„Smart City Solutions“: Margetić učestvovala na konferenciji u Tirani

„Smart City Solutions“: Margetić učestvovala na konferenciji u Tirani
  • 21 Sep, 2022

Zamjenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić, učestvovala je u radu regionalne konferencije „Smart City Solutions: Risk and Opportunities for Western Balkans“ („Smart city rješenja: Rizici i prilike za Zapadni Balkan“), na poziv Američke trgovačke komore u Albaniji.

U Tirani je proteklih dana boravilo više od 20 gradonačelnika iz zemalja Zapadnog Balkana i veliki broj eksperata vodećih tehnoloških kompanija iz SAD-a i Evrope.

Dogradonačelnica Margetić imala je izlaganje i prezentaciju na sesiji „Najbolje prakse: Zelena energija / gradovi s nultom emisijom ugljika električni automobili / solarni paneli / ekološka rješenja“.

Kazala je da se održivi razvoj nalazi u vrhu agende gradske administracije i da je u tu svrhu formiran ekspertni tim koji radi na implementaciji konkretnih projekata.

Ističe da je pitanje zelene energije i održivog razvoja „pitanje budućnosti koje se tiče svih nas, naše djece i budućih generacija te da će sinergija zemalja Zapadnog Balkana i čitave Evrope imati ključnu ulogu u ostvarenju ciljeva održivog razvoja.“

U prezentaciji se osvrnula i na aktivnosti koje su poduzete u oblasti unaprjeđenja javnog saobraćaja: nabavku novih trolejbusa nakon 40 godina, ali i rekonstrukciju tramvajske pruge, što je po njenim riječima najveći infrastrukturni projekt u posljednjih 60 godina.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj