Životopis: Milan Trivić

Životopis: Milan Trivić

Milan Trivić rođen je 03. septembra 1952. godine. Od februara 2017. na prijedlog SBB-a, biran je za zamjenika gradonačelnika Sarajeva iz reda srpskog naroda. Nije član nijedne političke stranke.

Tijekom četiri desetljeća rada u medijima stekao je bogato bosanskohercegovačko i internacionalno iskustvo: Oslobođenje, Naši Dani, Komunist, TVSA, YUTEL, ZDF, BBC, DEUTCH WELLE... U Londonu je bio (1999.-2004.) utemeljitelj i direktor ”London TV International“, itd.

Kao direktor BHT1 bio je na čelu novinarsko-uredničkog tima koji je 2004. pokrenuo prvi samostalni TV kanal javnog servisa za cijelu BiH. Od 2012. do 2017. bio je direktor Radija Bosne i Hercegovine. Profesionalno zvanje diplomirani novinar stekao je 1975. na FPN, u prvom naraštaju novinara školovanih u BiH. Osamdesetih godina bio je turistički vodič grada Sarajeva.

Rat 92.-95. dočekao je u Aerodromskom naselju. U blokiranoj Dobrinji bio je dio samoorganizovanog novinarskog tima koji je formirao press centar radi informiranja domaće i strane javnosti. Radio je kao novinar, reporter, ratni snimatelj, redatelj i TV scenarist. Lipnja 1992. bio je ranjen na dobrinjskoj barikadi za vrijeme obavljanja profesionalnog zadatka.

Bio je član tima koji je pripremio nominacijski fail za upis stećaka na listu svjetske kulturne baštine UNESCA (2016.). Jedan je od inicijatora izrade replike Zgošćanskog stećka i njegovog postavljanja na Trgu Bosne i Hercegovine na Marijin Dvoru. Trivić je član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Savjeta međureligijskog zbora Pontanima. U veljači 2010. u Berlinu je biran za nacionalnog koordinatora BiH u svjetskoj asocijaciji javnih servisa INPUT.

Dobitnik je brojnih profesionalnih priznanja, a s grupom sarajevskih autora dobitnik je nagrade Europske filmske Akademije FELIX za film ”Vjenčanje u Sarajevu”. Kao scenarist na BBC dokumentarnoj seriji ”Smrt Jugoslavije” dobio je više međunarodnih nagrada i priznanja. Dobio je 2005. priznanje menadžer godine BiH i jugoistočne Europe.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj