За пројекат пољопривредног развоја обезбјеђено око 12 милиона еура

За пројекат пољопривредног развоја обезбјеђено око 12 милиона еура
  • 26 Nov, 2020

(ФЕНА) - Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и предсједник Међународног фонда за пољопривредни развој (ИФАД) Жилберт Хунгно (Гилберт Хоунгбо)  потписали су данас споразум о финансирању за Пројекат пољопривредног развоја и руралних предузећа (РЕАДП).

Вриједност овог пројекта, који ће бити имплементиран у наредних пет година, је 11.787.000 еура, а кредит ће бити алоциран 60 процената на Федерацију БиХ, што је 7.062.200 еура, и 40 процената на Републику Српску којој ће бити дозначено 4.724.800 еура.

- Важно је рећи да је ово повољан аранжман са роком отплате 18 година и грејс периодом од три године. Пројекат ће бити имплементиран на цијелом територију Босне и Херцеговине и то у 90 општина. Очекујемо да ће овај пројекат побољшати организацију мањих произвођача и њихово удруживање како би лакше освојили тржиште - нагласио је министар Беванда.

Истакао је да је циљ пројекта повећати приходе младима  и у руралним срединама и сиромашних домаћинстава тако што ће бити ангажовани у профитабилним агро-бизнисима.

- Од овог пројекта се очекује да директно укључи и оствари корист за 8.650 корисника из циљних домаћинстава и око 5.000 индиректних учесника који ће имати користи од повољних улагања у инфраструктуру - рекао је Беванда.

Захвалио је представницима ИФАД-а који су омогућили да дође до овог уговора и изразио наду да ће ентитетске владе успјешно успоставити комуникацију са општинама гдје ће пројекат бити имплементиран.  

Споразум је и овог пута потписан кореспондентно, без уобичајених церемонија, због мјера које су предузете у спречавању ширења вируса КОВИД-19 и прописаних епидемиолошких мјера - саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj