БиХ: У Сарајеву од данас раде баште и теретане, настава и даље онлајн

БиХ: У Сарајеву од данас раде баште и теретане, настава и даље онлајн
  • 12 Apr, 2021

У Кантону Сарајево (КС), у Босни и Херцеговини, од данас су на снази нове хигијенско-епидемиолошке мјере, које су дјелимично блаже у односу на претходне, преноси Анадолу Ејџенси (Агенцy) (АА).

Ублажене мјере, које је Влада КС усвојила  у петак на ванредној сједници, ступају на снагу данас и примјењиваће се до 19. априла.

Према новим мјерама са  циљем сузбијања ширења коронавируса, дозвољава се рад угоститељским субјектима на начин да се дозвољава вршење услуге доставе хране и пића, шалтерска продаја хране и пића те послуживање хране и пића у вањском дијелу угоститељског објекта, односно у простору за услуживање на отвореном (љетна башта, тераса и врт) уз услов да је простор отворен са најмање три стране, без обзира да ли је наведени простор наткривен, уз видљиво обиљежавање столова за сједење, присуство максимално четири особе за једним столом и уз поштивање хигијенско-епидемиолошких мјера.

Додаје се да је дозвољен рад фитнес центара и теретана искључиво за индивидуалне тренинге и рад велнес (wеллнесс) и спа центара рачунајући да је за сваку особу потребно седам метара квадратних, а не више од 20 особа.

"Забрањује се рад јавних базена, уз изузетак одржавања тренажних процеса у базенима који су предвиђени за пливаче и парапливаче, репрезентативце и професионалне ватерполо екипе уз поштивање хигијенско-епидемиолошких мјера", наводи се у саопштењу.

Одгојно-образовни процес наставља се одвијати онлајн (онлине), а дозвољава се одржавање практичних вјежби и испита за студенте у просторијама високошколских установа у групама до 20 лица и уз поштивање хигијенско-епидемиолошких мјера.

У саопштењу се наводи да Јавна установа Центар за одгој, образовање и рехабилитацију "Владимир Назор" Сарајево, Јавна установа Завод за специјално образовање и одгој дјеце Мједеница, Јавна установа Центар за слијепу и слабовидну дјецу и омладину Сарајево и Јавна установа Центар за слушну и говорну рехабилитацију Сарајево у продуженим боравцима и интернатима и Школа за средње стручно образовање и радно оспособљавање настављају са радом у просторијама школе и у складу са Упутством Министарства за одгој и образовање КС.

Дозвољен је рад продуженог боравка за ученике од 1. до 5. разреда основне школе уз строго поштивање хигијенско-епидемиолошких мјера.

"Укида се забрана кориштења започетих и планираних годишњих одмора у 2021. години, као и кориштења преосталог дијела годишњих одмора из 2020. године и наредба за хитан повратак са започетих годишњих одмора из 2021. године, као и годишњих одмора из 2020. године, свим упосленим у јавном и приватном здравственом сектору у КС одређених Закључком Владе КС од 18. марта ", наводи се у саопштењу.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj