Počinje izgradnja džamije koja će nositi ime Alije Izetbegovića (FOTO)

Počinje izgradnja džamije koja će nositi ime Alije Izetbegovića (FOTO)
  • 23 Feb, 2021

Ovog ljeta na Rostovu, između Bugojna i Novog Travnika, počinje izgradnja džamije koja će nositi ime po prvom predsjedniku Predsjedništva samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Investitori projekta su Izudin i Arijana Herceg iz Novog Travnika, koji su, kako je potvrđeno, dobili sve potrebne dozvole za izgradnju prve džamije na popularnom izletištu, prenosi portal Radiosarajevo.ba.

Projekti u Austriji

Džamija će biti izgrađena na imanju bračnog para Herceg, a koje se nalazi u blizini Sportsko-rekreativnog centra "Biser Rostovo", na prostorima bugojanske općine.

"Ne velika. Neka bude čista i bijela i želim da nosi ime Alije Izetbegović", riječi su investitora Izudina Hercega u kojima je sažet projektni zadatak izgradnje ove bogomolje.

Priča nam to Ismihana Agić-Dizdarević, mlada arhitektica rodom iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja koja živi i radi u Beču.

Ismihana je našoj javnosti poznatija po projektiranju obnove željezničkih kapaciteta u Austriji. Priča o njoj na portalu Radiosarajevo.ba izazvala je brojne pozitivne reakcije.

O novom projektu u Bosni i Hercegovini govori:

"Prvo pitanje na ovaj zadatak je bilo: Kakva je džamija koja nosi ime Alija Izetbegović? Velika, moderna, zasvođena džamija sa nekim posebnim ukrasima? Moj odgovor na ovaj projektni zadatak i na ovo pitanje je bio - gradimo bosansku džamiju. Naime, položaj Bosne i Hercegovine, obilje drveta i kamena te konfiguracija terena su imali značajnu ulogu na općenitu arhitekturu, pa tako i na arhitekturu džamija. Najveći broj džamija u našoj domovini čine džamije sa krovom na četiri vode. Tu su male džamije koje održavaju bosansku arhitekturu, imaju manju vezu sa orijentalnom, ali više sa lokalnom arhitekturom".

Upravo takva je i ova džamija.

"Jednostavna, stoji na kamenu, sa drvenim prozorima, krovom na četiri vode i munarom od drveta… Ovaj skromni ansambl čine džamija, njen prateći pomoćni objekat sa abdesthanom, toaletima te tehničkim prostorijama, parking prostor, te rekreativne površine", objašnjava Agić-Dizdarević.

Naime, lokalitet na kome će da se gradi ova džamija je na poznatom uzvišenju odakle se pruža izvanredan pogled prema naši brojnim gradovima, planinama i dolinama...

"Novim objektom sam pokušala ostvariti harmoniju okruženja i objekta. Da jedno sa drugim sraste, da jedno drugo ne zasjeni, nego dopuni i da djeluju kako jedna cjelina", ispričala je Agić-Dizdarević.

Investitor Izudin Herceg, koji živi i radi u Austriji, objasnio je svoje i motive svoje porodice da uđu ovaj projekat.

"Zadovoljan sam svim što imam u životu, bio sam zadovoljan i kad nisam imao. Sve je to život i naša kušnja. Džamiju ću, ako Bog da, nazvati po skromnom čovjeku, koji je bio pun vjere u Milostivog, što mu je dalo snagu da pobjedi svaku kušnju. Mislim na predsjednika, Aliju Izetbegovića, iz čijeg života sam naučio da vrijedi biti skroman, pobožan i hrabar u Istini", kazao je Herceg.

O mladoj arhitektici

Ismihana Dizdarević Agić je arhitektica iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu stekla je Bachelor zvanje.

Svoje obrazovanje nastavlja na Arhitektonskom fakultetu Tehničkog univerziteta u Beču (TU Wien). Radom "o prevazilaženju misaonih granica" u uređenju Gornjeg Vakufa-Uskplja stekla je zvanje magistra arhitekture. Trenutno radi kao arhitektica u projektnom birou Kopetzky&Partner koji među svojim brojnim klijentima broji i željeznice Austrije.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj