U okviru mjera borbe protiv COVID-19, potrebno je preporuke definirati kao naredbe

U okviru mjera borbe protiv COVID-19, potrebno je preporuke definirati kao naredbe
  • 05 Aug, 2020

U organizaciji premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, jučer su predstavnici Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Zavoda za javno zdravstvo KS, Uprave policije MUP-a KS, Uprave za inspekcijske poslove KS te Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog stožera FBiH, razgovarali o provedbi i poštivanju propisanih mjera, kao i neophodnim novim koracima kako bi se unaprijedio sustav borbe protiv epidemije koronavirusa.

Kako je naglasio premijer Nenadić, raspoloživost kapacitetima zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama je zadovoljavajuća, osiguran je novac i pokrenute procedure za nabavku dodatnih količina. Trenutni bolnički kapaciteti su u funkciji, te je osigurano novo zapošljavanje 150 medicinskih radnika na razini primarne i sekundarne zdravstvene zaštite - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Na sastanku je zaključeno da će se Kanton Sarajevo obratiti Federaciji BiH kako bi ova razina vlasti ponovno preuzela vodstvo u upravljanju epidemiološkom krizom na čitavoj teritoriji Federacije.

- Postoje procesi koje bilo koji kanton u Federaciji ne može sam kontrolirati i usmjeravati. Svi smo povezani, ljudi se nesmetano kreću što utječe na razvoj epidemiološke slike i u KS.  Mnogo je, nažalost, importiranih slučajeva virusa. Slike iz Neuma i drugih turističkih mjesta stvaraju dojam kao da se ništa ne zbiva. Ne poštuju se mjere ni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. To ugrožava cjelokupno stanovništvo Federacije BiH - istaknuo je premijer Nenadić.

Jedan od zaključaka sa sastanka je i potreba da Federacija BiH pojasni procedure vezane za primjenu federalnih propisa, jer postoje nedorečenosti u njihovoj primjeni na terenu, poglavito u dijelu djelovanja MUP-a i inspekcijskih tijela.

Kontrola donesenih mjera se mora pojačati, zajednički je stav s današnjeg sastanka. Zaključeno je i da se mjere i preporuke vrate u formu naredbi, kako bi bila olakšana procedura kontrole, procesuiranja i kažnjavanja u slučaju njihovog kršenja.

Kada je riječ o javnim okupljanjima, poručeno je da se neće dozvoliti nikakve improvizacije, kao i da će se primijeniti rješenja sukladno naredbama kriznih stožera. I dalje ostaje dozvola okupljanja do 50 osoba u zatvorenom i do 100 osoba na otvorenom prostoru, uz poštivanje obvezne propisane mjere o distanci i zaštiti.

Od  Federacije BiH je zatraženo da završi proces certificiranja i privatnih laboratorija u KS po pozivu koji je u tijeku, a sve s ciljem jačanja i proširivanja sustava testiranja u KS.

Zaključeno je da će se, putem mjerodavnih inspekcija i MUP-a, nastaviti pojačane kontrole, te poručeno da će se procesuirati sve fizičke i pravne osobe koje se ne pridržavaju važećih propisa, naredbi i odluka stožera.

Od mjerodavnih sudova je, u domenu njihovih nadležnosti, zatraženo brže procesuiranje predmeta koji su vezani za kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a sve s ciljem uspostavljanja što sigurnijeg zdravstvenog okruženja za stanovnike KS.

- Ono što mogu zamoliti i zatražiti od građana KS da poštuju mjere Kriznog stožera i mjere mjerodavnih zdravstvenih institucija. Neophodna je distanca - mjere pojačane higijene i pranja ruku, kao i obveznog pridržavaju nošenja zaštitne opreme - maski. Sjetimo se svibnja ove godine kada su zajednički napori na ovom planu davali odlične rezultate - poručio je Nenadić.

Najavio je da će Krizni stožer KS svakog ponedjeljka i četvrtka u 12.00 sati održavati tiskovne konferencije i izvještavati javnost o epidemiološkom stanju i poduzetim mjerama na njegovom popravljanju u KS.

Za manje od mjesec dana počinje i nova školska godina, te je i to razlog zbog čega KS želi krenuti s blagovremenim pripremama.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez ocijenio je današnji sastanak još jednim vidom uspješne suradnje FBiH i Kantona Sarajevo. Izrazio je zadovoljstvo količinom opreme i mjerama koje Vlada KS poduzima u uspostavljanju dodatnih izolatorija.

- Da ne bi sva borba protiv COVID-19 ostala samo na zdravstvenom sektoru moramo zajednički poduzeti mjere u dijelu prevencije i sprječavanja širenja infekcije. Bitno nam je da smo se složili da trebamo na terenu unaprijediti naš posao s MUP-om KS i s inspekcijskim tijelima. Evidentno je nepoštivanje mjera, te nam je vrlo važno i djelovanje po Krivičnom zakonu. Svi moraju biti svjesni da nemaju pravo ugrožavati zdravlje stanovnika KS i FBiH - istaknuo je Čerkez.

On je najavio da, ukoliko ne bude većeg stupnja poštivanja propisanih mjera, zajednički će se razmatrati i mogućnost primjene i restriktivnijih mjera.

- Važno je istaknuti da ukoliko počnemo poštovati propisane mjere, i ukoliko budemo sankcionirali i zatvarali objekte koji se ne pridržavaju mjera, dat ćemo priliku onima koji poštuju mjere, te je moguće i da ublažimo mjere. Ukoliko svi budu poštivali mjere, moramo znati da se otvaraju i suprotne mogućnosti, ublažavanja mjera, te lakši uvjeti za život i rad svih - poručio je Čerkez, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj