Na poljoprivrednom poligonu na Mojmilu u toku sjetva povrtlarskih kultura

Na poljoprivrednom poligonu na Mojmilu u toku sjetva  povrtlarskih kultura
  • 04 Dec, 2020

Na poljoprivredno - edukativnom poligonu urbane poljoprivrede na Mojmilu u toku je jesenja sjetva povrtlarskih kultura koje uspijevaju u zimskom periodu. Sjetva se vrši u plastenicima, gdje uposlenici JP “Lokom” sade luk, salatu, špinat i blitvu. Svježe, tek ubrano zeleno povrće, uzgojeno na prirodan način, bez upotrebe bilo kakvih pesticida i umjetnih gnojiva, građani će moći kupovati već u martu, a moći će se kupiti upravo na proizvodno - edukativnom poligonu na Mojmilu, u ulici Ferida Srnje bb, ali i na prodajnom Eko - štandu kod sportske dvorane Dobrinja.

Na površini od 1.300 metara kvadratnih zaštićenog prostora zasađeno je oko 140 kilograma luka, dok su na površini od oko 450 metara kvadratnih zasađeni špinat i blitva.

“Zasadili smo i oko 500, te pripremili još oko 1.500 presadnica salate, koje će biti zasađene narednih dana. Sve te kulture će se naći na našem tržištu početkom marta naredne godine. U zavisnosti od vremenskih prilika, očekujemo prinose od oko jedne i po tone povrća”, objasnio je Adnan Šabanović, iz preduzeća „Lokom”, zadužen za organsku proizvodnju.

Organska proizvodnja je sve češće prepoznata kao proizvodni sistem koji može zadovoljiti potrebe šire društvene zajednice, uz to je to jedan od načina kojim se stanovništvu omogućava da na dohvat ruke imaju zdravu, a domaću hranu.

Javno preduzeće “LOKOM” uspostavilo je proizvodno – edukativni poligon urbane poljoprivrede 2017. godine koji podrazumijeva uzgajanje i distribuciju hrane u neposrednoj blizini naseljenih mjesta. Na površini od oko 10 dunuma zasnovana je proizvodnja maline, a u plastenicima površine oko 1.300 metara kvadratnih proizvode se razne povrtlarske kulture.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj