Gradsko vijeće razmatralo Nacrt Proračuna Grada Sarajeva za 2022. godinu u iznosu od 20.905.673 KM

Gradsko vijeće razmatralo Nacrt Proračuna Grada Sarajeva za 2022. godinu u iznosu od 20.905.673 KM
  • 01 Dec, 2021

Gradsko vijeće je razmatralo te usvojilo zaključke kojim se Nacrt Proračuna Grada Sarajeva za 2022. godinu u iznosu od 20.905.673 KM i Nacrt Odluke o izvršavanju Proračuna upućuju u javnu raspravu u trajanju do 13.12.2021. godine.

Jedinstveni projekt „Čista rijeka Miljacka“, pored tekućeg i investicijskog održavanja korita na području grada Sarajeva, podrazumijeva i neophodne sanacijske radove na njenim pritokama te odvođenje i adekvatno zbrinjavanje otpadnih voda iz sliva rijeke Miljacke.

Potvrđeno je to jednoglasno usvojenom Odlukom na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, u čiji prilog govore poplave koje su nedavno zadesile naš grad.

Istaknuto je da Grad Sarajevo ima intenciju da u ovaj projekt uključi sve nadležne razine vlasti te druge institucije poput fondova, nevladinih organizacija i dr. kako bi se sinergijskim djelovanjem osigurala sredstva neophodna za rješavanje problema otpadnih voda.

Dugogodišnja uspješna suradnja između Sarajeva i Izmira danas je na sjednici Gradskog vijeća jednoglasno ozvaničena Sporazumom o bratimljenju ova dva grada. Gradske administracije će se zalagati za daljnje jačanje prijateljskih odnosa te unaprjeđenje međusobne suradnje na svim područjima od interesa za građanke i građane Sarajeva i Izmira.

Grad Sarajevo će sa 100.000 KM sufinancirati postavljanje rasvjete u tunelu Vratnik na magistralnoj cesti M5, dionica Šeherćehajin most – Korija. Cijeneći značaj tunela koji predstavlja glavni ulaz u grad, prometnu sigurnost, ali i žurnost, s obzirom da je tunelska oprema u lošem stanju, Gradsko vijeće je podržalo ovaj projekt kojeg će Grad realizirati zajedno s Općinom Stari Grad i JP Ceste FBiH.

Na istočnom ulazu u grad zavijorit će se zastava Grada Sarajeva i zastava s “Vučkom” – maskotom 14 ZOI. Sredstva za izgradnju dva jarbola donirao je turski Grad Šanliurfa, a zastave će osigurati Grad Sarajevo.

Odluka Grada je da ove godine, zbog epidemiološke situacije i trenutnog stanja bude otkazan središnji doček Nove godine. U suradnji s Turističkom zajednicom, Grad će manjim događajima oživjeti novogodišnji duh.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj