Uskoro javni poziv za isplatu dijela minimalnih plaća za travanj i svibanj

Uskoro javni poziv za isplatu dijela minimalnih plaća za travanj i svibanj
  • 03 Jun, 2020

SARAJEVO, 3. lipnja (FENA) - Ministar gospodarstva Kantona Sarajevo Draško Jeličić je današnjim potpisivanjem sporazuma s načelnicima općina u KS, uz nazočnost i potporu Udruge poslodavaca KS, najavio realizaciju srednjoročnih mjera koje se tiču izravne pomoći gospodarstvenicima, a koji su usmjereni prema zaposlenicima tvrtki koji su zbog koronavirusa doživjeli velika smanjenja svog prometa.

- Kroz ove mjere ćemo zajednički isplatiti dio plaće zaposlenicima tih gospodarskih subjekata za travanj i svibanj. Tu aktivnost ćemo provoditi putem javnog poziva kako bi pokušali zaustaviti prekide radnih odnosa koji su se u ovom razdoblju  zbivali - istaknuo je Jeličić te najavio da će detalji javnog poziva biti objavljeni narednih dana.

O tom zajedničkom projektu govorio je i načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić koji se zahvalio Vladi KS i Ministarstvu gospodarstva koje je vodilo koordiniranu aktivnost na realizaciji srednjoročnih ekonomskih mjera u KS.

Prema kantonalnom Zakonu na ovaj način realizira se plan po kojem će Kanton i općine financirati isplatu dijela minimalnih neto plaća za gospodarske i fizičke osobe u KS.

- U općini Ilijaš dio plaće će biti isplaćen za 162 zaposlenika u ukupnom iznosu od 72.000 KM za travanj, a isti iznos očekujemo i u svibnju - rekao je načelnik općine Ilijaš.

Načelnik općine Vogošća Edin Smajić je podsjetio da su općine već provele prve mjere prema gospodarstvenicima kroz oslobađanja plaćanje zakupnine prostora ili javnih površina u kojima su zbog epidemije bile obustavljene gospodarske aktivnosti, saopćeno je iz Tiskovne službe Vlade KS.

- Općina Vogošća je kroz socijalne mjere i mjere u području poljoprivrede aktivno sudjelovala u pomoći stanovnicima i zaposlenicima u razdoblju epidemije. Ovu mjeru koju provodimo s Vladom KS smatramo vrlo ozbiljnom i značajnom srednjoročnom mjerom. Naša je projekcija da ćemo u ovu svrhu ukupno izdvojiti oko 240.000 KM te vjerujemo da ćemo i dalje s Vladom i resornim ministarstvom nastaviti i kroz dugoročne mjere stabilizaciju gospodarskog stanja u našoj općini - naglasio je Smajić.

Pomoćnik načelnika općine Novi Grad Taib Delalić istaknuo je kako današnjim sporazumom i Općina preuzela dio obveze za financiranje dijela plata fizičkim osobama koja obavljaju gospodarsku djelatnost na području ove općine.

Radi se o sredstvima u iznosu od pola milijuna KM. Delalić se nada se da će se ta sredstva isplatiti u što kraćem roku.

Načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo naveo je kako Općina realizira 14 mjera koje je donijela kako bi pomogla ne samo gospodarstvenicima, nego i onima koji se nisu mogli prijaviti na biro, ali i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

- Uradili smo i rebalans proračuna Općine, jer smo morali biti sigurni s koliko novca raspolažemo i prihvatili smo da sudjelujemo i u ovom projektu Ministarstva gospodarstva KS - poručio je Koldžo.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj