U povodu 28. godišnjice od formiranja obilježen Dan „1. Slavne – 111. Viteške brigade” Sarajevo

U povodu 28. godišnjice od formiranja obilježen Dan „1. Slavne – 111. Viteške brigade” Sarajevo
  • 04 Dec, 2020

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen obilježjima, mezarjima i grobljima na području Kantona Sarajevo obilježen je Dan „1. Slavne – 111. Viteške brigade” Sarajevo koja je oformljena prije 28. godina.

Tim povodom, delegacija Općine Novo Sarajevo koju je predvodio općinski načelnik Nedžad Koldžo, predstavnici Udruženja „1. Slavna – 111. viteška brigada”, veterani brigade zajedno sa porodicama šehida i poginulih boraca učenjem Fatihe i minutom šutnje odali su počast na 12 lokacija. Cvijeće je položeno na spomen obilježjima u Pofalićima i Velešićima, zatim na šehidskom mezarju Kovači i haremu Alipašine džamije, mezarjima Lav i Stadion, grobljima Sveti Josip i Sveti Marko, spomen obilježjima Kobilja glava, Centralnom spomen obilježju u Vogošći, šehidskom mezarju u Buća Potoku i  u Aleji veterana – Vlakovo.

Ova brigada formirana je 27. maja 1992. godine, ali se 5. decembar obilježava kao Dan brigade. Tog dana, oslobođena je sjeverozapadna padina Orlića, čuvena kota 850 i 830, sela Jezera, Vis i Golo brdo.

Ove godine, zbog pandemije korona virusa neće biti održana svečana akademija u povodu Dana brigade.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj