Општина Нови Град: У насељу Забрђе у току радови на реконструкцији и санацији главне улице

Општина Нови Град: У насељу Забрђе у току радови на реконструкцији и санацији главне улице
  • 04 Mar, 2021

У насељу Забрђе у току су радови на реконструкцији и санацији улице Авде Палића, главне саобраћајнице у овом насељу, којом се одвија јавни градски превоз.

Саобраћајница је од изузетног значаја за ово густо насељено подручје општине Нови Град, била је значајно оштећена због саобраћања камиона према градској депонији и као таква представљала је велики проблем за одвијање јавног градског саобраћаја. Нарочито је био оштећен горњи дио улице, гдје је у претходним годинама урађена темељита реконструкција око 1.400 метара саобраћајнице.

Радови на преосталом дијелу улице настављени су у прошлој и овој години. Радници грађевинске фирме “Гракоп” моментално врше постављање ивичњака и припреме за асфалтирање пјешачке стазе.

Како је казао Мехмед Јахић, шеф градилишта, лијепо вријеме погодује радовима, те се упоредо са наведеним врше припреме за ново тампонирање и асфалтирање коловоза у дужини од око 400 метара саобраћајнице. Први слој асфалта раније је положен на дионици од око 220 метара саобраћајнице, остало је да се на тој дионици уради и завршни слој асфалта.

“Дионицу на којој се моментално изводе припремни радови планирамо завршити у наредних 15-20 дана, обзиром да метеоролози најављују топло вријеме, моћемо радити и асфалтирање. Прије ових радова изграђен је колектор оборинских вода и дренажни систем на цијелој дужини дионице, што је био предуслов за извођење радова на реконструкцији коловоза”, каже Јахић и додаје да је урађено и проширење саобраћајнице како би се изградила стаза за кретање пјешака, чиме ће бити побољшана њихова безбједност.

Изграђено је и ново аутобусно стајалиште, обзиром на то да је стајалиште раније било у самој раскрсници улица Породице Шехић и Авде Палића, чиме је била угрожена безбједност грађана који користе градски превоз.

Пројекат реконструкције још 950 метара улице Авде Палића у вриједности од 1.080.000 КМ заједнички финансирају Општина Нови Град и Дирекција за путеве КС, а имплементатор пројекта је Општина Нови Град. Након што се заврши 600 метара цесте, планирано је да се у овој години уради још око 350 метара саобраћајнице до улице Сафета Зајке, чиме ће бити комплетирана цијела саобраћајница. Осим саобраћајнице у пуном профилу са двије саобраћајне траке и пјешачком стазом, у овој улици први пут ће бити урађена и оборинска одводња.

Прије реконструкције саобраћајнице, Општина је извршила реконструкцију водоводне мреже, у шта је уложено око 600.000 КМ, а осим водоводних замијењене су и гасне и друге инсталације.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj