Načelnik Semir Efendić: Nijemci šire svoje kapacitete, u Rajlovcu će graditi i treći pogon

Načelnik Semir Efendić: Nijemci šire svoje kapacitete, u Rajlovcu će graditi i treći pogon
  • 20 Feb, 2021

Renomirana njemačka kompanija iz sektora autoindustrije Selzer, koja je prošle godine započela svoje poslovanje u Rajlovcu, širi svoje kapacitete.

Nakon što je prošle godine završila svoj prvi objekat, započela je izgradnju drugog, a u planu je i treći, najavio je načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić

- Dugo vremena i uloženog truda trebalo je da se stekne povjerenje njemačkih kompanija iz oblasti autoindustrije za izgradnju njihovih proizvodnih pogona u okviru industrijske zone Rajlovac. Nakon što su u proteklim godinama izgrađeni pogoni za potrebe kompanije Veritas u kojima je zaposleno blizu 400 radnika, u prošloj godini na lokalitet Rajlovca stigla je i renomirana njemačka kompanija Selzer – kazao je Efendić.

On je naveo kako je izgradnja njihovog prvog objekta površine 5.000 m2 završena u augustu 2020. godine, a nedavno je započela izgradnja drugog objekta istog kapaciteta, dok se uveliko vrše pripreme za izgradnju i trećeg objekta na površini od 10.000 m2.

Pored toga Elektroprenos BiH je izgradio novu trafostanicu čime je osigurano stabilno snabdijevanje električnom energijom industrijske zone Rajlovac.

- Veoma često kada objavljujemo informacije o različitim projektima veliki broj ljudi ima običaj pitati zašto se ne grade fabrike? Grade se i fabrike, i to veoma ozbiljne sa najmodernijim tehnologijama za proizvodnju auto dijelova. I to u vrijeme kada se sve države u Evropi bore za privlačenje ovakve vrste ulaganja. Međutim, da bi se gradile fabrike i drugi poslovni kao i stambeni, ali i društveni objekti, mora se prethodno napraviti ambijent pogodan za razvoj i ulaganja. Tome možemo i trebamo svi doprinositi na svoj način, kako pojedinci tako i institucije na svim nivoima – poručio je Efendić.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj