Кризни штаб КС позвао становништво на поштивање свих прописаних мјера

Кризни штаб КС позвао становништво на поштивање свих прописаних мјера
  • 18 Oct, 2020

Због наглог повећања броја заражених у Кантону Сарајево посљедњих дана, Кризни штаб Министарства здравства Кантона Сарајево за праћење и анализу ситуације изазване новим коронавирусом упутио је позив становницима да потпуно и максимално одговорно поштују све мјере прописане наредбама од 15. октобра ове године.

Обзиром да епидемиолошки надзори говоре да је дошло до тзв. убрзанога ширења заразе у заједници, то јесте до убрзане локалне трансмисије вируса, Кризни штаб посебно подцртава како је неопходно примјењивати тачку 1. из Наредбе број 62/20 “о обавезном прописном ношењу заштитних маски преко носа и уста за заштиту респираторног система у затвореном и на отвореном простору”.

Исто тако, подсјећају на обавезу за сва правна и физичка лица да донесу кризни план приправности и одговора на појаву КОВИД-19, како би умањили ширење заразе међу својим упосленицима.

- Важна здравствена мјера коју је неопходно проводити, а све у циљу прекидања пута инфекције, је да особе код којих се јаве било какви респираторни симптоми или су имали контакт са особама које су потврђено КОВИД-19 позитивне, обавезно остану код својих кућа те контактирају своје породичне љекаре и слиједе њихове упуте у лијечењу - истичу у Кризном штабу.

Упућују и позив свим политичким актерима да своје предизборне активности обавезно креирају у складу са датим препорукама.

Циљ је што прије препознати инфекцију, изоловати заражене, ограничити контакте и прекидати ланце заразе. Становницима се сугерише да избјегавају мјеста већих окупљања. Позивају их и да буду максимално опрезни, како би спријечили и предуприједили инфекцију овим још увијек непознатим и новим вирусом.

Сви чланови Кризног штаба упозоравају комплетну јавност, становништво и све нивое власти, да уколико се настави са повећањем броја заражених овим темпом, као и са непоштивањем прописаних епидемиолошким и здравствених мјера, препорука и наредби, да би могло доћи до колапса здравственог система у Кантону Сарајево, посебно везано за здравствене раднике и њихов огроман ангажман у току ове епидемијске кризе, а што не би било у интересу никоме од нас.

Наредбе и препоруке се доносе у складу са наредбама Кризног штаба Федералнога министарства здравства, усклађујући их са протоколима Свјетске здравствене организације, константно пратећи кретање пандемије КОВИД-19 у Кантону Сарајево, Федерацији Босне и Херцеговине, Босне и Херцеговине, али и у региону и свијету.

Пратећи епидемиолошку ситуацију, Кризни штаб Министарства здравства Кантона Сарајево предлагаће нове јавно-здравствене мјере, саопштено је из Службе за протокол и прес Кантона Сарајево.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj