Gradonačelnica Karić uputila čestitku povodom Svjetskog dana umjetnosti

Gradonačelnica Karić uputila čestitku povodom Svjetskog dana umjetnosti
  • 15 Apr, 2021

Povodom 15. aprila - Svjetskog dana umjetnosti, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, uputila je čestitku i zahvalnost našim umjetnicima, uopće svim kulturnim djelatnicima, koji kao čuvari bh. identiteta i duhovne opstojnosti diljem Evrope i svijeta promoviraju grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu.

Sarajevska kulturno-umjetnička scena je sve dinamičnija, otvorenija, inventivnija, koja objedinjuje, povezuje i na svoj poseban način doprinosi razumijevanju među svima nama.

Umjetnici, vizionari, misionari, oni koji sanjaju, imaju imaginaciju, ali i bude nadu. Oni su poruka, oni su razumijevanje, uvijek prvi – umjetnici, oni su otvaranje, ohrabrenje, podsticaj. Umjetnici su uvijek pobjednici.

Dokazuje to da se Sarajevo, između ostalog, pod palicom umjetnosti i kulture, uz nesebičan angažman domaćih i inostranih bardova glumišta, književnika, slikara i muzičara, u vremenu kada mu je bilo najteže, u godinama opsade, odbranilo i održalo sebe, svoju duhovnost...

Sarajevo je poput drugih evropskih i svjetskih prijestolnica postao grad festivala, sa višedecenijskom tradicijom, ali i novim atraktivnim kulturnim događajima. Takve manifestacije mnogo znače za promociju i kosmopolitski karakter našeg grada.

Sarajevo je i grad muzeja: pored fundamenta naše nauke i umjetnosti – Zemaljskog muzeja i drugih vrijednih muzejskih kuća. Grad Sarajevo će i dalje podržavati tradicionalne kulturne manifestacije, institucije kulture i umjetnosti, eminentne, ali i mlade talentirane umjetnike, te nastaviti sa uređenjem i otvaranjem novih kulturnih scena na otvorenom.

To je već uradio u amfiteatru Spomen-parka Vraca izvedbom predstave „Ay, Carmela“, te Bijele tabije, koja je svojom ljepotom, značajem i simbolikom bila domaćin brojnim značajnim umjetničkim i društvenim događajima.

Dakle, Sarajevo jeste i treba da bude sjedište bh. kulture i umjetnosti, a oduvijek je važilo i za jedan od kulturnih centara regije gdje se kroz stoljeća gradila jedinstvenost izraza kakva je prepoznata u cijelom svijetu!

Podijeli:

Najnoviji sadržaj