UO PIC-a pozvao vlasti BiH da usvoje akcijski plan za 14 ključnih prioriteta

UO PIC-a pozvao vlasti BiH da usvoje akcijski plan za 14 ključnih prioriteta
  • 03 Jun, 2020

SARAJEVO, 3. lipnja (FENA) - Politički ravnatelji Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se putem video-linka 2. i 3. lipnja kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na obvezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

Ponovljeno je da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo temeljem Ustava BiH, ističe se u Komunikeu UO PIC-a. 

Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i moraju se provoditi.

Upravni odbor je još jednom potvrdio svoju punu potporu visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provedbi njegovog mandata sukladno Aneksu 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno. Podvukao je da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir. Naglasio je potrebu za punom implementacijom programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Upravni odbor PIC-a pozdravio je napore vlasti na svim razinama u borbi protiv pandemije COVID-19, koji su doprinijeli sprječavanju širenja pandemije i minimiziranju broja smrtnih slučajeva. Stavljanjem po strani aktualnih političkih nesuglasica, funkcioniranje institucija zaduženih za donošenje odluka na državnoj razini imalo je ključnu ulogu u borbi protiv pandemije. Upravni odbor PIC-a pohvalio je bh. građane za suočavanje s tim izvanrednim okolnostima uz značajan stupanj discipline, solidarnosti i jedinstva, te izražava svoju sućut obiteljima koje su tijekom pandemije izgubile svoje najmilije. Pozdravio je ukidanje izvanrednog stanja u entitetima i Brčko Distriktu i vraćanje vlada i skupština radnim aktivnostima sukladno uobičajenim procedurama.

Upravni odbor PIC-a poziva tijela vlasti na svim razinama da koordiniraju svoje napore u cilju ekonomskog oporavka cijele BiH, te pozdravlja odluku Vijeća ministara BiH od 2. lipnja o raspodjeli pozajmice od 330 milijuna eura Međunarodnog monetarnog fonda sukladno postojećem dogovoru.

U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a poziva na transparentnost i odgovornost prilikom trošenja javnih sredstava i međunarodne pomoći u svakom trenutku, a posebno tijekom krize. Od suštinskog je značaja da se koordiniraju aktivnosti  mjerodavnim tijelima na državnoj razini, kako bi se međunarodna pomoć dostavila na odgovarajući i učinkovit način.

Upravni odbor PIC-a zabrinut je zbog izvještaja o sumnjivim nabavkama tijekom trajanja pandemije u iznosima od nekoliko milijuna konvertibilnih maraka javnih sredstava. To se jednako odnosi na trošenje javnih sredstava poreskih obveznika, kao i na trošenje sredstava iz pozajmica i grantova međunarodne zajednice. Poziva tijela vlasti na državnoj razini da prioritetno usvoje izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama koje imaju za cilj bolje usklađivanje s pravnom stečevinom EU (EU aquis) i da usvoje mjere preporučene u Strategiji za razvoj sustava javnih nabavki za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Upravni odbor PIC-a pozvao je sve mjerodavne agencije za provedbu zakona da istraže i krivično procesuiraju sumnjive slučajeve.

Pozdravio je inicijativu Predsjedništva BiH da predvodi reforme s ciljem ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Europskog povjerenstva, te izrazio zahvalnost Kolegiju za europske integracije u pogledu vođenja ove inicijative ka njenoj realizaciji. U tom smislu, Upravni odbor PIC-a je, također, pozvao sve aktere da surađuju s ciljem postizanja napretka BiH na njenom putu ka EU. Nadalje, Upravni odbor PIC-a pozdravio je uspostavu socio-ekonomske radne grupe i pozvao je da započne s provedbom svojih aktivnosti.

Upravni odbor PIC-a poziva tijela vlasti BiH da provedu potrebne reforme koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su, također, dio programa EU integracija. Naglasio je da su reforme u području pravosuđa temeljni prioritet i izrazio opredijeljenost međunarodne zajednice da pomogne tijelima vlasti BiH u ovim nastojanjima. Upravni odbor PIC-a pozvao je političke stranke koje imaju svoje predstavnike u Parlamentu BiH da pokažu svoju opredijeljenost za provedbu pravosudne reforme, uključujući i putem aktivnosti Istražnog povjerenstva Zastupničkog doma BiH za procjenu stanja u pravosuđu BiH.

Upravni odbor PIC-a primio je k znanju potrebu da se izvrši reforma Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) kako bi se rješavala pitanja sukoba interesa i druga pitanja vezana za integritet, ojačala neovisnost, disciplinska i profesionalna odgovornost i omogućili pravni lijekovi protiv odluka VSTV-a, pozivajući sva tijela vlasti da što prije osiguraju donošenje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u.

Upravni odbor PIC-a osuđuje kontinuirane prijetnje tijela vlasti Republike Srpske da će se povući iz državnih institucija i blokirati procese donošenja odluka na državnoj razini. U tom pogledu, Upravni odbor još jednom izražava svoju punu potporu radu Ustavnog suda BiH i njegovih sudaca.  

Upravni odbor PIC-a podržao je rad Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u svezi s pripremama za lokalne izbore 2020. godine i u tom smislu pozdravio prezentaciju predsjednice SIP-a, gospođe Vanje Bjelica-Prutina. Upravni odbor PIC-a apelirao je na tijela vlasti BiH da što prije usvoje dugo očekivani državni proračun za 2020. godinu kako bi se omogućilo neometano funkcioniranje državnih institucija, uključujući i SIP, kao i obavljanje njihovih ustavnih i pravnih nadležnosti. Kako bi se SIP-u omogućilo učinkovito obavljanje tehničkih priprema za ovogodišnje izbore, Upravni odbor PIC-a poziva Vijeće ministara BiH da, u međuvremenu, donese specijalnu odluku o rashodima sukladno Zakonu o financiranju institucija Bosne i Hercegovine. Upravni odbor PIC-a podsjeća da je SIP neovisno tijelo čije ovlasti proizlaze iz Izbornog zakona BiH, a da entitetska izborna povjerenstva nemaju nadležnosti u organiziranju izbora, izuzev nadležnosti koje im povjeri SIP, i da moraju djelovati sukladno Izbornom zakonu BiH.

Nakon prezentacije NVO “Naše društvo” o situaciji u Mostaru nakon što je grad osam godina bez Gradskog vijeća, Upravni odbor PIC-a je, također, pozvao političke aktere da žurno provedu odgovarajuće odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava u svezi s lokalnim izborima u Mostaru, i da pronađu prihvatljiv dogovor u okviru roka koji je utvrdio Europski sud, te da osiguraju da se ove godine u Mostaru konačno održe slobodni i demokratski izbori prvi put nakon 2008. godine.

Obilježavajući 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, Upravni odbor PIC-a odaje počast žrtvama, preživjelim i njihovim porodicama.

- Komemoracija ima za cilj da se sjetimo prošlosti i podsjetimo na važnost mira u BiH i stalne potrebe suzdržavanja od neodgovorne, revizionističke retorike i retorike kojom se poziva na podjele. Svi ratni zločini i zločini protiv čovječnosti počinjeni za vrijeme trajanja sukoba u BiH tijekom 1990-ih ne smiju se zaboraviti ili negirati, a svi odgovorni moraju biti lišeni slobode i izvedeni pred lice pravde, dok se osuđeni ratni zločinci nikada ne smiju veličati - navodi se u Komunikeu UO PIC-a.

Taj odbor poziva političke lidere i izabrane dužnosnike da učine sve što je u njihovoj moći kako bi sjećanja na događaje i žrtve bila upriličena na dostojanstven način, kao i da organiziraju zajedničku komemoraciju koja će promovirati mir i pomirenje, te podržavaju kontinuirane napore na pronalaženju i identifikaciji žrtava.     

Upravni odbor PIC-a pozvao je organe vlasti BiH/političke i institucionalne lidere da bez daljnjih odlaganja krenu s rješavanjem sljedećih prioriteta: pripreme i usvoje akcioni plan za 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Europskog povjerenstva i započnu njegovu implementaciju. Pripreme metodologiju Programa integriranja BiH u Europsku uniju; imenuju novu Vladu Federacije, kao i vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10, koje su još uvijek neimenovane, a ovi kantoni funkcioniraju s vladama iz prethodnih mandata koje su na vlasti više od godinu i pol nakon održavanja općih izbora u listopadu 2018. godine, i popune upražnjene pozicije na svim razinama vlasti, uključujući i pravosuđe i ključne državne agencije; pripreme i provedu lokalne izbore u cijeloj zemlji, osiguravajući njihovo provođenje na slobodan, pošten i siguran način sukladno evropskim standardima. Uzdrže se retorike koja poziva na podjele i destabilizaciju tijekom predizborne kampanje za lokalne izbore 2020. godine, i da se umjesto toga fokusiraju na izazove s kojima se suočavaju tijela na lokalnoj razini vlasti, a koji utječu na život i egzistenciju građana; postignu dogovor o izbornim pravilima za Mostar, koji mora ostati jedinstveni grad. Ova se situacija mora odmah riješiti i to neovisno o ostalim neriješenim pitanjima; provedu presudu u predmetu Sejdić/Finci, kao i s tim povezane odluke Europskog suda za ljudska prava, što je i dalje neispunjena obveza nakon više od deset godina, i suzdrže se od poduzimanja zakonodavnih ili političkih mjera koje bi dodatno otežale provedbu ovih odluka; jačaju suradnju između svih razina vlasti u BiH i osiguraju odgovarajuća sredstva za rukovođenje migracijama, što su isključive nadležnosti države, te podijele teret osiguranja smještaja za migrante. Sukladno međunarodnom pravu, restriktivne mjere kojima se ograničava kretanje migranata moraju biti ukinute.

Upravni odbor PIC-a će sljedeći sastanak održati 1. i 2. prosinca ove godine.

Ruska Federacija se ne slaže s ovim komunikeom, saopćeno je iz OHR-a. 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj