Зоран Јанковић: Сарајево сматрам својим, Скака заслужује велико поштовање

Зоран Јанковић: Сарајево сматрам својим, Скака заслужује велико поштовање
  • 24 Feb, 2021

На иницијативу градоначелника Абдулаха Скаке, градски вијећници су данас цијењеног градоначелника Љубљане Зорана Јанковића прогласили “Почасним грађанином Града Сарајева”.

У разговору за Sarajevo.ba, Јанковић не крије своју љубав и приврженост главном граду Босне и Херцеговине:

“Ја сам много пута до сада не само рекао, него и показао колико волим Сарајево, а надам се да и Сарајево воли мене. Доказ томе је данашње признање којим постајем ‘Почасни грађанин’, на чему се захваљујем”, казао нам је одмах на почетку разговора и додао:

“Када бих био музичар и пјевао, то би најприје било нотама пјесме Кемала Монтена “Сарајево, љубави моја”.

"Љубав између Сарајева и мене почела је још 01.12. 2000 . године када смо у Сарајеву отворили први Меркатор (Мерцатор) центар у Босни и Херцеговини, на чијем отворењу су тада наступили Владо Креслин, Кемал Монтено, Оливер Драгојевић и Ђорђе Балашевић", присјећа се.

Повезаност Сарајева и Љубљане траје још од 2002. године када је Протоколом о сарадњи успостављена веза главних градова Босне и Херцеговине и Словеније, а Јанковић истиче како је ту било пуно блиских сусрета и да Сарајево заиста сматра “својим”.

Град Љубљана је на челу са Зораном Јанковићем обезбједио услове за изградњу исламског вјерско-културног центра:

“За изградњу џамије у Љубљани заслужан је др. Неџад еф. Грабус, најбољи муфтија, који би био и одличан реис, а ја сам му у томе са задовољством помогао”, искрено говори, чиме нам по ко зна који пут потврђује своју толеранцију и мултикултурну свијест.

О сарадњи са актуелним градоначелником Сарајева Абдулахом Скаком има само ријечи хвале:

“Млади колега Скака заслужује велико поштовање, посебно због изазовног третирања градске институције у Сарајеву, са ограниченим могућностима и буџетом. Ово сам рекао и јавно на телевизији. Имамо јако добру сарадњу и искрено се надам да ће се убудуће градоначелник бирати директним изборима. На тај би му се начин вратили дигнитет и моћ”, говори на крају разговора.

Град Љубљана на челу са градоначелником Јанковићем учествовао је и у обнови сарајевске Вијећнице, а однедавно једна улица у Љубљани носи назив Сарајевска.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj