U sarajevskoj Vijećnici otvoren History Fest 2021

U sarajevskoj Vijećnici otvoren History Fest 2021
  • 08 Jun, 2021

U sarajevskoj Vijećnici otvoren je peti po redu History Fest.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, u svom je pozdravnom govoru, izrazila zadovoljstvo organizacijom Festivala koji prerasta u jedan od najvećih skupova historičara u ovom dijelu Evrope te prisutnim poželjela dobrodošlicu u Vijećnicu. 

“Hram znanja, simbol otpora i obnove, sehara mudrosti, pod svoje je kupole okupila umne ljude, naučnike, državnike i patriote: Raifa Dizdarevića, akademika Mirka Pejanovića, akademika Slavu Kukića, profesora Miodraga Živanovića, profesora Asima Mujkića, profesora Husniju Kamberovića te drage goste iz inostranstva, akademika Šerbu Rastodera, Sonju Biserko i mnoge druge. Ovo je ostvarenje mog sna, nauka u našoj Vijećnici!”, kazala je Karić.

Organizatori iz Udruženja za modernu historiju (UMH) ističu da je cilj da se na Festivalu vode otvoreni dijalozi o tome zašto antiratne inicijative nisu uspjele 1941. i 1991., nego su se svijet 1941., a potom i Jugoslavija 1991. godine, suočili s velikim i strašnim ratovima te da se pokuša iznaći odgovor na pitanje: ‘Da li nas historijsko iskustvo uči kako možemo izbjeći ranije počinjene greške?’

Ovaj događaj koji sada već tradicionalno okuplja generacije istraživača, ali i mrežu mladih naučnika iz cijele Evrope i svijeta, trajat će do 12. juna.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj