Odana počast na igmanskim šehitlucima i spomen-obilježjima

Odana počast na igmanskim šehitlucima i spomen-obilježjima
  • 07 Aug, 2020

(FENA) - Manifestacija ''Obrana BiH - Igman 2020'' u budućnosti treba da ima dugotrajan karakter, da ne budu samo dani sjećanja - poručio je ministar za boračka pitanja kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica s planine Igman.

- Mi moramo živjeti naše pobjede, u uvjetima u kakvim jesmo. Bez obzira na zbivanja tu smo da se prisjetimo onih koji su učinili najviše onda kada je bilo najpotrebnije - rekao je Grabovica, te se prisjetio nedavno preminulog federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića.

Pripadnik Četvrte viteške motorizirane brigade Esad Delić prisjetio se ratnih zbivanja naglašavajući čast bosanskog vojnika.

- Pripadnik Armije RBiH sigurno je najčasniji vojnik u Europi koji nije pravio nikakva zlodjela - rekao je Delić.

Naglasio je da je planina Igman sveta planina na kojoj je svaki pedalj natopljen krvlju onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu.

Generalni tajnik manifestacije Hamdija Hasanović podsjetio je da su ovogodišnja zbivanja uvjetovana pandemijom i da su ispoštovane preporuke kriznih stožera.

Rekao je da je program skraćen te da je stanovništvo pozvano da potporu da iz svojih kuća.

Današnje aktivnosti manifestacije ''Odbrana BiH - Igman 2020'' održane su na Igmanu gdje su odate počasti na šehitlucima i spomen-obilježjima. Odana je počast na Grkarici, Proskoku, Velikom polju, Mrazištu i Brezovači. 

Na povijesnim satima koji su upriličeni prilikom polaganja cvijeća i odavanja počasti poručeno je da Igman ima neprocjenjivu vrijednost za obranu BiH, s geografskog, geopolitičkog i strateškog položaja.

Do kraja manifestacije planirano je još odavanje počasti stranim vojnicima i diplomatima i okrugli stol.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj