelima prognoziraju se najekstremnija negativna odstupanja, sa svega 60 posto od prosječnih za ovaj mjesec. Tijekom svibnja, sjeverno od Dinarida, prognozirane količine padalina bit će približne prosječnim sumama, a južnije od Dinarida ukupne količine padalina bit će značajno manje od uobičajenih za taj prostor - pojasnili su iz FHMZ-a BiH.

Proljeće za klimatologe počinje 1. ožujka, a završava 31. svibnja kada nastupa ljeto.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj