Скака и Акташ заједно са делегацијом обишли локацију Црвене табије и Фируз-бегова хамама

Скака и Акташ  заједно са делегацијом обишли локацију Црвене табије и Фируз-бегова хамама
  • 17 Oct, 2020

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака угостио је градоначелника Бурсе Алинура Акташ (Актаş) и делегацију Турске у пријестолници Босне и Херцеговине.

Након пријема у Вијећници и разговора о наставку сарадње и новим пројектима, челници два града на иницијативу градоначелника Бурсе обишли су Црвену табију и посјетили мезар првог предсједника Босне и Херцеговине Алије Изетбеговића.

"Град Бурса је,  на челу са градоначелником Алинуром Акташ,  изразило  спремност да учествује у пројекту Црвене табије чијом ревитализацијом би се вратио аутентичан изглед још једног туристичког ресурса бх. пријестолнице. То је био повод да обиђемо овај локалитет, али и пет  вјекова  стару атракцију Фируз-беговог хамама у срцу Башчаршије, за коју је Град Сарајево покренуо акцију откупа, а како би у наредном периоду била направљена нова туристичка локација", истакао је Скака.

У Сарајеву посебно мјесто заузимају двије познате табије, Бијела и Жута, а мало је познато да се у њиховој близини налази и Црвена табија.

Дијелови бедема којима је табија била повезана са осталим објектима вратничких зидина назиру се само у фрагментима. Постоји интересовање да се и ово културно-историјско наслијеђе уреди.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj