Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi

Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi

 

Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi (ime Muzeja je nepotpuni anagram imena Sarajevo, sa značenjem: Umjetnost epohe na latinskom jeziku) nastao je ratne 1992. godine.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je Odluku o osnivanju Javne ustanove "Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI Sarajevo" (Službene novine Kantona Sarajevo" broj 49/17). Time je, na izvjestan način, spašen projekt izgradnje muzeja savremene umjetnosti i očuvanja djela neprocjenjive vrijednosti. 

Grupa entuzijasta predvođena Enverom Hadžiomerspahićem pozvala je svjetske umjetnike da, u znak podrške Sarajevu pod opsadom, doniraju svoja djela i na taj način stvore zbirku budućeg Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Jedinstvena kolekcija Ars Aevi, sastavljena od oko 150 djela koja su donirali neki od najpoznatijih domaćih i međunarodnih umjetnika, u Sarajevo je stigla 1999. godine.

Danas se ova kolekcija smatra jednom od najznačajnijih zbirki savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi, a njezin dio može se pogledati u Art Depou Muzeja Ars Aevi u Domu mladih, gdje će kolekcija biti smještena do izgradnje zgrade muzeja na Vilsonovom šetalištu.

Projekat zgrade Muzeja načinio je glasoviti italijanski arhitekta Renzo Piano, koji je izradio i projekat, ali i donirao sredstva za izgradnju pješačkog mosta preko Miljacke u blizini zgrade budućeg muzeja Ars Aevi.

Tokom proteklih godina u organizaciji Muzeja Ars Aevi u Sarajevu su održane i brojne izložbe renomiranih umjetnika koji su svoja djela poklonili muzeju, kao što su Michelangelo Pistoletto, Joseph Kosuth, Joseph Beuys, Bizhan Bassiri, Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović, Jannis Kounellis...

Idejni arhitektonski projekt budu će zgrade Muzeja/Centra savremene svjetske umjetnosti Ars Aevi, kojeg potpisuje jedan od najuglednijih svjetskih arhitekata, Renzo Piano (kao ambasador dobre volje UNESCO), zvani čno je promoviran u Sarajevu u septembru 2006. godine.

Prema ovom projektu, objekt bi trebao biti izgrađen na lokalitetu Kvadrant C — Marijin Dvor, na 6 ARSQAEVI Vilsonovom šetalištu, na terenu koju je za ovu namjenu osigurao Kanton Sarajevo, uz podršku Općine Novo Sarajevo. U regulacinom planu parcela na kojoj će se graditi zgrada Muzeja definirana je kroz parameter kao što su postoje će građevine, položaji i visine građevina, artikulacija pješačkih zona i urbanih zelenih površina, o čuvanje postojećeg Historijskog muzej i predviđanje novog mosta za vozila, paralelno s pješa čkim mostom, koji povezuje muzejski prostor s stambenim prostorom. Projekt je pokazao svoju ekološku i urbanisti čku prednost, jer je od mogućih 70% parcele iskoristio manje i ostavio više prostora za zelenilo. Muzej savremene umjetnosti trebao bi postati poligon atrakcija za sve kulturne aktivnosti. Idejni projekt je revidiran prema aktuelnoj situaciji na lokaciji, te je krajem decembra 2018. godine predan u Općinu Novo Sarajevo, sa zahtjevom za izdavanje urbanisti čke saglasnosti. 

 Kontakt podaci: 

Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi 

Terezije bb, 71000 Sarajevo

 +387 33 216 927

 +387 33 216 927

Podijeli:

Najnoviji sadržaj