Objavljena preliminarna lista korisnika za dodjelu bespovratnih sredstava EU

Objavljena preliminarna lista korisnika za dodjelu bespovratnih sredstava EU
  • 07 Aug, 2020

(FENA) -  Preliminarna lista korisnika koji su ispunili kriterije javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava kroz projekte Europske unije (EU), s ciljem ublažavanja negativnog utjecaja COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor u Bosni i Hercegovini, objavljena je u četvrtak.   

Na javni poziv, koji je bio otvoren od 18. svibnja do 8. lipnja 2020. godine, pristigle su ukupno 93 prijave, od kojih je 29 ispunilo propisane uvjete.

Ukupna vrijednost 29 prijavljenih investicija iznosi 5,7 milijuna KM i podržane su s 3,7 milijuna KM u okviru projekata Europske unije EU4Business i EU4Agri.

EU4Business je podržao 15 investicija sa 1,9 milijuna KM.

Obzirom na povećane potrebe sektora i veći broj prijava koje su prihvatljive za financiranje, EU4Agri je, također, podržao i preostalih 14 investicija s 1,8 milijun KM.

Na rezultate preliminarne rang liste podnositelji prijava mogu uložiti prigovor do četvrtka, 13. kolovoza 2020. godine – saopćeno je iz UNDP-a. 

U saopćenju se navodi da je cilj javnog poziva ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 kroz potporu optimizaciji operativnih troškova, održavanju produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH; stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti, te promoviranju održive poljoprivredne proizvodnje uključujući bolje upravljanje prirodnim resursima, očuvanje okoliša i zaštitu ljudi. 

EU4Business je projekt Europske unije kojim se nastoje ojačati kapacitete za ekonomski rast i zapošljavanje u BiH unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima.

EU4Business je vrijedan 16.1 milijuna eura, od čega 15 milijuna eura financira EU, a 1.1 milijun eura Savezna Republika Njemačka. Projekt zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO).

EU4Business je dio Programa strategija lokalnog razvoja – Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u BiH koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ). 

EU4Agri je četverogodišnji (2020-2024) projekt čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poticanje ruralne ekonomije u BiH.

EU4Agri je vrijedan 20.25 miliona eura i financira ga EU sa 20 miliona eura, a sufinanciraju sa 250.000 eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).

Projekt se fokusira na povećanje ulaganja u poljoprivredno-prehrambeni sektor i povećanje znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača i drugih sudionika u vrijednosnom lancu kroz prošireno pružanje savjetodavnih usluga i poboljšanje ekonomskih prilika u ruralnim područjima.

Projektom se, također, podržava unaprjeđenje politika kroz niz aktivnosti, uključujući jačanje institucionalnih kapaciteta i usluga, kao i poboljšanja u javnim politikama i regulatornom okviru – saopćeno je iz UNDP-a.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj