BiH: U Sarajevu od danas rade bašte i teretane, nastava i dalje online

BiH: U Sarajevu od danas rade bašte i teretane, nastava i dalje online
  • 12 Apr, 2021

U Kantonu Sarajevo (KS), u Bosni i Hercegovini, od danas su na snazi nove higijensko-epidemiološke mjere, koje su djelomično blaže u odnosu na prethodne, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ublažene mjere, koje je Vlada KS usvojila u petak na izvanrednoj sjednici, stupaju na snagu danas i primjenjivat će se do 19. travnja.

Prema novim mjerama s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, dozvoljava se rad ugostiteljskim subjektima na način da se dozvoljava vršenje usluge dostave hrane i pića, šalterska prodaja hrane i pića te posluživanje hrane i pića u vanjskom dijelu ugostiteljskog objekta, odnosno u prostoru za usluživanje na otvorenom (ljetni vrtovi, terasa i vrt) uz uvjet da je prostor otvoren s najmanje tri strane, bez obzira je li navedeni prostor natkriven, uz vidljivo obilježavanje stolova za sjedenje, nazočnost maksimalno četiri osobe za jednim stolom i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Dodaje se da je dozvoljen rad fitness centara i teretana isključivo za individualne treninge i rad wellness i spa centara računajući da je za svaku osobu potrebno sedam metara kvadratnih, a ne više od 20 osoba.

"Zabranjuje se rad javnih bazena, uz izuzetak održavanja trenažnih procesa u bazenima koji su predviđeni za plivače i paraplivače, reprezentativce i profesionalne vaterpolo ekipe uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera", navodi se u priopćenju.

Odgojno-obrazovni proces nastavlja se odvijati online, a dozvoljava se održavanje praktičnih vježbi i ispita za studente u prostorijama visokoškolskih ustanova u skupinama do 20 osoba i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

U priopćenju se navodi da Javna ustanova Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" Sarajevo, Javna ustanova Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, Javna ustanova Centar za slijepu i slabovidnu djecu i mladež Sarajevo i Javna ustanova Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo u produženim boravcima i internatima i Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje nastavljaju s radom u prostorijama škole i sukladno Uputstvu Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Dozvoljen je rad produženog boravka za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

"Ukida se zabrana korištenja započetih i planiranih godišnjih odmora u 2021. godini, kao i korištenja preostalog dijela godišnjih odmora iz 2020. godine i naredba za žuran povratak sa započetih godišnjih odmora iz 2021. godine, kao i godišnjih odmora iz 2020. godine, svim zaposlenim u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u KS određenih Zaključkom Vlade KS od 18. ožujka", navodi se u priopćenju.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj