Општина Нови Град: Пројекат подршке повратницима

Општина Нови Град: Пројекат подршке повратницима
  • 03 Feb, 2021

Општина Нови Град већ дужи временски период реализује пројекат подршке повратницима на пријератна мјеста пребивалишта широм Босне и Херцеговине. У прошлој години суфинансирана су 34 пројекта, а за ту намјену из буџета је издвојено 100.000 КМ, стоји у пресу Општине.

Финансијска подршка усмјерена је тамо гдје је најпотребнија, за суфинансирање путне и стамбене инфраструктуре, електрификације, воде, обнове заједничких објеката. Такође, кроз овај пројекат помаже се и обнова вјерских објеката, а један дио новчаних средстава одваја се за куповину стоке, пољопривредних машина и грађевинског материјала, али и за набавку школског прибора за дјецу повратника. Помоћ су добили повратници у Чајниче, Међеђеу, Вишеград, Устиколину, Фочу, Ново Горажде, Олово, Рудо, Кисељак, Калиновик, Жепу, Зворник, Билећу, Модричу итд.

Помоћ није изостала ни у Гацку и Стоцу гдје су издвојена средства за суфинансирање изградње путне инфраструктуре у повратничким насељима Горња Дубока, Горња Битуња, Црнићи и Аладинићи. У Стоцу је Општина подржала рад ученика првог разреда "Прве основне школе", коју похађа 350 ученика, а гдје је повратак започео 1997. године, када су школу похађала тек четири ученика.

Подржан је и пројекат подршке образовању у мјестима повратка за кориснике интернатског смјештаја и Дневног центра за дјецу у Поточарима, у Сребреници, као и набавка школског прибора и руксака за дјецу повратника у насељима код Вишеграда и Фоче. Издвојена су и средства за реконструкцију амбуланте у Међеђи код Вишеграда, те за изградњу гријања у џамији у џемату Мрежица у Фочи.

На овај начин ова локална заједница настоји олакшати свакодневни живот породицама које су одлучиле вратити се на своја пријератна огњишта, оживјети порушена мјеста из којих су прогнани током агресије на нашу земљу.

Средства за набавку материјала за санацију куће добила је Фата Јагањац, повратница у источну Херцеговину, тачније у Билећу. Фата је једна од ријетких повратника који су се недуго након окончања рата одлучили вратити у мјесто у којем су живјели прије агресије. Још 2001. године , уз помоћ комшија, ова вриједна жена успјела је оспособити мањи дио стамбеног простора, а средствима из буџета Општине Нови Град санирала је и додатни стамбени простор.

Овим пројектом обухваћено је 13 повратника - појединаца, који су пријављени у мјесту за које су аплицирали, као и 21 удружење, те локалне и вјерске заједнице.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj