Značajna kršenja obveznih mjera propisanih u cilju sprječavanja širenja zaraze

Značajna kršenja obveznih mjera propisanih u cilju sprječavanja širenja zaraze
  • 07 Aug, 2020

(FENA) - Federalni inspektori zabilježili su značajna kršenja obveznih mjera propisanih u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, a najviše u trgovinama i ugostiteljskim objektima.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove Feni su kazali da su od donošenja prvih mjera kojim je omogućen rad gospodarskih subjekata, od 20. svibnja, inspekcijska tijela u FBiH provela 11.097 inspekcijskih nadzora, donijela 1.385 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrekla 280 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 492.015 KM, te devet mjera o zabrani rada i 24 upozorenja. Podaci nisu potpuni, jer uključuju djelomične informacije i podatke za srpanj.

- Situacija na terenu govori o izvjesnoj razini nepridržavanja i to minimuma obveznih mjera kao što su: nošenje maski, poštivanje propisane tjelesne distance, korištenje dezinfekcijskih sredstava i dezobarijera, redovita dezinfekcija poslovnih prostorija - naveli su.

Naredbama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 7. i 23. srpnja, kantonalnim stožerima je dozvoljeno i uvođenje restriktivnijih mjera na području kantona ili općina, shodno procjeni epidemiološke situacije, za čije praćenje i provedbu su mjerodavni kantonalna, gradska i općinska inspekcijska tijela.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove naglašavaju da takve odluke prvenstveno služe osiguranju i zaštiti osobnog i javnog zdravlja, što je primarna zajednička vrijednost u kojoj zahtjev za djelovanjem represivnog aparata treba da bude krajnje nužan potez, jer se podrazumijeva i prirodno očekuje maksimalna odgovornost, disciplina, predostrožnost i suradnja građana, naročito u uvjetima opće pošasti i prijetnje opasne i smrtonosne infekcije.

Ističu da će pooštrenje mjera, odnosno restriktivnije mjere federalnog i kantonalnih kriznih stožera, sva odgovorna tijela sustavno pratiti i krajnje represivno djelovati da bi se osigurala kolektivna sigurnost, odnosno zaštita života i zdravlja stanovništva.

Po pitanju sankcija, navode da su propisane kaznenim odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBIH. Također, podsjećaju da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo.

Tijekom trajanja stanja nesreće u FBiH, kontinuirano postupanje po naredbama Federalnog stožera civilne zaštite djelotvorno je usporilo tijek pandemije, navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, čime su epidemiološki indikatori krajem svibnja i efekti obveznih sanitarnih kontrola na granici pružali temelj za ublažavanje mjera, uz dalje strogo pridržavanje mjera i preporuka mjerodavnih tijela.

Od prestanka stanja nesreće na području FBiH, fokus djelovanja u smislu praćenja provedbe i obvezujućih mjera je na kantonalnim, gradskim i općinskim inspekcijama, uz koordinirano djelovanje, interventne nadzore i potporu šest inspektora Federalnog zdravstvenog inspektorata i inspektorata za hranu Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Po pitanju raspoloživog kadra, navode, sva inspekcijska tijela su u funkciju zaštite zdravlja stanovništva stavili sve raspoložive kapacitete, što je ukupno oko 60 inspektora.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj