Vijećnica osvijetljena u znak solidarnosti i potpore Sandžaku

Vijećnica osvijetljena u znak solidarnosti i potpore Sandžaku
  • 05 Jul, 2020

Sarajevska Vijećnica večeras je osvijetljena bojama nacionalne zastave sandžačkih Bošnjaka u znak solidarnosti i potpore Sandžaku koji se posljednjih dana suočava s velikim izazovima.

Ovim činom Grad i građani Sarajeva šalju poruku potpore i poštovanja svima koji se bore za zdravlje i živote građana Sandžaka.

Pandemija novog virusa stavila je zdravlje i živote građana Sandžaka na veliku kušnju. Veliki i iznenadni porast zaraženih i onih kojima treba medicinska pomoć opteretili su postojeće medicinske kapacitete kao i druge službe koje pružaju pomoć stanovništvu. U mnogim gradovima Sandžaka nedostaje ljekara i zdravstvenih radnika, medicinske opreme, zaštitne opreme, lijekova kao i drugog materijala.

"Bošnjaci Sandžaka stoljećima su bili dio Bošnjačkog nacionalnog bića, a njihova borba i doprinos neovisnosti Bosne i Hercegovine su dobro poznati i utkani u svijest svih nas. Kao što građani Sandžaka imaju posebnu emociju prema Sarajevu, tako i glavni grad Bosne i Hercegovine ne zaboravljaju Sandžak u ovim teškim trenucima", rekao je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Enis Imamović, narodni zastupnik SDA Sandžaka u Parlamentu Srbije, naglasio je značaj potpore koju Bosna i Hercegovina šalje Sandžaku, kazavši kako ona sa sobom nosi posebnu emociju i snažan osjećaj jedne cjeline vezane neraskidivim nitima zajedničkog identiteta.

"Iz iskrenih poruka, poziva prijatelja i ljudi koji nam dolaze pomoći vidimo da podjednako osjećamo bol, patnju i nepravdu, ali i spremnost da jedni za druge uvijek budemo tu, kada je najpotrebnije. Posebno me je dirnula gesta Grada Sarajeva da Vijećnicu, kao svoj svjetski poznati simbol, obilježi bojama zastave Sandžaka, s porukama koje će svima nama ostati zauvijek urezane u srcima", rekao je Enis Imamovic.

Izraze potpore i solidarnosti pozdravio je Ekrem Lekić iz Udruge građana porijeklom iz Sandžaka, uz apel svim relevantnim institucijama BiH, FBiH i Kantona Sarajevo za pomoć ugroženim mjestima u Sandžaku.

"Uputili smo apel svim institucijama u BiH da sukladno svojim nadležnostima i mogućnostima, a povodom ekstremno povećanog broja umrlih i zaraženih koronavirusom u Sandžaku, pomognu da ljekari iz BiH dođu do trenutno najugroženijih mjesta poput Tutina i Sjenice. Iskreno se nadam brzom odgovoru i humanosti, jer je situacija jako zabrinjavajuća - istaknuo je Lekić.

Bošnjačko nacionalno vijeće je s velikom radošću dočekalo vijest da je upravo Bosna i Hercegovina te član Predsjedništva, gospodin Šefik Džaferović reagirao prvi na lošu situaciju u Sandžaku, kazala je dr. Jasmina Curić, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

"Vjerujemo da ćemo prebroditi i ovu situaciju i da ćemo uskoro ponovno zajednički dočekati ljepše dane. Bošnjačko nacionalno vijeće i svi građani Sandžaka izražavaju zahvalnosti Bosni i Hercegovini na nesebičnoj pomoći tijekom ovih teških vremena. Budite uvjereni da nećemo zaboraviti ovu potporu, naglasila je dr. Curić.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj