Novalić: Odobrena nabavka velike količine zaštitne opreme i testova

Novalić: Odobrena nabavka velike količine zaštitne opreme i testova
  • 26 Mar, 2020

SARAJEVO, 26. ožujka (FENA) - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas kako rekonstrukcija Federalnog stožera civilne zaštite nije bio politički potez, nego tehnički kako bi stožer bio učinkovitiji.

Dodao je da su u Stožer dodati predstavnici bitnih institucija koje vode borbu protiv pandemije, a koji dosad nisu bili u njegovom sastavu, te da su u njemu su bili i ostali zamjenik premijera FBiH, ravnatelj Civilne zaštite i ravnatelj Crvenog križa.

U svezi s posljednjim odlukama o Federalnom stožeru civilne zaštite, pojasnio je da će ravnatelj Federalne uprave propisati način rada i rukovođenja Stožerom civilne zaštite te da sjednice Federalnog stožera, na zahtjev načelnika Federalnog stožera, obvezno saziva i njima predsjedava komandant Federalnog stožera.

Premijer Novalić je naglasio da je Vlada Federacije BiH kasno sinoć dala suglasnost Federalnom stožeru civilne zaštite za nabavku velike količine zaštitne opreme i testova za detekciju, i to: 500.000 zaštitnih maski, 4000 komada dezinfekcijskih sredstava, 500.000 zaštitnih rukavica, 5000 zaštitnih odijela, 3500 zaštitnih naočala i 170.000 testova za detekciju nCov-2019 all in one test/kit/RNA.

Novalić je istaknuo da je mjere koje je Federacija BiH uvela na suzbijanju širenja koronavirusa pohvalio i predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije, te je  zamolio građane da ih se i dalje pridržavaju.

- Vlada FBiH je dala suglasnost za otpočinjanje pregovora sa Svjetskom bankom za sredstva koja trebaju biti iskorištena za sprječavanje koronavirusa. Sredstva će, nakon što budu obavljeni pregovori i s MMF-om, služiti za sprječavanje zdravstvenog i ekonomskog aspekta krize - rekao je Novalić.

Naglasio je da je zakupcima federalnih prostora za ožujak snižena zakupnina za 50 posto, a ako kriza potraje moguće je da bude potpuno ukinuta te je pozvao kantone i općine da učine isto.

Novalić je naglasio da Vlada intenzivno radi na ekonomskim modelima i u kontaktu je sa svim socijalnim partnerima, ali da neće biti zabrane otpuštanja radnika, jer je to nemoguće na slobodnom tržištu.

- Svi koji budu otpušteni će biti zbrinuti i imat će primanja. Zaključno s jučerašnjim danom u ožujku su otpuštena 3543 radnika, ali očekujemo da će biti više i osigurali smo sredstva za njihovo zbrinjavanje - kazao je Novalić.

Naveo je da nema nestašice životnih namirnica, ali da je nazočna povećana potražnja za njima.

- Ima sasvim dovoljno rezervi, a i tržni centri imaju robe na zalihama za vrlo dugo razdoblje - poručio je federalni premijer.

Pogledajte VIDEO

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj