BIHAMK: Na graničnim prijelazima nema duljih zadržavanja

BIHAMK: Na graničnim prijelazima nema duljih zadržavanja
  • 04 Jul, 2020

Ponegdje u Bosni zbog slabije kiše kolovoz je mokar, a u višim planinskim predjelima skrećemo pozornost na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apeliramo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična pretjecanja.

Danas počinju radovi na rekonstrukciji mosta preko rijeke Ljubine u Semizovcu (M-18). Za vrijeme radova promet će se iz smjera Tuzle preusmjeravati na regionalnu cestu R-445 i autocestu A-1 (Semizovac-Ilijaš-Podlugovi-Sarajevo). Vozila koja će se kretati iz pravca Sarajeva prema Tuzli i Ilijašu, kao i vozila iz pravca Ilijaša za Sarajevo prometovat će naizmjenično, jednom trakom.

Obustavljen je promet kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje) i kroz tunel Vinac (Jajce-Donji Vakuf). U funkciji su alternativni pravci.

Zbog radova na sanaciji mosta u naselju Reljevo (Jošanica-Stup) promet je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnoj cesti Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 sati do 21 sat prometuje se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati promet kroz tunel zatvoren. Za vrijeme zabrane odvijanja prometa, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Radovi na sanaciji mostova u tijeku su na magistralnim cestama: Srebrenik-Šićki Brod (u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (preko rijeke Ljubine), na ulazu u Jajce, kao i most na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama prometuje se usporeno.

Na regionalnoj cesti Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) zbog sanacijskih radova svaki dan, osim nedjelje, promet je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Na cestovnom pravcu Ljubinje-Trebinje (u mjestu Tulje), svakim danom (osim nedjelje) obustavlja se promet u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme zabrane odvijanja prometa, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Izdvajamo i ostale dionice gdje je zbog sanacijskih radova izmijenjen režim prometovanja: Doboj-Šešlije (dionica Johovac-Rudanka), Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Prijedor-Kozarac, Grude-Posušje i Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prijelazima nema duljih zadržavanja. Na graničnim prijelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prijelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj