Princ od Monaka dolazi u Sarajevo 9. listopada na otvaranje Olimpijskog muzeja

Princ od Monaka dolazi u Sarajevo 9. listopada na otvaranje Olimpijskog muzeja
  • 04 Jul, 2020

Princ od Monaka, Albert II, potvrdio je dolazak u Sarajevo 9. listopada na ceremoniju otvaranja Olimpijskog muzeja BiH.

Svoju posjetu Sarajevu upriličit će na poziv gradonačelnika Abdulaha Skake prilikom susreta u Monacu, na svečanosti dodjele svjetskog priznanja Gradu Sarajevu za veliko postignuće Europskog olimpijskog festivala omladine EYOF-a 2019.

„Princ od Monaka službeno je potvrdio da će doći u Sarajevo i zajedno s nama otvoriti Olimpijski muzej. Ovom gestom potvrđuje svoje prijateljstvo i poštovanje prema onom što činimo i radimo, kako na razvoju i napretku, tako i na osnaživanju međunarodne pozicije Sarajeva kao glavnog grada BiH“, istaknuo je Skaka.

Nakon skoro 30 godina od razaranja zgrade Muzeja ZOI '84 u Petrakijinoj ulici u Sarajevu, jedna od najljepših građevina u glavnom gradu BiH doživjela je svoju punu rekonstrukciju.

Na jesen ove godine Muzej će i službeno otvoriti svoja vrata za posjetitelje.

Obnovljeni Olimpijski muzej BiH bit će jedna od najvećih turističkih atrakcija u Sarajevu i još jedan neprikosnoveni simbol mira, obnove i napretka.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva u travnju je prihvatilo odluku da Grad Sarajevo, odnosno ranije namjenski utemeljena javna ustanova, ubuduće brine, upravlja i razvija ovu instituciju od državnog značaja.

Plan je da obnovljeni Olimpijski muzej svečano otvori predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj