U utorak u Potočarima predstavljanje opusa "Exodus" Safeta Zeca

U utorak u Potočarima predstavljanje opusa "Exodus" Safeta Zeca
  • 03 Jul, 2020

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Grad Sarajevo u suradnji s Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari i Ateljeom Safet Zec, 07. srpnja, 2020. u Potočarima će predstaviti “Exodus”, slikarski opus jednog od najistaknutijih bh. umjetnika Safeta Zeca.

Iz Italije uz potporu Grada Sarajeva dopremljen u Potočare, opus se sastoji i od dodatna tri ciklusa djela: “Ruke na licu”, “Suze” i “Zagrljaji”. Na ovim platnima autor je radio posljednjih 20 godina inspiriran pijetetom prema ljudskim tragedijama: tragedijom Srebrenice, tragičnom ljubavnom sagom sarajevskih Romea i Julije, Boška i Admire, i  temi odlaska i bježanja s fokusom na djeci kao posebnim žrtvama, u kojoj triptih “Dijete” inspiriran poznatom pričom nastradalog dječaka Aylana aludira na suvremenu tragediju migranata.

„Naša obveza prema žrtvama i njihovim obiteljima je da srebreničku tragediju trajno ugradimo u kolektivnu memoriju, da pamtimo, podsjećamo, opominjemo. Ali i da ukažemo kako je važno i koliko je moguće svakodnevno graditi i promovirati mir, međusobno uvažavanje i otvoreni dijalog, koji nam je danas više nego ikad potreban“, istaknuo je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva. Kako je istaknuo, međusobna suradnja Grada Sarajeva i Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari doprinosi procesu tranzicijske pravde u BiH i regiji, borbi protiv negiranja počinjenih i pravosnažnim presudama utvrđenih ratnih zločina i sprječavanju revizionizma.

„Bilo nam je izuzetno važno početi okupljati velika imena bosanskohercegovačke umjetnosti oko Memorijalnog centra. Pored presuda i istraživanja genocida, umjetnost je naš najsnažniji saveznik na putu širenja istine o Srebrenici. Zbog toga smo odlučili da umjesto puta na kojem je tematika genocida prijetila da postane pitanje od skromnog lokalnog značaja, izaberemo put gdje Srebrenica nosi trajnu i globalno relevantnu poruku. Naš akademski slikar Safet Zec je svojim radom pokazao da upravo razumije tu stranu ove naše priče i veliko nam je zadovoljstvo što su njegova djela danas ovdje", poručio je ravnatelj Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Podsjećajući da je i sam kao tek rođena beba bio u majčinim rukama u zbjegu 1943. godine, maestro Zec je objasnio svoj kontinuiranu fascinaciju slikom majke ili njenom rukom koja steže i uza se privija krpeni zamotuljak, „to živo ili neživo biće“, kao mjestom svog stalnog slikarskog zanimanja, matricu koja će uvjetovati i određivati sve njegove slikarske i umjetničke ljubavi, nazore, shvaćanja, opredjeljenja, uvjerenja. „Razumljivo, sve ovo će potpuno određivati, utemeljiti u meni sve strahove, svu ekstremnu osjetljivost, sentiment, ljubav, stalni pokušaj bijega negdje….nekamo od svega, mene ovakvoga, naravno ne shvaćajući, da je sve to u meni i da bijega nema!“, izjavio je Safet Zec govoreći o najličnijim motivima i osjećajima koji su utjecali na njega u stvaranju ovog opusa. Kao motiv i inspiraciju za cijeli opus „Exodus“ postavio je pitanje može li se od duboke ljudske i umjetničke potrebe, od vještine i majstorstva i snage slikarskog jezika sačiniti „lice jedne tragedije“ koje će pomoći da se nikada više ne ponovi besmisao i dubina boli ove ljudske patnje!?

Na danas održanoj tiskovnoj konferenciji, BH Pošta predstavila je i poštansku marku s motivom djela “Zagrljaji/Embraces“ maestra Safeta Zeca koja će biti puštena u promet na dan otvaranja izložbe.

U utorak, 07. srpnja, 2020. s početkom u 17 sati u bivšoj Tvornici akumulatora službeno će biti predstavljen opus „Exodus“, čija će postavka trajati tri mjeseca.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj