Počinje realizacija projekta "Povijest Židova u BiH" 120 godina nakon ideje

Počinje realizacija projekta "Povijest Židova u BiH" 120 godina nakon ideje
  • 02 Jul, 2020

SARAJEVO, 2. srpnja (FENA) - Sporazum o suradnji između Arhiva Bosne i Hercegovine i Židovske zajednice Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu potpisali Jakob Finci i Saša Klepić.

Zahvaljujući Sporazumu, Židovska zajednica imat će olakšan pristup pronalaženju i sistematizaciji fondova koji se odnose na dugogodišnju povijest Židova u Bosni i Hercegovini.

To je i prvi korak ka realizaciji projekta "Povijest Židova  Bosne i Hercegovine" kojim će se istražiti doprinos Židova kulturnom, povijesnom, arhitektonskom i gospodarskom razvoju BiH. 

Savjetnik za kulturu i religiju Židovske zajednice u BiH Eli Taiber podsjeća da Židovska zajednica već duže vrijeme planira pisanje povijesti o bh. Židovima.

- Neki prvi pokušaji su bili prije 120 godina. Od tad su se mnoge stvari dogodile, a postao je i značajniji udio Židova u razvoju Bosne i Hercegovine u razdoblju između dva svjetska rata - istaknuo je on.

Tauber je naveo da je i 1955. godine, također, bio pokušaj da se oformi jedan tim koji bi radio na projektu povijesti Židova, te smatra da je došlo krajnje vrijeme za realizaciju tog projekta. Urađena su i mnoga značajna istraživanja, izišle su studije o Židovima u BiH, građa je bogatija i digitalizirana, što sve olakšava budući proces rada.

- Projekt smo zamislili da traje između pet i deset godina. Jedan od prvih poteza je potpisivanje sporazuma ne samo s Arhivom BiH, već i raznim arhivima u BiH - kaže Tauber.

Predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci istaknuo je da Židovska zajednica i Arhiv BiH imaju dugu i uspješnu suradnju.

- Ovaj Sporazum bi trebao da olakša naš zajednički rad na izradi povijesti Židova u Bosni i Hercegovini, jer nakon punih 450 godina života u ovoj zemlji ostalo je dosta tragova židovskog boravka ovdje, ali mislimo da se to treba sistematizirati. To treba uobličiti u jednu studiju i zato nema boljeg partera od Arhiva BiH koji čuva sve ono što je naša pisana baština - ustvrdio je Finci.

Ravnatelj Arhiva BiH Saša Klepić naglasio je, također, značaj suradnje te dvije institucije.

- Naše je zadovoljstvo što smo dio ovog projekta koji počinje. Naravno da ćemo kao Arhiv Bosne i Hercegovine sudjelovati skupa sa Židovskom zajednicom na jednom i više projekata gdje će se obrađivati građa o djelovanju Židova u BiH - smatra ravnatelj Arhiva BiH, dodavši da će Sporazum formalizirati već postojeću suradnju.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj