Биографија градоначелнице: Бењамина Карић

Биографија градоначелнице: Бењамина Карић

Бењамина Карић рођ. Лондрц, рођена у Сарајеву 1991. године. Дипломирала на Правном факултету Универзитета у Сарајеву 2013., магистрирала на Правном факултету Универзитета у Сарајеву 2014. године. Тема магистарског рада: "Правни положај Јеврејске заједнице у Босни и Херцеговини од 1918. до 1945. године". Добитница је признања сребрена значка на Универзитету у Сарајеву за изузетан успјех током додипломског и постдипломског студија. Упоредо студирајући, године 2015. дипломира на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву, Одсјек за историју на теми: "Анализа Гајевих Институција". Године 2018. докторирала на Правном факултету Универзитета у Зеници на катедри за хисторију државе и права. Тема докторске дисертације: "Цијена (претиум) у класичном римском праву".

Најмлађи је доктор правних наука у Босни и Херцеговини и први послијератни доктор класичног римског права.

Активно говори енглески и њемачки језик. Аутор је преко педесет публикација, књига, чланака, те превода и приказа. Најзначајније књиге су: 1. Правни положај Јеврејске заједнице у БиХ од 1918. до 1945. године, Јуниврсити Прес (Университy Пресс), Сарајево, 2017. 2. Превод са латинског језика: Мали изборни приручник: Самир Аличић, Ивана Јарамаз Рескушић, Квинт Тулије Цицерон ИЗБОРНИ ПРИРУЧНИК са говорима Марка Тулија Цицерона о изборној корупцији, Јуниврсити Прес, Сарајево, 2018. 3. Цијена (претиум) у класичном римском праву“, Јуниврсити Прес, Сарајево, 2020. 4. Земље античког Илирика прије и послије Миланског едикта, група аутора, Филозофски факултет Универзитета у Сарајеву, Сарајево, 2014. Учествовала је на бројним међународним и домаћим научним конференцијама. Оснивач је и члан Удружења "БАТХИНВС" чији је циљ изучавање и промовисање Илирског наслијеђа и древних и класичних цивилизација, члан је Балканске асоцијације за Римско право "Соћијетас про јуре (Социетас про Иуре) Романо", члан Вијећа конгреса бошњачких интелектуалаца, члан клуба Ротари Интернешнл (Ротарy Интернатионал) Делта Сарајево.

Члан СДП БиХ је од 2010. године, а потпредсједница СДП БиХ од 2019. године.

Прошла је сва академска звања, од демонстратора, асистента, вишег асистента и доцента. Запослена је на Правном факултету Универзитета у Травнику, у својству доцента на катедри за Историју државе и права. Од 2019. године обнаша функцију продекана за наставу. Водитељ је Одбора за квалитет на Правном факултету. Добитница је неколико признања за изузетно залагање и допринос у развоју наставне и научне дјелатности. На Правном факултету Интернационалног Универзитета у Сарајеву ангажована је у својству експерта у пракси.

Удата је и мајка једног дјетета.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj