Издата урбанистичка сагласност за изградњу музеја Арс Аеви

Издата урбанистичка сагласност за изградњу музеја Арс Аеви
  • 13 Jan, 2022

Охрабрујућа и лијепа вијест за пројекат Арс Аеви и његову изузетно вриједну умјетничку колекцију.

Општина Ново Сарајево издала је урбанистичку сагласност  и  то само мјесец и по дана након потписивања Споразума о имплементацији пројекта градње Музеја савремене умјетности Арс Аеви на Маријин Двору.

То шаље једну снажну поруку да је Град Сарајево и Кантон Сарајево, у партнерском односу и са другим институцијама, покренуо овај важан процес који води ка изградњи музеја, и то у близини Историјског и Земаљског музеја, чиме би Сарајево добило јединствену четврт музеја.

Сљедећи корак је расписивање тендера за израду главног пројекта који ће финансијски подржати Италијанска развојна агенција и Амбасада Републике Италије.

Једна од најврједнијих збирки у Југоисточној Европи, коју чини 150 умјетничких дјела најпознатијих умјетника савремене умјетности, тренутно је смјештена у Вијећници.

Сјетимо се само ријечи италијанског амбасадора Руђеро Коријаза (Руггера Цорриаса), који је за вријеме мандата у нашем граду и земљи истакао да Сарајево може постати балкански Билбао, са својим 'Гугенхајм (Гуггенхеим)'-ом којег је пројектовао Рензо Пијано (Пиано) и са дјелима највећих имена савремене умјетности.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj