BiH: U Sarajevu od danas rade bašte i teretane, nastava i dalje online

BiH: U Sarajevu od danas rade bašte i teretane, nastava i dalje online
  • 12 Apr, 2021

U Kantonu Sarajevo (KS), u Bosni i Hercegovini, od danas su na snazi nove higijensko-epidemiološke mjere, koje su djelimično blaže u odnosu na prethodne, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ublažene mjere, koje je Vlada KS usvojila u petak na vanrednoj sjednici, stupaju na snagu danas i primjenjivat će se do 19. aprila.

Prema novim mjerama sa ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, dozvoljava se rad ugostiteljskim subjektima na način da se dozvoljava vršenje usluge dostave hrane i pića, šalterska prodaja hrane i pića te posluživanje hrane i pića u vanjskom dijelu ugostiteljskog objekta, odnosno u prostoru za usluživanje na otvorenom (ljetna bašta, terasa i vrt) uz uslov da je prostor otvoren sa najmanje tri strane, bez obzira da li je navedeni prostor natkriven, uz vidljivo obilježavanje stolova za sjedenje, prisustvo maksimalno četiri osobe za jednim stolom i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Dodaje se da je dozvoljen rad fitness centara i teretana isključivo za individualne treninge i rad wellness i spa centara računajući da je za svaku osobu potrebno sedam metara kvadratnih, a ne više od 20 osoba.

"Zabranjuje se rad javnih bazena, uz izuzetak održavanja trenažnih procesa u bazenima koji su predviđeni za plivače i paraplivače, reprezentativce i profesionalne vaterpolo ekipe uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera", navodi se u saopćenju.

Odgojno-obrazovni proces nastavlja se odvijati online, a dozvoljava se održavanje praktičnih vježbi i ispita za studente u prostorijama visokoškolskih ustanova u grupama do 20 lica i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

U saopćenju se navodi da Javna ustanova Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" Sarajevo, Javna ustanova Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, Javna ustanova Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo i Javna ustanova Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo u produženim boravcima i internatima i Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje nastavljaju sa radom u prostorijama škole i u skladu sa Uputstvom Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Dozvoljen je rad produženog boravka za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

"Ukida se zabrana korištenja započetih i planiranih godišnjih odmora u 2021. godini, kao i korištenja preostalog dijela godišnjih odmora iz 2020. godine i naredba za hitan povratak sa započetih godišnjih odmora iz 2021. godine, kao i godišnjih odmora iz 2020. godine, svim uposlenim u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u KS određenih Zaključkom Vlade KS od 18. marta", navodi se u saopćenju.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj