Komemoracija Hakiji Hadžaliću, čovjeku čiji su snimci Vijećnice obišli svijet

Komemoracija Hakiji Hadžaliću, čovjeku čiji su snimci Vijećnice obišli svijet
  • 18 Jan, 2022

U sarajevskoj Vijećnici danas je održana komemoracija Hakiji Hadžaliću, jednom od najboljih snimatelja BHRT-a, ranije RTVBiH-a i Televizije Sarajevo.

Nakon što su prisutni odali počast, prigodnim riječima od Hakije Hadžalića u ime Grada Sarajeva oprostila se gradonačelnica Benjamina Karić:

”Njegovim odlaskom Sarajevo i Bosna i Hercegovina ostali su bez jednog od onih ljudi koji ovaj svijet čine hrabrijim, ljepšim i plemenitijim. Ostat će upamćen kao neustrašivi ratni snimatelj. Rizikujući sopstveni život zabilježio je dramatične trenutke iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva“, rekla je Karić.

Istakla je kako je Hadžalić u noći 25. na 26. august 1992. godine ušao u zapaljenu Vijećnicu i snimio prizore koji su obišli cijeli svijet.

”Hakijini snimci Vijećnice u plamenu u kojoj nestaje neprocjenjivo književno blago su ledili krv u žilama i držali širom otvorene oči svjetske javnosti“, rekla je Karić.

Dodala je kako Hadžalić nije odustao od snimanja ni kada su ga vatrogasci upozoravali da mu je život ugrožen, uprkos emocijama koje su ga savladavale.

”Rizikovao je sve što ima, svjestan da ga je sudbina izabrala da dokumentuje historiju i da radeći svoj posao i sam bude dio nje. Dokumentarni snimci ostaju da opominju, uče i čuvaju od zaborava”, rekla je Karić.

Dodala je kako je sigurno da je Hadžalić s istim emocijama snimio i granatiranje drugih mjesta u Sarajevu, ali i nesalomljivi otpor Sarajlija.

”Zato mi danas odajući počast Hakiji Hadžaliću izražavamo iskreno i ljudsko hvala iznimnom profesionalcu, velikom čovjeku i istinskom patrioti za njegov doprinos u očuvanju uspomena koje su zalog za buduće generacije i podsjetnik na obavezu čuvanja mira, slobode i humanih vrijednosti koje krase naše Sarajevo“, rekla je Karić.

Hadžalić je zabilježio važne historijske činjenice poput potpisivanja Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma. Bio je i autor mnogih dokumentarnih filmova.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj