Stupio na snagu Pravilnik o uspostavljanju okvira za jedinstveno europsko nebo

Stupio na snagu Pravilnik o uspostavljanju okvira za jedinstveno europsko nebo
  • 14 Jul, 2020

SARAJEVO, 14. srpnja (FENA) - Pravilnik o uspostavljanju okvira za stvaranje jedinstvenog europskog neba stupio je danas na snagu.

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) je na svojoj web stranici objavila da je u "Službenom glasniku BiH" od 7. srpnja ove godine objavljen ovaj pravilnik čiji je predmet uspostavljanje usklađenog regulatornog okvira za stvaranje jedinstvenog europskog neba.

Kako se navodi u Pravilniku, cilј inicijative za jedinstveno europsko nebo je da unaprijedi postojeće standarde sigurnosti zračnog prometa, doprinese održivom razvoju sustava zračnog transporta i pobolјša sveukupan učinak u upravlјanju zračnim prometom (ATM) i u uslugama u zračnoj plovidbi (ANS) za opći zračni promet u Europi, u namjeri da se ispune zahtjevi svih korisnika zračnog prostora.

Jedinstveno europsko nebo, kako se dodaje, obuhvaća jedinstvenu paneuropsku mrežu ruta, upravlјanje mrežom i sustave upravlјanja zračnim prometom koji se temelji samo na sigurnosti, učinkovitosti i tehničkim mogućnostima, u korist svih korisnika zračnog prostora. U postizanju tog cilјa, ovim pravilnikom uspostavlјa se usklađen zakonodavni okvir za stvaranje jedinstvenog evuopskog neba.

Ovim pravilnikom, kako navode iz BHDCA,  preuzimaju se odredbe Uredbe, broj 549/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 10. ožujka 2004. o utvrđivanju okvira za stvaranje jedinstvenog europskog neba (Okvirna uredba) i odredbe Uredbe, broj 1070/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 21. listopada 2009. godine o izmjeni uredbi, broj 549/2004, 550/2004, 551/2004 i 552/2004 kako bi se unaprijedila učinkovitost i održivost europskog zrakoplovnog sustava.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestao je da važi Pravilnik kojim se uspostavlјa okvir za stvaranje jedinstvenog europskog neba ("Službeni glasnik BiH" od 1. lipnja 2010. godine).

Podijeli:

Najnoviji sadržaj